Szerző: Habók Lilla

2018. február 22. 13:55

A fiatalok fele az okostelefonját tartja a legjobb barátnak

Bár az okostelefonozás nem tartozik hivatalosan a függőségi betegségek közé az Egészségügyi Világszervezet szerint, de a Motorola kutatásában tulajdonképpen függőségre utaló jelekre kérdezett. Sokan a mobiljukat helyezik előtérbe a kapcsolataik helyett, a kívántnál többször veszik elő, és pánikot éreznek az esetleges elvesztése miatt.

Megjelent a Motorola első "telefonozás és élet közötti egyensúlyt vizsgáló" kutatásának összefoglaló eredménye, amely nem fest jobb eredményt a felhasználók függéséről, mint az várható volt. A kutatók azzal a kutatási kérdéssel kezdték el a közel 4,5 ezer főt érintő vizsgálatot, hogy az okostelefonok iránti érzelem mikor mutat túl az emberi kapcsolatokon, például a szülők, házastársak, gyerekek és barátok iránti szereteten. Továbbá mikor kezd el a gyakori telefonhasználat problémás viselkedéssé válni. Az eredmény szerint már most is valós probléma, hogy a felhasználók többsége a mobilját részesíti előnyben a szeretteivel szemben, főleg a fiatalabb generációban. Azonban sokan már érzékelik a problémát, ezért segítséget szeretnének kérni az egyensúly helyreállításához.

A főbb eredmények közé tartozik, hogy a válaszadók harmada inkább az okostelefonjával foglalkozik, mint hogy személyesen kapcsolatba lépjen azokkal a személyekkel, akikkel egyébként törődik. Különösen a fiatal generációt érinti a probléma, vagyis a 2000 után született "Z generációt", amely már a digitális világban nőtt fel - közülük 53 százalék az okostelefonját tartja a legjobb barátjának.

A függőségre utaló jelek közé tartozik a telefonértesítések állandó ellenőrzése, amit a válaszadók 49 százaléka gyakrabban tesz, mint szeretne - a Z és az eggyel idősebb milleniumi generációban 10-ből 6 az arány. Továbbá 35 százalék egyetért, hogy túl sok időt tölt a képernyő előtt, és 34 százalék úgy gondolja, boldogabb lenne, ha ennél kevesebb időt töltene. Ráadásul a válaszadók kétharmada (a Z és milleniumi generációban 4-ből 3) kifejezetten pánikot érez, ha arra gondol, hogy elvesztette a mobiltelefonját.

 

fuggoseg_okostelefon_laptop_2017

(Global Web Index, 2017)

Ugyanakkor 61 százalék egyetértett abban, hogy "a legtöbbet szeretnék kihozni a telefonjukból használat közben, de a legtöbbet szeretnék kihozni az életükből a telefonon kívüli is". Ezenkívül 60 százalék szerint fontos lenne, hogy legyen életük a mobilozás mellett. Az adatokból a kutatók leszűrték a következtetést, hogy a felhasználók segítséget akarnak a "függőségük" ellen, és kívánatosnak tartanák az elszakadást a telefonjuktól.

Eddig is nyilvánvaló volt a probléma

Még január elején az Apple legnagyobb befektetői közül kettő nyílt levélben fordult a vállalathoz, hogy változásokat sürgessenek az iPhone függőséget okozó hatásai miatt, ami a gyerekekre különösen veszélyes. A kaliforniai tanárok nyugdíjalapja és a Jana Partners fedezeti alap szerint a gyártónak sokkal nagyobb felelősséget kellene vállalni, és nem csak a képernyő előtt töltött idő maximalizálására és a gyerekek fogyasztóvá nevelésére koncentrálni. Hanem a hangoztatott értékeknek megfelelően (például minőségi oktatás, környezetvédelem, befogadás, szállítói felelősség) több olyan eszközt beállítani a készülékekben, amellyel a szülők ellenőrizhetik és befolyásolhatják a gyerekek mobilozással töltött idejét és a fogyasztott tartalmakat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Néhány szülői felügyeleti funkcióval egyébként rendelkeznek az iOS készülékek is, de a megszólaló befektetők szerint ennél sokkal többre lenne szükség. Az alkalmazások vagy néhány funkció tiltása, mint például a helymegosztásé nem elegendő a függőség meggátolására. Ezért a szakértők szerint a készülékeken be kellene vezetni az életkori korlátozást, a képernyő előtt töltött idő korlátozását és a közösségi média szolgáltatások blokkolását - ehhez hasonló az androidos Family Link.

A függőségért a szakértők magát a Facebookot is hibáztatják, amely tavaly év végén jelentette meg a gyerekeknek szóló Messenger Kids alkalmazást, de ez a szülők és a gyerekvédelem szerint olyan "kapudrog", ami hozzászoktatja a fiatalokat a telefonhoz, miközben még szellemileg nem elég felkészültek a kapcsolatok, főleg a zaklatók kezelésére - bővebben erről itt írtunk. Az ellenvélemények szerint viszont a gyerekek úgyis használják a szolgáltatásokat, és a beállításokban hazudnak az életkorukról.

Akár a telefongyártók, akár a szolgáltatások fejlesztői részéről a szakértők egyre jobban változásokat sürgetnek, hogy a Motorola kutatásában is ismertetett eredmények megváltozzanak, és a fiatalok ne az okostelefon-függőségben nőjenek fel, még akkor is, ha a vállalatok üzleti érdeke inkább ezt kívánja.

Metodológia

A Motorola Mobility a kutatást 2017 novemberében és decemberében végezte, mely során közel 4,5 ezer 16-65 év közötti okostelefon felhasználót kérdezett meg az Egyesült Államokban, Brazíliában, Franciaországban és Indiában. A vállalat a kutatást az agyi viselkedés és boldogságtudomány vizsgálatáról ismert Nancy Etcoff kutatóval végezte. A felmérés lebonyolításában pedig az Ipsos kutatóintézettel működött közre. A kutatás kitért a telefon felhasználási szokásokra a különböző generációkban, és az okostelefonok saját magunkra, a másokkal közös kapcsolatokra, illetve a fizikai és társadalmi környezetre gyakorolt hatását mérte fel.

a címlapról