Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 18. 11:49

Teljes gőzzel termeli a chipeket a TSMC

Egészséges növekedést könyvelt el a harmadik negyedévben TSMC, amely komoly beruházásokat eszközöl a trend megtartásához.

A harmadik negyedévben 12,6 százalékkal növelte forgalmát a tajvani bérgyártó, amely így átszámítva 9,4 milliárd amerikai dolláron állt meg. A nyereségre sem lehet panasz, ami hasonló mértékben, mintegy 13,5 százalékkal gyarapodott, 3,24 milliárd dollár magasságába tornászva fel az összeget. A TSMC elmondása szerint a kellemes gyarapodás elsősorban a 7 nanométeres gyártástechnológiák állnak, melyek iránt kiugróan magas igény mutatkozik.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Utóbbit jól szemléltei, hogy a nagyjából másfél éve bemutatott eljárás már a teljes forgalom 27 százalékát teszi ki, vagyis az élvonalbeli technológiák nagyjából 2,54 milliárd dollárt hoztak a konyhára csupán három hónap leforgása alatt. A korábbi, 16/12 nanométeres eljárás is szépen termel még, amely a bevétel 22 százalékát tette ki. A tajvani bérgyártó kutatása szerint a 16 nanométeres és annál fejlettebb eljárások a forgalom 51 százalékát tették ki, azaz mintegy 4,8 milliárd dollárt.

tsmc_nodes

Wendell Huang, a TSMC pénzügyi igazgatója szerint a kiváló eredmények hátterében a közelmúltban bemutatott új termékek állnak. Az elmúlt pár hónapban számos újabb felsőkategóriás termék jelent meg, amelybe 7 nanométeres csíkszélességű processzor került (pl. iPhone 11), ráadásul ezekre kiugró piaci igény mutatkozott. Huang és vállalat arra számít, hogy ez egy darabig még így is marad, hála a csúcskategóriás okostelefonoknak, az 5G-s átálláshoz szükséges termékeknek, illetve a különféle HPC-s (High Performance Computing) rendszereknek.

A piacvezető bérgyártó ugyanakkor nem bízza a véletlenre a további növekedést. Az eredményeket taglaló konferenciahíváson Huang elmondta, hogy az igényekre reagálva 5 milliárd dollárral toldják meg az idei éves tőkeberuházás összegét, amely ezzel 14-15 milliárdra ugrik. Ez még az alapvetően rendkívül költséges, élvonalbeli félvezetőgyártást tekintve is számottevő növekedés, amit a TSMC többek között újabb gyártósorok üzembeállítására fordít. A fejlesztési tempót jól szemlélteti, hogy a bérgyártó jövő év közepén megkezdené az 5 nanométeres lapkák gyártását, miközben a főbb paramétereiben hasonló Intel 7 nanométer legkorábban valamikor 2021-ben készülhet el.

a címlapról