Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 10. 13:30

Mi állíthatja meg a félvezetős bérgyártás nagyágyúját?

Sínen van a TSMC 3 nanométeres csíkszélessége - állítja a rendszerint megbízható DigiTimes.

A tajvani hírmagazin szerint a munkálatok állapotát látván optimista a piacvezető bérgyártó, mely az első kereskedelmi forgalomba kerülő 3 nanométeres chipeket a korábban megcélzott 2023-as dátum helyett már 2022-ben legyárthatja dedikált vadiúj üzemében. Ezt megelőzően az 5 nanométer kapja a főszerepet, melynek tömegtermelését valamikor a jövő év második negyedévében indítja be a TSMC, minden bizonnyal az Apple és a HiSilicon megrendelései alapján.

A tajvani bérgyártó már korábban közölte, hogy az ügyfelek megkapták a 3 nanométeres lapkák tervezéséhez szükséges alapvető paramétereket. Részletekbe egyelőre nem bocsátkozott a TSMC, így nem lehet tudni, hogy milyen tranzisztorokat alkalmaz majd, illetve a gyártásnál pontosan mekkora szerepet kap az EUV, vagyis a skálázáshoz már elengedhetetlen extrém ultraibolya fényt alkalmazó levilágítás. 3 nanométeren várhatóan már minden adott lesz, hogy a gyártás akár összes fázisában alkalmazható legyen az EUV. Ennél nagyobb kérdés a tranzisztor típusa. Az első számú konkurens Samsung hónapokkal ezelőtt közölte, hogy ilyen alacsony csíkszélességnél már nem éri meg FinFET tranzisztorokat alkalmazni. A dél-koreai vállalat ezért GAA-ra (Gate-All-Around), vagy más néven nanohuzal-tranzisztorra építi 3 nanométeres eljárását, amely a FinFET-nél valamelyest kedvezőbb elektromos tulajdonságokkal rendelkezik, miközben a skálázhatóságot számottevően kitolja.

tsmc2

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jövőre érkező 5 nanométer a bérgyártó első "igazi" EUV-s eljárása lesz, mely akár 80 százalékkal növelheti a sűrűséget, ami azonos tranzisztorszámmal kalkulálva akár 45 százalékkal kisebb területű chipeket jelenthet. Disszipáció, illetve a tranzisztorteljesítmény tekintetében már jóval kisebb ugrást ígér a CLN5FF, hisz előbbinél 20, utóbbinál pedig csak 15 százalékos lehet a javulás dizájntól függően. A TSMC vélhetően ezért, vagyis a korábban beígért szerény előrelépések miatt jelentette be augusztusban az N5P finomhangolást, amely a tervezőpartner igényeitől függően a teljesítményt növeli 7 százalékkal, vagy a fogyasztást csökkenti 15 százalékkal az első generációs 5 nanométerhez képest.

wikichip_tsmc_logic_node_q2_19

Az elmúlt néhány évben látott koreográfiának megfelelően valószínűleg továbbra is az Apple lesz az első, amely meglovagolja a legújabb csíkszélességeket. Ennek megfelelően a jövő őszre datált A14-es rendszerchip lehet a piac első 5 nanométeres lapkája, amit 2021-ben az 5+ (N5P) nanométeren készülő A15, 2022-ben pedig a 3 nanométeres A16 követhet. Az Apple-t a jellemzően szerényebb volumennel dolgozó HiSilicon, majd pedig a Qualcomm követheti néhány hónapos késéssel, az x86-os processzorokat és GPU-kat tervező AMD pedig 9-12 hónappal az Apple után állhat át a kisebb csíkszélességekre, alacsonyabb kockázat, valamint költségek mellett.

Intel: nézzünk a számok mögé!

Bob Swan, az Intel elnök-vezérigazgatója egy pár nappal ezelőtti konferencián kiemelte, hogy a vállalat 7 nanométere könnyedén felveszi majd a versenyt a TSMC 5 nanométerével, az x86-os chipgyártó 5 nanométerét pedig a tajvani vállalat 3 nanométerével lehet majd egy lapon emlegetni. Az elmúlt évek trendjei alapján Swannak könnyen igaza lehet, a bérgyártók ugyanis nagyon szabadon értelmezik a nanométereket, mintegy marketingeszközként alkalmazva a számokat. Swanéknak ugyanakkor rossz hír lehet, hogy a fentiek alapján a TSMC már jövőre bevetheti az 5 nanométert, az annak nagyjából megfelelő 7 nanométerét viszont csak 2021 végére ígéri az Intel, bő 1 éves lemaradással. Amennyiben a bérgyártó képes lesz tartani az ütemet, szűk egy éven belül elkészülhet 3 nanométere, amellyel könnyen visszaveheti a vezető gyártástechnológiai címet az Ázsia legértékesebb vállalatának kikiáltott TSMC.

a címlapról