Szerző: Habók Lilla

2018. február 15. 15:55

Már Androidon is használható a Messenger Kids

Tavaly decemberi megjelenése óta hatalmas port kavart a Facebook gyerekeknek szóló csevegőalkalmazása. Szakértők és szülők is erősen kifogásolják a Messenger Kids létezését.

Az iOS és az Amazon Fire tabletekre szánt verzió után megérkezett a Google Play-re is a Facebook gyerekeknek szánt Messenger Kids alkalmazása, de még mindig csak az Egyesült Államokból elérhető, és egyelőre nem lehet tudni a terjeszkedési tervet. A csevegőappot a vállalat kifejezetten a 13 éven aluli gyerekeknek szánta, akik hivatalosan még nem regisztrálhatnak a Facebookra. Továbbá olyan kiskorúaknak, akiknek a szülei jobban kontroll alatt szeretnék tartani csevegőpartnereit. A Messenger Kids ugyanis a vállalat saját meghatározása szerint egy szülői felügyeleti eszköz, és érzékelhetően ezzel próbálja kijátszani, hogy az amerikai törvények szerint a gyerekekről kizárólag a szülők közvetlen beleegyezésével gyűjthető adat.

Az alkalmazás letöltése egyébként ingyenes, nem jelennek meg benne reklámok, és a vállalat ígérete szerint az információkat nem is fogja hirdetésekhez felhasználni, de a gyerekek használati szokásairól megtudott anonim adatok így is hasznosak lehetnek a cég számára. A megoldásban egy különálló alkalmazást lehet telepíteni a gyerekek tabletjére vagy okostelefonjára, amelyre a szülőnek a saját felhasználónevével és jelszavával kell belépni, de a gyerekek ennek ellenére nem szerezhetik meg a szüleik kódját és nem férhetnek hozzá más adataikhoz, illetve a kiskorúaknak sem keletkezik saját profilja.

facebook-messenger-kids

Innentől kezdve viszont a szülő a fiókjában megjelenő Messenger Kids Controls panelen tudja követni, ki kér arra engedélyt, hogy kapcsolatba lépjen a gyerekkel szöveges vagy videochat formában - jóváhagyás nélkül ezt nem lehet megtenni. Használat során pedig a szülők eltávolíthatnak személyeket a kapcsolatok közül, vagy akár a gyerekek is letilthatnak másokat, és jelenthetik a gyanús tevékenységeket, amiről a szülő szintén értesül.

Erős kritikák

Bár a vállalat a csevegős szolgáltatást nemzetközi és amerikai gyermekvédelmi szakértőkkel együtt tervezte meg" az eredeti közlemény szerint, hogy a kiskorúak a rendszer kijátszása vagyis hamis adatok megadása nélkül is tudják használni az üzenetküldő szolgáltatást, például nagyszülőkkel és barátokkal közös beszélgetésre. Mégis sok szülő és szakértő kritizálja az appot a megjelenése óta, mondván olyan mintha "cigarettát kínálnánk a gyerekeknek", mivel a túl sok digitális médiafogyasztás is depresszióhoz és magányhoz vezet más függőségekhez hasonlóan.

A gyermekvédők egy csoportja pedig külön nyílt levélben szólította fel Mark Zuckerberget a Messenger Kids bezárására. Indoklásuk szerint az app nem járul hozzá a gyerekek egészséges fejlődéséhez, mivel a fiatal gyerekek egyszerűen nem elég felkészültek egy közösségi média fiók használatára, nem tudják kezelni "az online kapcsolatok összetettségét", ami gyakran félreértésekhez és összetűzésekhez vezet az idősebbek körében is. Továbbá a szakértők szerint a fiatalok nem értik még eléggé a személyes biztonságot, illetve hogy milyen képeket és videókat szabad megosztani. Így teljesen felelőtlennek tartják a közösségi óriás vezérigazgatóját, hogy a felhasználók "jóllét" kampányával párhuzamosan még bátorítja is az iskoláskor előtti gyerekeket egy Facebook-termék használatára.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Más megközelítés szerint viszont a gyerekek a szülők tudta nélkül is regisztrálják magukat üzenetküldő szolgáltatásokba, és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Snapchat és a Musical.ly például jellemzően nagyon sok gyerekkorú felhasználóval rendelkezik, pedig a szabályzat szerint nem lehetne, de a cégek láthatóan szemet hunynak efölött a nagyobb látogatószám érdekében. Maga a Facebook is végzett egy kutatást, melyben a szülők 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gyerekük a közösségi médiát 8-13 éves kora közt kezdte használni.

Ennek viszont komoly következményei lehetnek, a gyerekeket megkörnyékező zaklatókat jelentették már például az IMVU és a KIK szolgáltatásban, utóbbi egy tavalyi jelentés szerint kifejezetten a bűnözők kedvelt helye. Ebből a szempontból a Messenger Kids egy jó alternatív lehetőségnek tűnik egyes szülők szerint, ahol a gyerekek hozzáférhetnek az üzenetküldőhöz, de közben a felnőttek felügyelhetik a tevékenységet. A kritikusok viszont azt mondják, hogy a Facebook nem éppen a megfelelő cég arra, hogy ezt a szolgáltatást biztosítsa.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.