Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 14. 14:16

A Lenovóé a legújabb, nagyvállalati AR headset

A ThinkReality A6-tal a gyártó a HoloLens 2-nek állít vetélytársat - a cég komplett platformot is ad az eszköz mellé.

A HoloLens babérjaira tör a Lenovo, a kínai gyártó bejelentette saját, nagyvállalati szegmensbe szánt AR szemüvegét. Az eszközhöz a vállalat egy komplett AR-VR platformot is kínál, ThinkReality néven, maga a headset pedig ThinkReality A6-ként kerül piacra. Bár szemüveg első blikkre erősen emlékeztet a Microsfot termékére, számos fontos különbség akad a két készülék között.

Az A6 hosszabb távon sem tűnik kényelmetlen viseletnek a maga 380 grammjával - amely jóval kevesebb, mint a HoloLens 2 valamivel több mint 560 grammos tömege. Az eszközben mindkét szemre Full HD felbontás jut, továbbá 40 fokos látómezőt ígér - ez utóbbi viszont már kisebb mint a Microsoft termékénél látott, 52 fokos érték. A készülék elején két nagy látószögű kamera, két mélységérzékelő, illetve egy 13 megapixeles RGB szenzor is helyet kapott, illetve a hangvezérléshez szánt mikrofonok is megtalálhatók rajta. A headset szemmozgáskövetésre is képes, a viselő tehát tekintetével is navigálhat a különböző menükben, de opcionálisan egy mozgásérzékelő kontroller is elérhető a hozzá.

lenovoar

A készülék, akárcsak a HoloLens modellek, külön csatlakoztatott PC-nélkül használható, a gyártó minden szükséges hardvert a headsetbe, vagy legalábbis mellé csomagolt. Az Engadget szerint a vas terén a ThinkReality A6 kissé le van maradva a Microsoft legfrissebb készüléke mögött, annak Qualcomm Snapdragon 850 processzora helyett az eggyel korábbi, Snapdragon 845-öt kapta meg. Utóbbinak egy külön, övre csatolható készülékház ad helyet, szemben a HoloLens 2-vel, ahol minden komponens a szemüvegbe kerül - noha így az A6 kevésbé kompakt viselet, cserébe viszont maga a headset könnyebb lehet. A készüléket egy 6800 mAh kapacitású akku hajtja, amelytől a gyártó akár négyórás üzemidőt ígér.

A

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

készülékre beépített hangszórók, illetve 3,5 milliméteres jack is kerültek, továbbá Wi-Fi-képes - SIM foglalatot ugyanakkor nem találunk benne, mobilhálózatokra így nem csatlakozik. A Lenovo egyelőre nem közölt árat vagy megjelenési dátumot a szemüveg kapcsán, így egyelőre kérdéses, mikor kapja meg kihívóját a HoloLens 2.

A "térbeli digitális információk valós térben való elhelyezését célzó" ThinkReality platformról is ejtett néhány szót a cég, az "felhőagnosztikus" lesz, azaz tetszőleges cloud szolgáltatást állíthatnak majd mögé a felhasználók - talán még érdekesebb azonban, hogy headsetből sem kell feltétlenül a gyártó termékei közül válogatni a használatához, más gyártók eszközeivel, akár Oculus Rifttel is használható lesz. A Lenovónak a platformra már most a csőben van több AR alkalmazása is, a kollaborációs apptól egészen az új munkaerő kiképzésére szánt tartalmakig.

a címlapról