Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 22. 14:44

Szeptembertől jön a gigabites kábelnet a Telekomnál

Szeptembertől immár nem csak optikai (FTTH) hálózatán, hanem kábelhálózatán (HFC) is kínál gigabites letöltési sávszélességet biztosító internetelőfizetést a Telekom. A szolgáltató az országban elsőként vezeti be az EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelő átviteli technológiát.

Rövidesen immár nem csak az optikai (FTTH) hálózaton, hanem DOCSIS-alapú kábelhálózatának egy részén is biztosít majd gigabites letöltési sebességet kínáló vezetékes internetelőfizetést a Magyar Telekom - erősítette meg a HWSW megkeresésére a távközlési cég. A szolgáltató az ősz elején a teljes jelenlegi vezetékesinternet-portfólióját megújítja, úgy tudjuk, ennek részeként jelenik meg a kínálatban a gigabites csomag. A cég egyelőre vélhetően bizonyos körzetekben, az EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelően továbbfejlesztett hálózaton nyújtja majd a szolgáltatást, melyet fokozatosan tesz elérhetővé teljes, HFC-alapú infrastruktúráján.

Lefelé száguld, felfelé cammog

Az új szolgáltatás részletei egyelőre csak a Telekom nagykereskedelmi partnerei számára kínált referenciaajánlatban (MARUO) tűntek fel, ennek alapján szeptember 2-től a céggel nagykereskedelmi megállapodást kötött szolgáltatók értékesíthetik majd a Telekom infrastruktúráján keresztül elérhető gigabites kábelnet-szolgáltatást. A szolgáltató oldalán szereplő információk szerint a nagykereskedelmi szolgáltatás indulásával egy időben a Telekom kiskereskedelmi forgalomban is elérhetővé teszi az új konstrukciót - egyelőre ismeretlen áron.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A szolgáltatás bizonyos műszaki feltételeiről azonban a leírás alapján képet lehet kapni, így például valószínűsíthető, hogy a Telekom a jelenleg elérhető konstrukciókhoz képest csak a letöltési sebességen emel, a feltöltési sávszélesség gyakorlatilag marad ugyanannyi (25 Mbps), mint a jelenlegi kínálat csúcsát képező "Net L" nevű kábelnet-csomagnál (ennél a szolgáltató másodpercenkénti 500 megabites letöltés mellé 22 megabites feltöltést biztosít). Mindezek szokás szerint kínált sebességértékeknek minősülnek, a szolgáltató a gigabites letöltési sebességből 100 Mbps-t garantál, a 25 Mbps-os feltöltésből pedig 4 Mbps-t. 

Az új díjcsomag bevezetését a kábelhálózat részleges továbbfejlesztése teszi lehetővé a Telekomnál: Az EuroDOCSIS technológia 3.1-es verziójának megfelelő hálózatok ideális esetben akár 10 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet is biztosíthatnak az előfizetői végpontokon, ehhez azonban a kábelezésen kívül szinte mindent ki kell cserélni a HFC-hálózatban, valamint szükségessé válhat a hálózat további szegmentálása is, illetve a deep fiber topológia használata. 

A UPC is fejleszt

A Magyar Telekomon kívül kiterjedt DOCSIS-alapú hálózata egyedül a UPC Magyarországnak (most már a Vodafone Magyarország részeként) van az országban. A cég idén májusi nyilatkozata alapján a kábelhálózat fejlesztése, illetve az  EuroDOCSIS 3.1 szabványnak megfelelő rendszer elindítása folyamatosan zajlik, a technológiai fejlesztések nyújtotta előnyöket pedig elsőként a fővárosban és környékén élők élvezhetik majd. A UPC egyelőre nem közölt részleteket azzal kapcsolatosan, hogy az új szabványnak megfelelő hálózat éles üzemben mikor indulhat.

A Telekom a gigabites kábelnethez ennek megfelelően új előfizetői végberendezéseket (home gateway) is biztosít majd. Ebből a szolgáltató két típust listázott be, az egyik a kétsávos, 802.11a/b/g/n/ac szabványokat ismerő Wi-Fi routerrel, valamint dupla VoCaTV porttal rendelkező Kaonmedia CG3000, a másik a hasonló képességekkel bíró Sagemcom Fast 3890 V3. Mivel a szabvány teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér, ezért az eszközök cseréje csak azokon a végpontokon válik szükségessé, ahol az előfizető olyan díjcsomagra vált, melyet a nála lévő, korábbi szabványnak megfelelő végberendezések műszakilag nem tudnak biztosítani.

Továbbra is az xDSL a legerősebb

A HFC-hálózat továbbfejlesztése a Telekom számára a legkézenfekvőbb módszer arra, hogy nagyobb sávszélességet biztosító vezetékesinternet-portfóliót nyújtson technológiafüggetlenül teljes hálózatán. Az egyetlen kakukktojásnak az xDSL-végpontok számítanak, melyekből továbbra is fájóan sok, csaknem 530 ezer darab van a cég hálózatában (csak kiskereskedelmi szolgáltatási végpontok). Ezekből különböző technológiákkal a legjobb esetben is csak 50-100 Mbps sávszélesség sajtolható ki letöltési irányba. A cégnek a legutóbbi negyedéves üzleti jelentése szerint emellett mintegy 411 ezer kábelnetes és 250 ezer optikai (FTTH) végpontja, azaz ugyanennyi előfizetője van - az új hálózatkiépítések szinte már kivétel nélkül az utóbbi technológiára fókuszálnak, a növekedés így ezen a területen a legjelentősebb.

A szolgáltató ennek kapcsán éppen áprilisban jelentette be, hogy több mint egymillió potenciális végponton tudna gigabites letöltési sávszélességű vezetékes internetet biztosítani - ez a szám az EuroDOCSIS 3.1 technológia bevezetésével jelentősen nőhet majd idén ősztől.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.