:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 22. 14:03

Jövő év első felében jöhet a Lenovo hajtogatható kijelzős notebookja

A készülék fejlesztése a gyártó szerint hardveroldalon már lezárult, a cég 2020 második negyedévére ígéri a rajtot.

Hardveresen már készen áll a rajtra a Lenovo hajtogatható kijelzővel szerelt Thinkpad X1 notebookja (táblagépe?) - állítja a gyártó. A cég szerint azonban szoftveroldalon még több partnerével is akad csiszolni valójuk, így a megjelenés 2020 második negyedévében várható - nem lenne meglepő, ha azt a vállalat a júniusi Computexig tolná ki.

A Lenovo először idén májusban villantotta fel a 13,3 hüvelykes, félbehajtható OLED panellel szerelt gépet, azt viszont azóta sem közölte, pontosan milyen vas dolgozik majd a hajlékony kijelző mögött - az ugyanakkor ismert, hogy az eszköz Windowst futtat majd.

Az extravagáns készülék a tervek szerint többféle üzemmódban is bevethető lesz, egyrészt hagyományos laptopként, alsó kijelzőfelén virtuális billentyűzetet megjelenítve, illetve 180 fokban kinyitva is, kihasználva a teljes kijelzőterületet, ilyenkor persze szükség lesz egy külső billentyűzetre is a hatékony gépeléshez. A készülékhez dokkolót is piacra dob majd a gyártó, továbbá az stylus támogatással érkezik. Utóbbi különösen érdekes lesz: bár a kompakt méretre hajtogatható, nagy méretű kijelzőknél kézenfekvő megoldás a firkálgatós bevitel, az eddig látott összehajtható panelek, mint a Samsung Galaxy Fold kijelzője, aránylag lágy borítást viseltek, amely kérdéses, hogy hosszú távon mennyire képes ellenállni az érintőceruzák ostromának.

lenf02

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Látva, hogy a Samsung csak milyen küzdelem árán tudta piacra dobni hajtogatható kijelzős telefonját, és hogy a hasonló koncepcióra építő Huawei Mate X rajtja még mindig várat magára, a Lenovónál sem lenne meglepő, ha még folynának az optimalizációk hardveroldalon is, a cég magabiztos nyilatkozata ellenére.

Ha kínai gyártónak sikerül ígéretének megfelelően a 2020-as Q2 végéig piacra dobni a készüléket, azzal megelőzheti a hasonló szegmenst célzó, Microsoft Surface Neót a piacon. A redmondi cég néhány hete bejelentett készüléke két, különálló kijelzőt csomagol összecsukható formába, ami bár eggyel visszafogottabb felépítés, mint a Lenovo eszközénél látható, cserébe a terméknél felmerülő gyermekbetegségek kockázata is kisebb - és nem utolsó sorban annak árcédulája is barátságosabb lehet.

Noha árazásról még egyik cég sem beszélt, a készülékekért, főleg a Lenovo hajtogatható modelljéért valószínűleg mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk a vásárlóknak. A kínai cég mindenesetre nem is várja, hogy készülékét rögtön elkapkodják majd a felhasználók, sokkal inkább tapogatózásként tekint rá egy új piaci szegmensben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 06:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.