:

Szerző: Koi Tamás

2019. október 8. 09:15

Visszirányba is bővíti kábelhálózatát a Telekom

További fejlesztéseket hajtott, illetve hajt végre kábelnet-hálózatán a Magyar Telekom, mely alig egy hónapja vezette be a HFC-hálózaton is a gigabites díjcsomagokat. A fejlesztések révén a visszirány is megkapja a DOCSIS 3.1 frissítést, aminek következtében azonnal a többszörösére ugrik a végponti feltöltési sávszélesség.

További fejlesztések révén teszi a modernebb, így elsősorban az optikai elérésekkel szemben versenyképesebbé kábelnet (HFC) hálózatát a Magyar Telekom. A szolgáltató röviddel a kábelhálózat DOCSIS 3.1 -es részleges továbbfejlesztését követően visszirányban is biztosítja a gyorsabb elérést, így - várhatóan idén decemberben - jönnek azok a díjcsomagok, melyek a gigabites letöltést mellett immár értékelhető feltöltési sávszélességet is biztosítanak.

Az új típusú elérés részleteire ismételten a nagykereskedelmi partnereknek kiajánlott referenciaajánlat tájékoztatóban lehet rábukkanni. Itt a Telekom azt írja partnereinek, hogy saját, kiskereskedelmi szolgáltatásaival egyidőben megkezdődik egy új kábelnetes díjcsomag nagykereskedelmi értékesítése, mely letöltési irányba 1000 Mbps, feltöltési irányba pedig 200 Mbps sávszélességet kínál, amiből 100 és 20 Mbps-t garantál a szolgáltató. 

docsis31

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tájékoztatóból emellett az is kiderül, hogy a Telekom eleinte csak korlátozott területen, Budapest III., XVII. és XVIII. kerületeinek egy részén valamint Budakalász egy részén tudja biztosítani a HFC-elérést a fenti paraméterekkel. A szolgáltató továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy az új díjcsomagok létesítése esetén a meglévő bekötőkábelek cseréjére is szükség lehet, továbbá meglévő előfizetőknél felfelé migrálás esetén a szolgáltató tulajdonában lévő előfizetői végberendezést is jó eséllyel cserélni kell.

Ennek oka, hogy a DOCSIS 3.1 szabványnak megfelelő eléréshez új, a szabványt támogató berendezések telepítésére is szükség van mind előfizetői, mind szolgáltatói oldalon - utóbbi területen a Telekom a gigabites kábelnet-elérés szeptemberi indulásáig voltaképpen félmunkát végzett, mivel a DOCSIS 3.1-es fejlesztéseket visszirányba nem hajtotta végre. Ennek köszönhető, hogy a most értékesített gigabites kábelnet-csomagok az eszköz tudásától függetlenül visszirányba csak 25 Mbps sávszélességet kínálnak, amiből mindössze 4 Mbps-t garantál a szolgáltató.

A visszirányú fejlesztéseknek köszönhetően ez a sebességérték legalább a 8-10 - szeresére ugrik majd, ami elsősorban a nagy visszirányú forgalmat bonyolító ügyfeleknek lehet jó hír. A cég eddig csak FTTH-alapú optikai hálózaton biztosított ehhez hasonló, vagy akár ennél is nagyobb visszirányú kapacitást, a teljesen eltérő hálózati topológia miatt azonban a HFC-hálózatok lényegesen nehezebb és költségesebb volt megugrani ezt a lécet. A mostani, illetve újonnan bevezetni tervezett díjcsomagokkal egyébként még korántsem lesz kihasználva a DOCSIS 3.1 szabvány nyújtotta minden lehetőség, a Telekomnak ugyanakkor további fejlesztéseket kell végrehajtania ahhoz hálózatán, hogy a végponti sávszélességet tovább tudja növelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.