Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 29. 13:37

Több mint tíz év után jön az überszámla a Telekomnál

Szeptember elejétől egyszerűbbé válhat azon telekomos előfizetők élete, akik mind a vezetékes, mind pedig a mobilszolgáltatásukat/szolgáltatásaikat a Magyar Telekomtól veszik igénybe.

Szeptember elejétől - számos más, főként a vezetékes díjcsomagokat érintő változásokkal egy időben - számlázási rendszerében is végez bizonyos átalakításokat a Magyar Telekom. A szolgáltató ettől az időponttól kezdődően bizonyos feltételek teljesülése esetén egyetlen, közös számlát küld különböző szolgáltatásairól azon előfizetői számára, akik egyszerre vesznek igénybe vezetékes- és mobilszolgáltatásokat a cégtől. Az egységes számlán több mint tíz éve kezdett dolgozni a szolgáltató, a régió eddigi legköltségesebb, és leghosszabb ideig húzódó CRM-bevezetési projektjének részeként.

Mivel a vezetékes- és mobilszolgáltatásokat több mint egy évtizede - a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. 2006-os beolvadásával - ugyanattól a cégtől, a Magyar Telekom Nyrt-től kapják az előfizetők, ezért régóta kézenfekvő volt, hogy az ügyfeleket egy számlalevélben is keresse meg a szolgáltató. Ennek ugyanakkor a teljesen eltérő ügyfélkezelési háttérrendszerek miatt számos technikai korlátja, valamint néhány törvényi akadálya is volt, melyek csak nagyon lassan, illetve nagyon költséges fejlesztések révén szűntek meg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A több millió előfizetőt és sok száz szolgáltatási elemet tartalmazó adatbázisok összefésülésének céljából 2008-ban indult útjára a Pillangó projekt, mely azóta a Deutsche Telekom csoporton belüli egyik legköltségesebb, egyben legnagyobb kudarcot jelentő CRM-fejlesztési projektje lett. A súlyos milliárdokat felemésztő folyamat célja egy egyszerűbb, átláthatóbb, a Telekom szolgáltatáskínálatát minden tekintetben lefedő ügyfélkezelési rendszer létrehozása volt, mely mind a szolgáltató, mind az előfizetők számára biztosított volna járulékos előnyöket.

Hogy végül mennyire nem a tervek szerint alakultak a dolgok, azt jól jelzi, hogy a szeptember elejével megjelenő, vezetékes- és mobilszolgáltatásokat egyaránt tartalmazó, külön szolgáltatásként hivatkozott "Telekom számla" már 2013-ban be lett lebegtetve, a cég akkori műszaki vezérigazgató-helyettese és értékesítési- és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese által. Az ügyfélbázis migrációja 2013. tavaszán kezdődött, emlékezetes, hogy a folyamat velejárójaként néhány napra még az értékesítési pontok is bezártak, mivel az ügyfélkezelési rendszert teljesen le kellett állítani az adott időszakra.

Az egyesített szolgáltatói számla végül a mai napig nem valósult meg, bár az online ügyintézésre használt rendszer a 2015-ben bevezetett Telekom-fiók révén megújult - ám ez a folyamat sem volt teljesen zökkenőmentes. A szeptember 1-től elérhető integrált számla (Telekom számla) végül pontot tesz a több mint egy évtizede húzódó folyamat végére, jóllehet egyelőre ez sem automatikusan jár minden vezetékes- és mobilelőfizetőnek. Így a Telekom számlára külön szerződniük kell az ügyfeleknek, emellett csak a szolgáltatásaikat Magenta 1 kedvezményrendszerbe bevont előfizetők igényelhetik az egyesített számlát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról