Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 11. 10:30

Közösen fejleszt kontaktkövető technológiát a Google és az Apple

A COVID-19 járvány megfékezését célzó első API-k már májusban elérhetők lesznek, de a páros egy komplett integrált platform létrehozásán is dolgozik.

Együttműködésre lép a Google és az Apple, hogy segítsen a kormányzatoknak és egészségügyi szervezeteknek követni a koronavírus járvány terjedését. A mobilos platformjaikkal szinte a teljes globális piacot uraló páros a következő hetekben azon dolgozik majd, hogy az androidos és iOS-es eszközök Bluetooth-os átjárhatósága a lehető legjobb legyen, illetve később egy integrált kontaktkövető platform létrehozását is ígérik. A technológia a cégek reményei szerint nagy lökést adhat a járvány megfékezéséhez kiemelten fontos kontaktkutatásnak, miután azzal széles körben követhető lesz, hogy a felhasználók hol, mikor és kivel kerületek közel egymáshoz.

A partnerség első lépéseként még május folyamán mindkét vállalat kiadja a platformok átjárhatóságát biztosító API-kat - ezekre építve a közegészségügyi hatóságok elérhetővé tehetik majd saját alkalmazásaikat, amelyek Bluetooth használatával követhetik, a felhasználók potenciális fertőzési kockázatot hordozó találkozásait. A hivatalos, hatósági appok letölthetők lesznek a két vállalat alkalmazásboltjaiból.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A Google és az Apple a következő hónapokban továbbá egy széles körű, Bluetooth alapú kontaktkövető platformot is kiépít majd, mobilos rendszereikbe integrálva - a funkcionalitás a vállalatok közleményei szerint túlmutat majd az API-k képességein, és több felhasználó számára teszi majd elérhetővé a megoldást, miután annak használatához már nem kell majd feltétlenül külön alkalmazásokat letölteni. Azt mindkét cég igyekszik hangsúlyozni, hogy miután a felhasználók követéséről van szó, a privát szféra és a személyes adatok védelme, illetve az átláthatóság kiemelt szempont a platform fejlesztésekor - a folyamatról a cégek részletes tájékoztatást ígérnek. Az adatok megosztása természetesen önkéntes alapon történik, a felhasználó beleegyezésével. A két vállalat a felhasznált Bluetooth és titkosítási technológiákkal kapcsolatos műszaki dokumentáció első vázlatát is közzétette.

A hamarosan érkező API-k, illetve az integrált követőplatform kincset érő adatokat biztosíthatnak az egészségügyi szervezeteknek - legalábbis megfelelő számú felhasználó mellett. A megoldással a felhasználók jelenthetik ha igazoltan megfertőződtek, a rendszer pedig a korábban begyűjtött Bluetooth közelségi adatok alapján automatikusan képes jelezni, hogy ez mely más személyek számára jelent kockázatot. Persze miután még friss kezdeményezésről van szó, annak részletein a Google és az Apple az egészségügyi szervezetekkel egyeztetve továbbra is dolgozik.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 10:27

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.