Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Nem állunk le! Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.

Élesedett a szülőknek szánt androidos mobilfelügyeleti eszköz

Habók Lilla, 2017. szeptember 29. 14:50

Eddig csak meghívásos formában, mostantól pedig nyílt verzióban is elérhető a Family Link mobilos alkalmazás, amellyel a szülők a gyerekeik mobillal töltött idejét és alkalmazáshasználatát figyelhetik meg.

hirdetés

Elhagyta a zárt verziót a Google márciusban bejelentett Family Link megoldása, amellyel a szülők a gyerekeik mobilhasználatát tudják kontrollálni - írja a Google blogja. A rendszert eddig csak a korai hozzáférési program keretében lehetett kipróbálni, de mostantól bármely amerikai felhasználó külön meghívó nélkül, ingyenesen letöltheti az appot.

A Family Link elsősorban a 13 év alatti gyerekeik okostelefonos és tabletes használati szokásainak monitorozására hivatott, mivel ennyi idős kor alatt csak szülői felügyelettel lehet fiókot létrehozni - az egyik cél pedig pont az, hogy csak az új rendszerben legyen elvégezhető ez a művelet. Az idősebb gyerekek külön jóváhagyást adhatnak szüleiknek a távfelügyeletre, de arról továbbra sincs szó, hogy már létező fiókok felett is átvehetnék a szülők a felügyeletet. A Google érdeke, hogy az Androidot minél szélesebb körben, már gyerekkorban is használják, de mint a közlemény hozzáteszi, inkább szülő felügyelet mellett, a kreativitás fejlesztése és a tanítás támogatása érdekében szeretné elterjeszteni a fiatalok közt.

Egyrészt a szülők engedélyezhetik vagy blokkolhatják a gyerekek által letölteni kívánt alkalmazásokat a Google Play-ből. Nem tartalmaz külön tartalomszűrőt, amely nem enged letölteni bizonyos alkalmazásokat, viszont az appok saját szűrőbeállításai alkalmazhatóak a fiatalok védelme miatt. Ebben hasonlít a megoldás az Apple’s iCloud Family Sharing Ask megoldásához, amely szintén a saját kontroll helyett inkább a szülőkre hagyja a döntést - magyarázza a TechCrunch. A letöltött alkalmazásokkal kapcsolatban a szülő azt is láthatja, hogy az adott héten vagy hónapban a gyerek pontosan hány percet töltött el, vagyis melyek tartoznak a kedvencei közé vagy épp mit nem nyitott meg egyáltalán.

Továbbá a szülő maximalizálhatja a képernyő előtt töltött időt az óraszám megadásával, és úgyszintén beállíthatja az alvásidőt vagy tanulási időt, amikor a telefon automatikus lezárja a képernyőt a beállított időpontig. Az alkalmazás ezzel konkurenciát állít az Amazon gyerekbarát tabletjeinek is, amelyeken szintén beállítható a képernyő előtt töltött idő, és a legutóbbi frissítés még részletesebb adatok elérését is lehetővé teszi arról, hogy a gyerek pontosan mikor milyen könyvet vagy weboldalt nyitott meg - jegyzi meg a The Verge. Bár a Family Link nem ad a szülőknek ilyen magas kontrollt, de azoknak előnyös lehet, akik egy új speciális tablet vásárlása helyett a saját régi tabletjüket vagy telefonjukat szeretnék a gyereknek átadni.

A Family Link kezelhető iOS vagy androidos eszközről, de kifejezetten csak a gyerekek androidos telefonja felett lehet átvenni vele a felügyeletet. Ez egyébként az egyik különbség a korábbi bejelentéshez képest, mikor a szülők csak Android 4.4-es és annál frissebb rendszert futtató okostelefonokra tölthették le az alkalmazást, jelenleg viszont már elérhető iOS 9-től kezdve, illetve böngészőből is - de még mindig csak az Egyesült Államokból, a jelenlegi adatok szerint 100-500 ezer közötti család töltötte le. A felügyelt eszközöknek pedig legalább Android 7.0 rendszerrel kell rendelkezniük, vagy bizonyos típusú (Alcatel, LG, Samsung) 6.1-es telefonokra is letölthető a megoldás.

A Family Link még mindig csak az amerikai felhasználók számára elérhető, és a Google továbbra is várja visszajelzéseket a megoldással kapcsolatban, hogy továbbfejlessze a funkciókat, és esetleg a jövőben más országokra is kiterjessze az elérését. Az XDA szerint a jelenlegi korlátozás okai közé tartozhat, hogy a Google az Egyesült Államokra a szolgáltatás kísérleti piacaként tekint, de az is lehet, hogy más országokban még szabályozói akadályokkal kell megküzdenie.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.