Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Szeptembertől jön a gigabites kábelnet a Telekomnál

Koi Tamás, 2019. augusztus 22. 14:44

Szeptembertől immár nem csak optikai (FTTH) hálózatán, hanem kábelhálózatán (HFC) is kínál gigabites letöltési sávszélességet biztosító internetelőfizetést a Telekom. A szolgáltató az országban elsőként vezeti be az EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelő átviteli technológiát.

Rövidesen immár nem csak az optikai (FTTH) hálózaton, hanem DOCSIS-alapú kábelhálózatának egy részén is biztosít majd gigabites letöltési sebességet kínáló vezetékes internetelőfizetést a Magyar Telekom - erősítette meg a HWSW megkeresésére a távközlési cég. A szolgáltató az ősz elején a teljes jelenlegi vezetékesinternet-portfólióját megújítja, úgy tudjuk, ennek részeként jelenik meg a kínálatban a gigabites csomag. A cég egyelőre vélhetően bizonyos körzetekben, az EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelően továbbfejlesztett hálózaton nyújtja majd a szolgáltatást, melyet fokozatosan tesz elérhetővé teljes, HFC-alapú infrastruktúráján.

Lefelé száguld, felfelé cammog

Az új szolgáltatás részletei egyelőre csak a Telekom nagykereskedelmi partnerei számára kínált referenciaajánlatban (MARUO) tűntek fel, ennek alapján szeptember 2-től a céggel nagykereskedelmi megállapodást kötött szolgáltatók értékesíthetik majd a Telekom infrastruktúráján keresztül elérhető gigabites kábelnet-szolgáltatást. A szolgáltató oldalán szereplő információk szerint a nagykereskedelmi szolgáltatás indulásával egy időben a Telekom kiskereskedelmi forgalomban is elérhetővé teszi az új konstrukciót - egyelőre ismeretlen áron.

A szolgáltatás bizonyos műszaki feltételeiről azonban a leírás alapján képet lehet kapni, így például valószínűsíthető, hogy a Telekom a jelenleg elérhető konstrukciókhoz képest csak a letöltési sebességen emel, a feltöltési sávszélesség gyakorlatilag marad ugyanannyi (25 Mbps), mint a jelenlegi kínálat csúcsát képező "Net L" nevű kábelnet-csomagnál (ennél a szolgáltató másodpercenkénti 500 megabites letöltés mellé 22 megabites feltöltést biztosít). Mindezek szokás szerint kínált sebességértékeknek minősülnek, a szolgáltató a gigabites letöltési sebességből 100 Mbps-t garantál, a 25 Mbps-os feltöltésből pedig 4 Mbps-t. 

Az új díjcsomag bevezetését a kábelhálózat részleges továbbfejlesztése teszi lehetővé a Telekomnál: Az EuroDOCSIS technológia 3.1-es verziójának megfelelő hálózatok ideális esetben akár 10 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet is biztosíthatnak az előfizetői végpontokon, ehhez azonban a kábelezésen kívül szinte mindent ki kell cserélni a HFC-hálózatban, valamint szükségessé válhat a hálózat további szegmentálása is, illetve a deep fiber topológia használata. 

A Telekom a gigabites kábelnethez ennek megfelelően új előfizetői végberendezéseket (home gateway) is biztosít majd. Ebből a szolgáltató két típust listázott be, az egyik a kétsávos, 802.11a/b/g/n/ac szabványokat ismerő Wi-Fi routerrel, valamint dupla VoCaTV porttal rendelkező Kaonmedia CG3000, a másik a hasonló képességekkel bíró Sagemcom Fast 3890 V3. Mivel a szabvány teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér, ezért az eszközök cseréje csak azokon a végpontokon válik szükségessé, ahol az előfizető olyan díjcsomagra vált, melyet a nála lévő, korábbi szabványnak megfelelő végberendezések műszakilag nem tudnak biztosítani.

Továbbra is az xDSL a legerősebb

A HFC-hálózat továbbfejlesztése a Telekom számára a legkézenfekvőbb módszer arra, hogy nagyobb sávszélességet biztosító vezetékesinternet-portfóliót nyújtson technológiafüggetlenül teljes hálózatán. Az egyetlen kakukktojásnak az xDSL-végpontok számítanak, melyekből továbbra is fájóan sok, csaknem 530 ezer darab van a cég hálózatában (csak kiskereskedelmi szolgáltatási végpontok). Ezekből különböző technológiákkal a legjobb esetben is csak 50-100 Mbps sávszélesség sajtolható ki letöltési irányba. A cégnek a legutóbbi negyedéves üzleti jelentése szerint emellett mintegy 411 ezer kábelnetes és 250 ezer optikai (FTTH) végpontja, azaz ugyanennyi előfizetője van - az új hálózatkiépítések szinte már kivétel nélkül az utóbbi technológiára fókuszálnak, a növekedés így ezen a területen a legjelentősebb.

A szolgáltató ennek kapcsán éppen áprilisban jelentette be, hogy több mint egymillió potenciális végponton tudna gigabites letöltési sávszélességű vezetékes internetet biztosítani - ez a szám az EuroDOCSIS 3.1 technológia bevezetésével jelentősen nőhet majd idén ősztől.

A UPC is fejleszt

A Magyar Telekomon kívül kiterjedt DOCSIS-alapú hálózata egyedül a UPC Magyarországnak (most már a Vodafone Magyarország részeként) van az országban. A cég idén májusi nyilatkozata alapján a kábelhálózat fejlesztése, illetve az  EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelő rendszer elindítása folyamatosan zajlik, a technológiai fejlesztések nyújtotta előnyöket pedig elsőként a fővárosban és környékén élők élvezhetik majd. A UPC egyelőre nem közölt részleteket azzal kapcsolatosan, hogy az új szabványnak megfelelő hálózat éles üzemben mikor indulhat.
Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.