:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 9. 12:30

Itt a Razer első komplett asztali PC-je

Az idei CES-re tartogatta első, asztali gamer PC-jét a Razer. A kompakt készülék unortodox kialakítással érkezik - amellyel a cég magának is megspórolt egy sor tervezési feladatot.

A Tomahawkot a gyártó "moduláris" PC-ként emlegeti, noha figyelembe véve, hogy az asztali PC-k zömének egyik alapvető sajátossága, hogy cserélhető komponensekből áll, ez a megállapítás elsőre redundásnak tűnhet. A Razer gépét felnyitva ugyanakkor hiába kutatunk hagyományos alaplap után a masina ugyanis az Intel NUC Element moduljára támaszkodik, amely egy kompakt csomagban tartalmazza az alaplapot, a processzort, annak hűtését, a Wi-Fi modult, illetve a mezei alaplapokon is megszokott csatlakozókat. A Razer lényegében e köré a modul köré tervezte a Tomahawkot, amelyhez csak a tápot, a GPU-t, tárhelyet és a RAM-ot kellett hozzácsapnia.

razertomahawk

A gép várhatóan júniusban kerül piacra, a benne dolgozó NUC pedig 45 wattos Core i9-9980HK processzorral is elérhető lesz, amelyhez igény szerint akár 64 gigabájt RAM és Nvidia GeForce RTX 2080 Super grafika is választható. A The Verge-nek nyilatkozva a gyártó azt is elárulta, bár a Tomahawk hivatalos árazását még nem jelölte ki, az indulóár valahol 2000 dollár környékén várható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vásárlóknak természetesen a PC-ben igény szerint lehetőségük nyílik lecserélni az Intel NUC Element modulokat, az újabb kiadások megjelenésével - a Razer a későbbiekben várhatóan a különálló gépházat is elérhetővé teszi majd, amelybe aztán a felhasználók kedvükre válogathatják majd össze a komponenseket.

intelnuccomputeelement

Bár az elképzelés érdekes, első blikkre nem látszik, hogy túl sok előnyt kínálna a hagyományos PC-s kialakításhoz képest - kérdés, hogy a vásárlók hajlandók lesznek-e kicsengetni a borsosabb árat a valamelyest könnyebben szerelhető, kompakt Tomahawkért. Ráadásul miután a modell teljes egészében az Intel NUC Elementre támaszkodik, ha az Intel úgy dönt, nem gyártja tovább a moduláris eszközöket, a Razer PC-it sem lehet majd újabb vassal felszerelni, legalábbis ami a processzort illeti. Az mindenesetre biztató, hogy az Intel már több partnerrel is megállapodott az említett NUC modulok használata kapcsán, így azok néhány évig jó eséllyel velünk maradnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 11:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.