:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 9. 13:00

Folytatja az árcsökkentést az Intel

Tovább mérsékli processzorainak árazását az Intel: a Xeon W-2200 sorozat árát helyenként felezte, az "F" és "KF" modelleknél pedig kisebb árleszállítást eszközölt a gyártó.

A napokban bejelentett egyfoglalatos munkaállomásokba szánt Xeon W-2200 széria egyes modelljeinél felezte az árcédulákat az előző generációhoz képest a chipgyártó. Ezzel a tizennyolc magos csúcsmodell ára nettó 1333 dollárra mérséklődött, szemben az előd 2553 dolláros árcédulájával. Ezzel párhuzamosan az asztali mainstream termékek árképzését is módosította az Intel. A letiltott grafikus vezérlővel kínált "F" és "KF" jelölésű modellek ára átlagosan nagyjából 25 dollárral mérséklődött.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Xeon W-2200 család az elődhöz hasonlóan az "X" jelölésű (jelen esetben Cascade Lake-X) lapkára épül, amelyet az Intel elsőként múlt héten mutatott meg. A csúcskategóriás asztali (HEDT) platformnál látottakhoz képest két számottevő különbség van: A W-2200-as modellek támogatják az ECC-s, vagyis a hibajavítással rendelkező DDR4 modulokat, amelyekből ráadásul összesen legfeljebb 1 terabájtot lehet a processzor mellé pakolni. Emellett a CPU-k a vPro és VROC (Virtual RAID on CPU) támogatással is rendelkeznek, a munkaállomásos piac igényeihez igazodva.

intel-xeon-w-2200-series

A négytől tizennyolc magig skálázódó termékpaletta összesen nyolc modellből áll. A kínálat alján húzódó W-2223 négy magot és nyolc végrehajtószálat kínál 3,6 GHz-es alapórajel és 3,9 GHz-es turbó mellett, nettó 294 dollárért cserébe. A csúcsot a W-2295 testesíti meg, amely tizennyolc magot és kétszer ennyi végrehajtószálat nyújt 3 GHz-es alapórajelen. Az összes magra érvényes turbó 3,8 GHz-ig kúszhat fel, egyetlen mag frekvenciája pedig 4,8 GHz-en tetőzhet. A 165 wattos TDP-vel rendelkező modell árát nettó 1333 dollárban állapította meg az Intel.

A munkaállomásos Xeonok bejelentésével párhuzamosan csökkentette 9000-es asztali processzorszériájának árazását az Intel. A chipgyártó az "F" és "KF" jelülésű modelleknél végzett árkorrekciót, tehát azoknál a CPU-knál, melyekben inaktív az integrált GPU. A vállalat már korábban bemutatta a termékeket, amelyek árát (vélhetően a készlethiány fényében) az aktív grafikus vezérlővel rendelkező típusokéhoz igazított. Ennek megfelelően semmi sem szólt a GPU-tól megfosztott modellek mellett, egészen mostanáig, az Intel ugyanis a hét elején 20-25 dollárral mérsékelte az "F" és "KF" jelölésű modellek árát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.