Szerző: Koi Tamás

2020. április 7. 09:56

Páneurópai nyomkövető app segíthet fékezni a koronavírust

Egész Európában, vagy legalábbis az Európai Unió területén hadrendbe kell állítani az okostelefonokat a koronavírus elleni küzdelemben, a vírus terjedésének fékezése érdekében, véli egyre több uniós politikus. Az Európai Adatvédelmi Biztos szerint lehetőség szerint egy platformra kell helyezni a tagországok által államilag kiadott kontaktkövető alkalmazásokat.

A koronavírus világjárvány európai terjedésének lassításában akár már a következő hetektől kulcsszerepet játszhatnak az okostelefonok, ahogy egyre több, a fertőzés által súlyosan érintett ország kormánya igyekszik minden eszközt bevetni annak érdekében, hogy a vírus terjedését lassítsa (vagy szakszóval "lapítsa" a görbét). Az Európai Adatvédelmi Biztos hétfőn arról beszélt, hogy az egész Unió számára egy közös platformra helyezett kontaktkövető mobilapplikáció jelentheti az ideális megoldást, ez biztosíthatja ugyanis a kívánt cél elérése mellett leginkább a szenzitív személyes adatok védelmét.

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint ugyan a többnyire Bluetooth-technológiára vagy egyéb, ideiglenes jelkibocsátásra épülő nyomkövető appok nem veszélyeztetik eredendően a felhasználók, illetve betegek privát szféráját, ugyanakkor az elvileg ugyanazt a célt szolgáló appok gyors burjánzása nem kedvez sem az egységes fellépésnek, sem a szigorú uniós adatvédelmi irányelvek maradéktalan betartásának.

tracetogether
a szingapúri kormány kontaktkövető appja, a tracetogether

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Wojciech Wiewiorowski, a hivatal első embere éppen ezért hétfőn arra szólította fel a tagállamok illetékes szerveit, hogy EU-szintű koordinációval valósítsák meg a COVID-19 fertőzés terjedésének lassítására hivatott mobilapplikáció fejlesztését. Bár a fejlesztés egyesek szerint már most elkésett, és a vírus egyértelműen nyerésre áll, azok az országok, ahol a járvány már tetőzött, netán sikerült kellően ellapítani a görbét, a korábban bevezetett szigorítások enyhítésére készülnek, ilyen helyzetben pedig a fenti célt szolgáló applikáció ismételten hatékonyan bevethető a rendkívül energia- és időigényes kontaktfelderítés során.

Egy ilyen, közös platformot használó páneurópai kezdeményezés már az adatvédelmi biztos álláspontjának nyilvánosságra kerülése előtt megszületett, a Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) rendszer létrejöttének, illetve terjedésének Németország adott komoly lökést a múlt héten. A rendszer kidolgozásában ma már nyolc ország bevonásával mintegy 130 kutató és fejlesztő vesz részt, a platform pedig már ezen a héten bevetésre kerül Németországban, ahol a Robert Koch intézet koordinálja a koronavírus elleni fellépést.

Az Európai Unió egyes tagországai saját szakállukra már korábban megkezdték a saját kontaktkövető applikációjuk fejlesztését, Ausztriában például a Vöröskereszt helyi szervezete adta ki a "Stop Corona" nevű applikációt, melyet a megjelenése óta százezrek töltöttek le telefonjukra. Hasonló, nemzeti szintű kezdeményezést indított Írország és Lengyelország - Magyarországon egyelőre nem érhető el semmilyen, kifejezetten a helyi lakosság számára fejlesztett kontaktkövető applikáció.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.