Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 5. 09:00

Intel: meglepetés rekord negyedév

Meglepően erős harmadik negyedévről adott hírt október végén az Intel. A chipgyártó a szóban forgó időszakban 19,2 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, amely közel 7 százalékkal múlta felül saját korábbi elvárásait.

A vállalat történelmében ennél nagyobb összeget még nem sikerül összehozni egyetlen negyedévben, így a 19,2 milliárd minden szempontból új rekordnak számít, még akkor is, ha csak egy hajszállal, számszerűen 27 millió dollárral (0,14 százalék) sikerült felülmúlni az egy évvel korábbi bevételt. A profitot tekintve már kevésbé volt erős az időszak, a tavalyi 6,4 milliárd helyett ugyanis "csak" 6 milliárd maradt a kasszában, ami 6,4 százalékos mérséklődésnek számít.

Húznak a nagyvállalati vasak

A nagyvállalati partnereknek szánt ("data-centric") termékekből összesen 9,5 milliárd dollár folyt be (a teljes bevétel 49,5 százaléka) amelybe a szerveres platformokon túl az IoT-s és a tárolós részleget, valamint a Mobileye-t is beleszámítja az Intel. Csupán a DCG-t (Data Center Group) tekintve 6,4 milliárd dollár landolt a kasszában, amely 4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 6,1 milliárdot, változatlan, 3,1 milliárdos üzemi eredmény mellett. A gyarapodás mögött elsősorban a Xeonokból befolyt, 3 százalékkal magasabb forgalom áll. Az Intel megjegyzi, hogy mindezt 6 százalékos darabszámcsökkenés mellett sikerült elérni, vagyis az átlagár jelentősen, 9 százalékkal nőtt. Bob Swan, a chipgyártó elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a második generációs Xeon Scalable családdal (Cascade Lake) sikerült a partnereket a drágább (Gold, Platinum) modellek felé terelni, amely szándék mögött részben a továbbra is igencsak szűkös gyártási kapacitás állhat. Az egyéb (adjacencies) kategóriába sorolt termékek (3D XPoint modulok, hálózatos chipek, stb.) forgalma 12 százalékkal nőtt, amely nagyjából 600 millió dollárt eredményezett a negyedév végére.

intc_dcg

Az Intel megjegyezte, hogy a legnagyobb növekedés (11 százalék) a telkók részéről mutatkozott, amelyek egyre nagyobb ütemben adják le megrendeléseiket az 5G-s hálózatokhoz szükséges vasakra. A második helyen a nagy felhős szolgáltatók állnak, melyek oldaláról 3 százalékkal nőtt a forgalom. Bár ez első hallásra szerény, a chipgyártó szerint a semminél lényegesen több, az elmúlt három negyedévben ugyanis nagy volt a csend a hyperscalerek háza tájáról, amelyek csak lassan "emésztették meg" a tavalyi vásárlásokat. A telkóktól és a felhőszolgáltatóktól származott be a DCG teljes forgalmának kétharmada, a maradék a klasszikus nagyvállalati és kormányzati vásárlók felől érkezett, amelyek szerény 1 százalékkal növelték megrendeléseiket.

Mindezt látván Bob Swan és csapata optimista a 2020-as évet tekintve. Az elnök-vezérigazgató elégedett a bő két éve bemutatott Xeon Scalable termékcsalád eladásaival, a tenyérnyi Xeonokból ugyanis már több mint 23 millió darabot szállított le az Intel. Az idei harmadik negyedévben már az említett második generációs modelleket kezdték el nagy ütemben csipegetni a partnerek, a nagy felhőszolgáltatók közül az AWS, a Google, illetve az Alibaba is nagyobb tételben rendelt a processzorokból. Mindeközben a chipgyártó már a 2020-as új CPU-kat melegíti elő. Swan megerősítette, hogy a 14 nanométeres Cooper Lake a jövő év első felében, a 10 nanométeres Ice Lake Xeon pedig valamikor a második félévben kerül piacra, a két fejlesztés pedig jó darabig párhuzamosan fut majd.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A vállalat vezetése arra számít, hogy jövőre tovább gyorsul az 5G-s adaptáció, amelyhez a lehető legtöbb hardvert szállítaná az Intel. 2022-re 40 százalékos részesedést szeretne elérni a vezeték nélküli bázisállomások piacán a gyártó. Az eredményeket taglaló konferenciahíváson Bob Swan megjegyezte, hogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik a hálózatok peremén található, úgynevezett edge kiszolgálók iránt, amelyre ugyancsak számos termékkel (pl. Snow Ridge) reagál jövőre az Intel.

