Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 5. 15:48

650 ezer kábelnetes végponton mehetne gigabites net a Telekomnál

A Magyar Telekom mai közleménye szerint szeptember elejétől immár 1,7 millió potenciális lakossági és üzleti végponton képes akár gigabites letöltési sávszélességet biztosítani a szolgáltató. Az optikai hálózatok után a HFC-hálózat továbbfejlesztése révén javult jelentősen a letöltési sávszélesség, a visszirányhoz azonban nem nyúlt a szolgáltató - okkal.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Telekom szeptember elejétől immár HFC-hálózatán (kábelnet) is biztosít bizonyos területeken olyan internetelérést, melynek sávszélessége letöltési irányban elérheti az 1 Gbps elméleti határt. A szolgáltató ma bejelentette, a kábelhálózaton végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően országosan immár 1,7 millió potenciális végponton lenne képes gigabtes sávszélességű internetkapcsolatot biztosítani.

Az új díjcsomag bevezetését a kábelhálózat részleges továbbfejlesztése teszi lehetővé a Telekomnál: A DOCSIS technológia 3.1-es verziójának megfelelő hálózatok ideális esetben akár 10 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet is biztosíthatnak az előfizetői végpontokon, ehhez azonban a kábelezésen kívül szinte mindent ki kell cserélni a HFC-hálózatban, valamint szükségessé válhat a hálózat további szegmentálása is, illetve a deep fiber topológia használata. 

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szolgáltató jelenleg 650 ezer potenciális HFC-végpontot fejlesztett tovább a DOCSIS3.1-es szabványnak megfelelően, ami a Telekom szerint a kábelhálózat "nagy részét" magába foglalja A cég ígérete szerint a további bővítések révén a lefedettségi terület növekszik majd, jóllehet ezzel kapcsolatosan nem közölt semmilyen konkrétumot vagy ütemtervet a szolgáltató. 

Az optikai (FTTH) elérésekkel ellentétben a letöltési- és visszirány közt a HFC hálózatokon - így a Telekom kábelnet-hálózatán is - jelentős aszimmetria tapasztalható, hiszen a szolgáltató 1 Gbps letöltési sávszélesség mellé csupán maximum 25 Mbps feltöltési sebességet kínál a legnagyobb díjcsomagjával. Amint azt a Telekomtól megtudtuk, ennek legfőbb oka, hogy feltöltésnél a hálózatnak csak kisebb része alkalmas DOCSIS3.1 visszirány (OFDMA) használatára, így a modemek ilyenkor jobb híján a régebbi szabványnak megfelelő kapcsolatot építenek fel.

A szolgáltató által küldött válasz értelmében ahol a hálózat visszirányban is képes a modernebb szabványnak megfelelő kommunikációra, ott az optimális kapacitásgazdálkodás érdekében a DOCSIS3-as visszirányú csatornák mellett DOCSIS3.1 csatornákat is használni fognak a végberendezések, ez azonban nem változtat a csomagok kínált sebességértékein. A HFC-hálózaton biztosított feltöltési sávszélesség jelentős(ebb) bővítésére vonatkozó kérdésünkre a szolgáltató nem kívánt konkrétumokkal reagálni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.