Szerző: Hlács Ferenc

2019. október 22. 14:03

Jövő év első felében jöhet a Lenovo hajtogatható kijelzős notebookja

A készülék fejlesztése a gyártó szerint hardveroldalon már lezárult, a cég 2020 második negyedévére ígéri a rajtot.

Hardveresen már készen áll a rajtra a Lenovo hajtogatható kijelzővel szerelt Thinkpad X1 notebookja (táblagépe?) - állítja a gyártó. A cég szerint azonban szoftveroldalon még több partnerével is akad csiszolni valójuk, így a megjelenés 2020 második negyedévében várható - nem lenne meglepő, ha azt a vállalat a júniusi Computexig tolná ki.

A Lenovo először idén májusban villantotta fel a 13,3 hüvelykes, félbehajtható OLED panellel szerelt gépet, azt viszont azóta sem közölte, pontosan milyen vas dolgozik majd a hajlékony kijelző mögött - az ugyanakkor ismert, hogy az eszköz Windowst futtat majd.

Az extravagáns készülék a tervek szerint többféle üzemmódban is bevethető lesz, egyrészt hagyományos laptopként, alsó kijelzőfelén virtuális billentyűzetet megjelenítve, illetve 180 fokban kinyitva is, kihasználva a teljes kijelzőterületet, ilyenkor persze szükség lesz egy külső billentyűzetre is a hatékony gépeléshez. A készülékhez dokkolót is piacra dob majd a gyártó, továbbá az stylus támogatással érkezik. Utóbbi különösen érdekes lesz: bár a kompakt méretre hajtogatható, nagy méretű kijelzőknél kézenfekvő megoldás a firkálgatós bevitel, az eddig látott összehajtható panelek, mint a Samsung Galaxy Fold kijelzője, aránylag lágy borítást viseltek, amely kérdéses, hogy hosszú távon mennyire képes ellenállni az érintőceruzák ostromának.

lenf02

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Látva, hogy a Samsung csak milyen küzdelem árán tudta piacra dobni hajtogatható kijelzős telefonját, és hogy a hasonló koncepcióra építő Huawei Mate X rajtja még mindig várat magára, a Lenovónál sem lenne meglepő, ha még folynának az optimalizációk hardveroldalon is, a cég magabiztos nyilatkozata ellenére.

Ha kínai gyártónak sikerül ígéretének megfelelően a 2020-as Q2 végéig piacra dobni a készüléket, azzal megelőzheti a hasonló szegmenst célzó, Microsoft Surface Neót a piacon. A redmondi cég néhány hete bejelentett készüléke két, különálló kijelzőt csomagol összecsukható formába, ami bár eggyel visszafogottabb felépítés, mint a Lenovo eszközénél látható, cserébe a terméknél felmerülő gyermekbetegségek kockázata is kisebb - és nem utolsó sorban annak árcédulája is barátságosabb lehet.

Noha árazásról még egyik cég sem beszélt, a készülékekért, főleg a Lenovo hajtogatható modelljéért valószínűleg mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk a vásárlóknak. A kínai cég mindenesetre nem is várja, hogy készülékét rögtön elkapkodják majd a felhasználók, sokkal inkább tapogatózásként tekint rá egy új piaci szegmensben.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.