Megakadtak a kliensek

A bevétel továbbra is legnagyobb részét produkáló Client Computing Group (elsősorban a PC-khez értékesített chipek) 9,7 milliárd dollárt hozott a konyhára, amely 5 százalékos zsugorodást jelent az előző évben könyvelt 10,2 milliárdhoz képest. Hasonló mértékben csökkent az üzemi eredmény 4,3 milliárdra. Az Intel számos terméket sorol a kategóriába, így például ide tartoznak a noteszgépek és asztali lapkák (processzorok és chipkészletek), valamint még az egyéb mobilos termékek, a 4G modemek is.

intc_ccg

Ez utóbbi terület még az iPhone 7-tel kapott szárnyra, a tavaly ősszel bemutatott Apple okostelefonokba pedig már kizárólag Intel rádiós egységek kerültek. A kategória továbbra sem kap külön bontást, így nem világos, hogy mindez pontosan mekkora forgalmat (és profitot) hozott a cégnek. Az Intel 10 százalékos forgalomnövekedésről beszél a kábelmodemes és a set-top boxos termékekkel együtt, amely bővülés oroszlánrészéért a legújabb iPhone-ok felelnek, amelyekbe már csak néhány negyedévig szállíthat chipeket a gyártó. Az Apple ugyanis egyrészt megegyezett a Qualcommal, másrészt bevásárolta magát az Intel modemes üzletágába potom 1 milliárd dollárért cserébe, amely a bevételi forrás teljes kiapadását eredményezi 1-2 éven belül.

Az értékesített notebookos "platformok" (CPU+chipset) forgalma 7 százalékkal esett vissza, amelyben már a 4 százalékkal magasabb átlagos eladási ár (ASP) is benne van. Ennél szinte szokás szerint rosszabb képet festenek az asztali PC-s platformok, ugyanis itt a bevétel 8 százalékkal esett 3 százalékkal magasabb ASP mellett. A teljes PC-s termékpalettát tekintve 10 százalékos volumencsökkenést közölt az Intel, amely mögött elsősorban a tavaly ősszel beütött szűkös gyártókapacitás áll. Bár a vállalat már korábban bővítéseket eszközölt az igények kielégítéséhez, ez végül nem bizonyult elegendőnek, a probléma pedig legkorábban már csak 2020-ban oldódhat meg. Swan szerint vállalata a piaci elemzőkkel karöltve becsülte alá az idei igényeket, amelyeknek most a partnerekkel együtt isszák a levét. A chipgyártó természetesen továbbra is a szerényebb profittal kecsegtető belépőszint kárára, illetve a konkurens AMD örömére igyekszik egyensúlyozni.

NAND, FPGA, IoT

A többi, 1 milliárdos forgalom környékén, vagy valamivel az alatt mozgó részleg közül a nem volatilis memóriákkal foglalkozó részleg teljesítménye érdemel említést. Az NSG divízió 19 százalékkal 1,3 milliárd dollárra növelte forgalmát, amely bár elsőre jól hangzik, az 500 millió dolláros veszteség csúnyán belerondít a képbe. Az Intel szerint ennek egyik oka a NAND chipek meredek árcsökkenése volt, amin tovább rontott egy a következő negyedvére átcsúszott egyszeri, az egyik üzemmel kapcsolatos összeg.

intc_other

Bár a vállalat külön kategorizálja, de szintén adatközpontokban kötnek ki az FPGA-k, amelyek értékesítése a maga 507 millió dolláros forgalmával szerény 2 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, miközben az üzemi eredmény 92 millión állt meg, 13 százalékos csökkenést mutatva. Ezt a részleget (Programmable Solutions Group) még az Altera 16,7 milliárd dolláros felvásárlásával állította oldalára az Intel lassan 4 évvel ezelőtt.

