Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 28. 15:33

Intel: játékra nincs jobb a mi processzorunknál

Bejelentette új mainstream csúcsprocesszorát az Intel. A Core i9-9900KS az i9-9900K magasabb órajelekre felcsavart variánsa, amelynél a chipgyártó szerint jelenleg nincs erősebb gamer CPU a piacon.

A termék üzemi frekvenciája ugyanis a turbónak hála egészen 5 GHz-ig skálázódik, a szóban forgó értéket pedig akár az összes magra egyidőben is tudja alkalmazni a vezérlés. Az Intel szerint mindez elég ahhoz, hogy a konkurens AMD-nél bizonyos esetekben (elsősorban játékok alatt) egyértelműen gyorsabb legyen az i9-9900KS, amely nettó 513 dollárért kerül piacra a napokban.

A Core i9-9900KS alapfrekvenciája 4 GHz, amely 400 MHz-cel, azaz bő 11 százalékkal magasabb a i9-9900K értékénél. Bár a turbó első ránézésre nem változott, az 5 GHz-es maximális értéket már nem csak 1-2 magos terhelésnél képes alkalmazni a rendszer, hanem akár 8 mag esetében is, amely további 6 százalékos előrelépést jelenthet. Utóbbi különbség a napokon belül megjelenő AMD Ryzen 9 3950X-hez képest is fennáll, a közelgő csúcsmodell ugyanis 4,7 GHz-es turbóval érkezik, az értéket ugyanakkor jó eséllyel csak néhány magos terhelésnél tudja majd fenntartani a konkurens terméke.

9900ks_proc

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A magasabb órajelért cserébe nőtt a processzor fogyasztása. Az Intel Core 127 wattos TDP-ről beszél, amely közel 34 százalékkal múlja felül az i9-9900K értékét, papíron. Ez ugyanakkor a gyakorlatban lényegesen magasabbra is szökhet. Az utóbb említett 9900K esetében például akár 170 watt közelébe is felkúszhat a disszipáció, melynek tükrében várhatóan a 9900KS-nél sem áll meg 127 wattnál a mutató az Intel és AMD által egyaránt alkalmazott, egyre agresszívabb turbónak köszönhetően.

Az Intel állítja, a Core i9-9900KS-nél nincs gyorsabb gamer CPU a piacon. Bár a független tesztekre még várni kell, az i9-9900K eredményei alapján nem hangzik elrugaszkodottnak az állítás. A modern játékok többsége ugyanis nem igényel 4-8 magnál többet, az Intel oldalán pedig továbbra is megvan a magasabb csíkszélességből adódó órajelelőny, amit az AMD helyenként magasabb IPC-je sem tud kompenzálni, egyelőre. Ennek ellenére a i9-9900KS legfeljebb szépségtapasz lehet az Intel asztali kínálatában, a processzor ugyanis Special Edition, azaz különleges kiadású jelölést kapott, amely limitált példányszámot jelent a hivatalosan október 30-tól elérhető termék esetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról