Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 5. 10:58

x86 processzorokra állnak át a HP NonStop gépek is

A különösen kritikus feladatok alá tervezett NonStop szervercsaládot is x86 processzorokra migrálja a HP. A vállalat egyúttal bejelentette az Itanium 9500-as sorozatú chipekre épülő új NonStop blade-jeit is.

A HP bejelentette, hogy a legmagasabb szintű hibatűrést és rendelkezésre állást kínáló szerverarchitektúráját, a NonStopot is átállítja x86 processzorokra. A vállalat korábban már búcsút intett az Itaniumoknak az Integrity (UNIX) termékvonalban, a mostani bejelentéssel pedig lényegében megpecsételi a jövőjüket. Az Itanium-alapú NonStopok egyelőre maradnak a kínálatban, az átmenetet zökkenőmentesnek ígéri a vállalat.

Már volt egy váltás

Az 1970-es évek közepén piacra dobott NonStop rendszereket kezdettől fogva a legnagyobb megbízhatóságúra tervezték, ezt a szoftveres innovációk mellett redundáns felépítéssel érték el a Tandem Computers tervezői. A gépeket jobbára teljes megoldásként értékesítik szoftverplatformmal együtt, például egészségügyi intézmények, pénzügyi szolgáltatók vagy iparvállalatok számára, ahol néhány másodperces leállás is tetemes kárt okoz, például elvesztett pénzügyi tranzakciók vagy  használhatatlanná vált nyersanyagok formájában.

A Tandem gépei kezdetben MIPS processzorokra épültek és ez azt követően sem változott, hogy a vállalatot 1997-ben felvásárolta a Compaq. A vevő ugyan tervezte a NonStop rendszerek architektúráját az 1998-ban beolvasztott Digital Alpha processzoraira átállítani, azonban az Alpha chipek fejlesztését feladta a cég, teret engedve az Intel-féle Itaniumnak. Amikor 2002-ben a Compaq beolvadt a HP-ba, már mindkét vállalat az Itanium mellett kötelezte el high-end RISC/UNIX szervereit, a saját processzorfejlesztéseket pedig feladta. Így a NonStop operációs rendszert és szoftverkörnyezetet is Itaniumra portolta a HP és a termékcsalád ezt a processzorcsaládot használja 2005 óta.

Az Itanium család azonban nem hozta a tőle várt sikereket, részben az Intel elhúzódó fejlesztéseinek, részben pedig az x86-os versenytársak, elsősorban a Xeon előretörésének köszönhetően. A koporsóba az utolsó szöget az Oracle verte be, amikor a Sun beolvasztása révén saját processzorhoz és szerverportfólióhoz jutott, és 2011 márciusában bejelentette: nem fejleszt többé Itanium processzorokra. Bár a bíróság később ennek a döntésnek a felülvizsgálatára kötelezte a céget (mivel érvényes szerződés kötötte a HP-hoz), a bejelentést követő bizonytalanság padlóra küldte az Itanium-alapú gépek eladásait.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HP-nak ezt követően kellett elővennie a Project Odyssey tervet, amely egy x86-alapú üzleti kritikus szerverinfrastruktúra létrahozását célozza. A vállalat elképzelése szerint házon belüli szoftveres fejlesztéssel a Windows és a Linux felruházható azokkal a képességekkel, amelyekkel az üzleti kritikus rendszerek általában rendelkeznek. Ráadásul az Odyssey rendszerek vegyesen használhatnak Itanium és x86 chipeket, zökkenőmentessé téve az architektúrák közötti váltást.

NonStop x86

Korábban az Odyssey csak az Integity (UNIX) termékvonal kapcsán került szóba, egy friss bejelentés szerint azonban a NonStop gépeket is x86-alapúra cseréli, a rajtuk futó szoftvereket pedig x86-ra portolja. Az erőfeszítések eredményeképp a NonStop gépek 100 százalékban szabványos hardverelemekből épülnek fel, beleértve a processzorokat, a tárolókat és az I/O-t is, mondta az amerikai Computerworldnek Randy Meyer, a HP üzleti kritikus gépek fejlesztésének vezetője. A NonStop rendszerekben használt ServerNet interfészt Infiniband váltja majd, amely lényegesen magasabb sávszélességet biztosít és commodity technológiaként lényegesen olcsóbb.

A vállalat egyelőre nem beszél arról, mikor lehet kereskedelmi termék az x86-alapú NonStop, egyelőre még évek választják el ettől. Meyer szerint a laborokban már működpk x86-on a NonStop operációs rendszer és a SQL adatbázis korai tesztverziója, azonban ez még távolról sem piackész, inkább alpha vagy inkább pre-alpha állapotú. A NonStop nagy megbízhatóságot és rendelkezésre állást biztosító architekúrája nem kötődik egyetlen processzorcsaládhoz vagy I/O technológiához sem, így az alapvető designfilozófia nem változik az x86 lapkákra migrálás során, mondta el Meyer.

Az új gépek ráadásul a forráskód szintjén kompatibilisek lesznek a jelenlegiekkel, a szoftverfejlesztők elméletileg egy újrafordítással portolhatják meglevő NonStop alkalmazásaikat az x86-alapú rendszerekre. Meyer szerint az ügyfelek bízhatnak a zökkenőmentes átmenetben, a HP ezt már meglépte a MIPS-Itanium váltáskor, így a vásárlók láthatták, a cég képes levezényelni egy ilyen architektúraváltást. A vállalat a decemberi barcelonai Discover rendezvényen árul el további részleteket a high-end x86 szervereiről - a HWSW tippje szerint egyébként itt lesz a Project Odyssey keretében fejlesztett gépek kereskedelmi premierje is.

Új gépek is jöttek

A jelenleg elérhető legfrissebb Itanium-generáció, a nyolcmagos Poulson tavaly ősszel debütált és a HP sem csinál titkot abból, hogy a legfőbb célja vele a platformra korábban fogadó ügyfelek igényeinek kielégítése addig, amíg a Project Odyssey nem hozza meg első gyümölcseit. A vállalat most bejelentette, hogy a NonStop termékcsaládban is elérhetővé váltak az Itanium 9500 sorozatú processzorok a NonStop NB56000c és NB56000c-cg blade-ekben. A 2012-ben rajtolt belépő szintű NonStop, az NS2200 és NS2100 várhatóan 2014 elején kapja majd meg az új processzorokat.

A Poulson bemutatásakor az Intel még azt közölte, a következő generáció, a Kittson már a Xeon E7-tel közös foglalatot használ és a Modular Development Model keretében a szilícium szintjén is közelít egymáshoz - közösen használt blokkok révén nagyobb számú chipen amortizálhatók a K+F költségek, illetve rövidülhet a teszt és a validáció ideje. Egy idén januári roadmap-frissítés azonban ezt a tervet felülírta, a Kittson ugyanúgy 32 nanométeres eljárással készül mint a Poulson és a Xeon E7 helyett az Itanium két utolsó generációjával lesz kompatibilis a foglalat szintjén, a Modular Development Model lehetőségeit pedig "későbbi implementációkban vizsgálják meg újra". Ez alighanem azt jelenti, hogy a Kittson csak egy enyhe frissítést jelent a Poulsonhoz képest és minden bizonnyal az utolsó Itanium lesz a sorban.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, a jelenlegi Integrity gépek mellett valószínűleg a NonStop rendszerek is frissíthetők lesznek a Kittsonnal (amennyiben az tényleg megjelenik), így az Itanium-alapú gépek üzemeltetői még legalább egy évtizedig vagy annál tovább maradhatnak az architektúránál és kapnak alkatrészeket, valamint támogatást a HP-tól még akkor is, ha közben nem migrálnak el x86-ra.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról