:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 3. 10:59

Így terheli a mobilhálózatokat a koronavírus-járvány

Az elmúlt hetekben gyökeresen megváltoztak a mobilelőfizetők felhasználói szokásai világszerte a koronavírus-világjárvány hatására. A hálózatokon mind a forgalmazott adatmennyiséget, mind a lokációt tekintve újfajta terhelés jelenik meg, melyet kezelniük kell az operátoroknak.

Elkészült az első, crowdsourcing-alapon működő, vagyis a felhasználóktól önkéntes adatszolgáltatással érkező mérésekre épülő statisztika arról, hogy a koronavírus-világjárvány milyen hatást gyakorol a mobilhálózatok terheltségére, működésére. Az OpenSignal azt mérte fel 44 ország (Magyarország nincs köztük) felhasználóinak visszajelzései alapján, hogy a járvány kitörésének heteiben hogyan változott meg a 4G-s hálózatok átlagos letöltési sebessége.

A járvány miatt ezekben a hetekben óvatos becslések szerint is százmilliók kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve tanulnak otthonról, ami azt feltételezi, hogy a legtöbb okoseszköz eleve Wi-Fi kapcsolaton keresztül csatlakozik az internetre. Ezzel együtt bizonyos országokban jól látható jelei vannak annak, hogy a hálózatok terhelésével hogyan változott a felhasználók által tapasztalható sávszélesség vagy extrém esetben szolgáltatásminőség.

Az OpenSignal által gyűjtött statisztikákból elsősorban az olvasható ki, hogy az átlagos sávszélesség nem feltétlenül azokban az országokban esett vissza a legnagyobb mértékben, ahol a járvány a legsúlyosabb humán veszteségeket okozta. A számok alapján kijelenthető, hogy azokban az országokban tapasztalható a legnagyobb visszaesés, ahol a hálózatok eleve leterheltek voltak (ilyen például Nagy-Britannia, ahol az átlagos 4G-s letöltési sávszélesség pár hét alatt 25-30%-kal esett vissza).

countries_download_speed_coronavirus_impact

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eredményeket befolyásolhatja az is, hogy az adott országokban működő operátorok milyen kedvezményeket biztosítanak az előfizetőknek annak érdekében, hogy megkönnyítsék a kapcsolattartást az előfizetők számára. Azokban az országokban, amelyeknél a mobilos adatforgalmi limitet eltörölték, vagy nagy mértékben megnövelték az operátorok, ez szinte azonnal megjelent a terheltségi mutatókban.

Az elemzőcég ezzel együtt rámutat, hogy a szolgáltatóknak azzal is szembesülniük kell, hogy a terhelés más helyszíneken jelentkezik, mint korábban, így például míg egy nagyváros belső területein üresen panganak a nagy terhelésre tervezett cellák, addig a lakóövezetekben működő állomásokat adott esetben egészen más terhelésre tervezték. A kapacitást bizonyos keretek közt központilag is át tudják csoportosítani az operátorok, de ahol a hálózatok erre nincsenek megfelelően felkészítve, ott felléphetnek lokális kapacitásproblémák, melyek már nem csak a korábban jellemző esti csúcsidőszakban, hanem a nap szinte egész szakában befolyásolhatják a felhasználói élményt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 12:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.