Az IoT divízió forgalma 9 százalékkal gyarapodott. A különböző vertikumoknak kínált célmegoldásokat gyártó részleg bő 1 milliárd dolláros bevételt könyvelt el. Ezzel együtt az üzemi eredmény is csökkent, a tavalyi 321 milliós összegből ugyanis csak hála 309 millió maradt, amely közel 4 százalékos mérséklődést jelent.

Swan: van hol javulnunk

Bár a forgalom a vártnál lényegesen jobb lett, az Intel elnök-vezérigazgatója nem tagadta, hogy számos területen kell javítaniuk. Bob Swan szerint kellemetlen, hogy bő 1 év alatt sem sikerül megoldaniuk az ellátási problémákat. Ezt látva egyaránt további 25 százalékkal növelik a 14 és 10 nanométeres gyártósorok kapacitását, amelynek nagy részét a PC-s processzorok gyártáshoz allokálja majd az Intel. Swan szerint így 5-10 százalékkal növelhetik a termelési volument, amely a legfrissebb számítások szerint végre megoldhatja a szűkös ellátást, valamikor 2020 során.

Az elnök-vezérigazgató továbbá elmondta, hogy Oregon és Izrael után Arizonában is hamarosan üzembe állnak a 10 nanométeres gyártósorok. Swan szerint a kihozatal a vártnál valamivel gyorsabban javul, melynek hála jövőre talán már nem csak a kirakatokba kerülhetnek be 10 nanométeres chipekkel szerelt termékek. A szakember 2020-ra újabb CPU-kat, egy dedikált AI gyorsítóchipet, illetve diszkrét GPU-t ígér. Utóbbival kapcsolatban Swan elmondta, hogy az első fejlesztés már működik az Intel központjában.

Az elnök-vezérigazgató ígéri, hogy a 10 nanométeres félrelépés nem ismétlődik meg egyhamar. Az első 7 nanométeres lapkák az iparágban jelenleg elvárható ütemben, 2-2,5 évvel az első 10 nanométeresek után a piacon lesznek, amelyeket hasonló idő elteltével követhetnek az 5 nanométeres chipek. Swan állítja, a 7 nanométeres csíkszélesség munkálatai a tervezettnek megfelelően haladnak, az első arra épülő dizájn pedig 2021 utolsó negyedévében kerül piacra. A szakember azt is elárulta, hogy ez egy nagyvállalati GPU (vagyis GPGPU) lesz, ami megerősíti, hogy 7 nanométeres Intel CPU-kra csak valamikor 2022-ben lehet számítani. Az Intel vezetősége 500 millió dollárral növelte a fejlesztésekre szánt büdzsét ahhoz, hogy sikerüljön hozni az elmúlt években tarthatatlannak bizonyult határidőket.

Swan végül megjegyezte, hogy vállalatával gőzerővel dolgoznak azon, hogy visszaszerezzék a 10 nanométerrel eltékozolt gyártástechnológiai elsőséget. A pénzügyi szakember szerint ehhez első lépésként eggyel visszább vettek a 10 és 14 nanométernél túlságosan ambiciózusnak bizonyult skálázásból. A 7 nanométerrel szerényebb célokat tűztek ki, azonban kérdéses, hogy kisebb lépésekkel sikerül-e lenyomni az időközben előnybe került TSMC-t, illetve a komoly terveket szövögető Samsungot. Swan egy elemzői kérdésre válaszolva utalt arra, hogy nyitottak a bérgyártók felé, amennyiben ezzel sikerül jelentősen növelni termékeik versenyképességét, illetve partnereik elégedettségét. Ennek fényében nem zárható ki, hogy az idei pletykáknak megfelelően az említett két bérgyártó valamelyike a jövőben (mellék)szerepet kap bizonyos Intel chipek gyártásában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról