Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 8. 10:40

Idén is kap Developer Edition variánst a Dell XPS 13

Ebben az évben sem maradnak Linuxra kihegyezett Dell csúcs-ultrabook nélkül a fejlesztők, a gyártó 2020-as XPS 13 modelljéből is érkezik Developer Edition modell.

Az XPS 13 idei kiadását nem sokkal a CES előtt jelentette be a cég, az az ismerős, rendkívül vékony, kecses megjelenéssel és keskeny kijelzőperemekkel érkezik, fontos változás azonban, hogy a 13,4 hüvelykes kijelző képaránya a 2020-as modellben már 16:10-re módosul. Ezzel a korábban a panel alatt éktelenkedő vaskosabb káva területét is szépen kitölti a kijelző. A webkamerát a gyártó idén is a felső perembe zsúfolta be, amely végre infravörös kamerával, és Windows Hello támogatással is kiegészül.

A gyártó az alumíniumból mart készülékház belsejében is eszközölt néhány szerkezeti módosítást, a sarkoknál a ház vaskosabb lett, így jobban bírja a fizikai igénybevételt. A membrános billentyűzet is megújul, 1 milliméteres billentyűutat kapott, és a korábbinál valamivel nagyobb erő szükséges az egyes leütésekhez, ami kellemesebb gépelési érzetet, illetve a cég reményei szerint kevesebb véletlenül lenyomott billentyűt eredményez. Az ujjlenyomat-olvasót a gyártó a bekapcsológombba építette.

dellxps132020

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A gyártó az új XPS 13-at Full HD és 4K panellel is elérhetővé teszi, amelyek a Dolby Vision és a HDR plecsniket is megkapták. A notebookba az Intel legfrissebb mobil chipjei közül választhatunk processzort, akár négymagos, Core i7-1065G7 lapkát, illetve 32 gigabájt DDR4 RAM-ot, a tárhely pedig 2 terabájtos SSD-nél tetőzik. Az akku kapacitása 52 Wh, a Dell pedig akár 19 óra üzemidőt ígér a Full HD kijlezős variánstól. Csatlakozók terén a gép mindjárt két, Thunderbolt 3-as USB-C aljzatot, egy microSD olvasót és egy 3,5 milliméteres fejhallgató jacket kapott, de a gyártó egy USB-C-USB-A adaptert is mellékel hozzá - ami pedig a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti, az idei XPS 13 a Wi-Fi 6-ot és a Bluetooth 5.0-t is támogatja.

A Developer Edition variáns szokás szerint Ubuntuval a fedélzetén érkezik, egész pontosan Ubuntu 18.04-gyel, várhatóan februárban, nettó 1200 dolláros indulóáron, amiért Core i5 processzort, 8 gigabájt RAM és 256 gigabájt SSD tárhelyet kapunk. A windowsos variáns indulóára ennél alacsonyabb, ezer dollár (itt i3-as lapkáktól indul a választék), ez a modell már most megrendelhető.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról