Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 21. 12:02

Intel: bocs, hogy nincs elég processzorunk

Nyílt levélben kért bocsánatot partnereitől és vásárlóitól kapacitásproblémája, illetve az így kialakult készlethiány miatt az Intel.

A néhány bekezdés megerősíti, hogy a probléma továbbra is a személyi számítógépekbe szánt kliensprocesszorokat érinti, amelyekből immár több mint egy éve képtelen elegendőt szállítani a gyártó. Bár az elmúlt hónapokban több, a kapacitás bővítéséhez indított befektetés is megvalósult, a második félévben számottevően megugrott igények kiszolgálásához ez már nem volt elég.

A rendhagyó kommunikációs húzás annak fényében nem meglepő, hogy a partnerek egy része már szeptemberben panaszkodott az ellátás minőségéről. A DigiTimes szerint a jelenség miatt bizonyos gyártópartnerek kénytelenek voltak 2020-ra eltolni egyes termékeik piaci rajtját, kényszerűen kihagyva a jellemzően magasabb forgalommal kecsegtető ünnepi szezont. A tajvani hírforrás szerint a szűkös kapacitás egyik elszenvedője az ősz elején bejelentett Comet Lake mobilprocesszor, amelynek egyik feladata épp az ugyancsak limitált darabszámban elérhető Ice Lake család kiegészítése lenne.

intl_fab

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A történet pikantériája, hogy a 10. generációs családba bepakolt Ice Lake szűkös elérhetőségét egy újabb 14 nanométeres fejlesztéssel, a Comet Lake-kel próbálta kompenzálni az Intel. Ezzel rendhagyó módon 10 nanométeres és 14 nanométeres nanométeres processzorok egyaránt kerültek a 10. generációba, miközben chipek a gyártástechnológia mellett architektúrálisan is jelentősen eltérnek, nehezítve a vásárlók dolgát. Az említett forrás szerint azonban a Comet Lake-ből sem tud eleget termelni az Intel, így a komplett 10. generáció elérhetősége korlátozott, idén pedig már nem is várható számottevő változás az ellátásban.

A kínos problémát Bob Swan, a vállalat elnök-vezérigazgatója is érintette a legutóbbi pénzügyi eredményeket taglaló konferenciahívásban. Swan szerint vállalata a piaci elemzőkkel karöltve becsülte alá az idei igényeket, amelyeknek most a partnerekkel együtt isszák a levét. A chipgyártó természetesen továbbra is elsősorban szerényebb profittal kecsegtető belépőszintű chipek kárára, illetve a konkurens AMD örömére igyekszik egyensúlyozni termelését. A hónapok óta fennálló problémákat látva további 25 százalékkal növelik a 14 és 10 nanométeres gyártósorok kapacitását az Intel, amelynek nagy részét majd a PC-s processzorok gyártáshoz allokálja. Swan szerint így 5-10 százalékkal növelhetik a termelési volument, amely a legfrissebb számítások szerint végre megoldja a szűkös ellátást, valamikor 2020 során.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról