Szerző: Gálffy Csaba

2018. március 9. 09:33

Kivonul az utolsó előtti Itanium

Megkezdi az Intel az utolsó előtti Itanium-generáció kivonását a piacról.

Fokozatosan leállítja az utolsó előtti Itanium, a 9500-as sorozat szállítását az Intel - jelentette be a vállalat. A döntés értelmében még idén le kell adni az utolsó rendeléseket a Poulson-generációjú lapkákra, amelyeket a következő három évben elégít ki a gyártó. Az Itanium állását mindez nem befolyásolja, a tavaly érkezett Kittson-generáció (9700-as sorozat) továbbra is rendelhető marad.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Poulson sorozatú lapkákat még 2012-ben mutatta be az Intel, négy illetve nyolc magos kiadásban. A chipek akkor forradalmi újdonságnak számítottak az IA-64-es ökoszisztémában, az Intel ugyanis alaposan hozzányúlt a mikroarchitektúrához, a magok dupla szélességet kaptak (egyszerre 6 helyett 12 utasítás végrehajtását tudták elvégezni), amelyhez akkor gigantikusnak számító, 32 megabájtos gyorsítótárat mellékelt a gyártó. Gyártástechnológiában pedig rögtön két szintet ugrott, a 65 nanométeren gyártott Tukwila után rögtön 32 nanométeren készült - igaz, már ez is lemaradásban volt az Intel x86-os lapkáihoz képest.

Ultrahosszú életciklus

A megcélzott piac igényeinek megfelelően e CPU-k elérhetősége egészen más ciklust követ, mint akár a Xeonok, akár a konzumer termékeké. A bejelentés szerint a Poulsont egészen 2021-ig szállítja a gyártó, vagyis az Intel ultrahosszú ideig, mintegy 8 évig tartja kínálatában ezeket a lapkákat. A rendeléseket azonban még idén le kell adni, ezeket pedig a következő években fokozatosan elégíti ki az Intel. Az AnandTech említi, hogy az egyetlen Itanium-partner, a HPE számára ez várhatóan nem lesz fájdalmas, a cég a Poulson-alapú szerverek értékesítését 2018 március végén befejezi, így a szállítások várhatóan csak a karbantartási igényeket célozzák majd.

Jól mennek a mainframe-ek

Némi abszurd a történetben, hogy mindenki várakozásai ellenére a "nagy gépek" továbbra is nagyon jövedelmező ágazatnak számítanak a nagyvállalati informatikában. Az IBM például darabszámban jelképes szereplő a piacon a mainframe-ekkel és a Power-alapú szerverekkel, bevételben viszont 13 százalékos részesedést őriz és kenterbe veri az olyan, volumenben sokkal erősebb szereplőket, mint a Lenovo. Tehát az a piac, amelyen az Itanium versenyzett, bizony ma is erős és egészséges, sőt, bizonyos időszakokban erőteljes növekedést is tud mutatni, az új z14 mainframe például a teljes nagygépes piacot 41,1 százalékos növekedésre ösztönözte.

Nem tett persze annyira rossz lóra az Intel sem, x86-os alapokon, a csúcs-Xeonokra már hosszú ideje építhetőek olyan szerverek, amelyeket az Itanium célzott, ilyen értelemben tényleg felesleges volt két termékcsaládot fejleszteni. De az Itanium lassú kimúlásának évtizedében a cég óhatatlanul is űrt teremtett a kínálata csúcsán, amelyen az Oracle és az IBM jól csemegézett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról