Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 27. 10:33

Nyáron búcsúzik a Google Talk

Megválik korai chatalkalmazásától a Google, annak felhasználóit pedig a Hangoutsba tereli át. Ez persze nem jelenti, hogy csökkenne a zűrzavar a cég chatappjainak háza táján, a Hangoutsból ugyanis kikerül az SMS-ek kezelése, amiért ismét egy új app felel.

Újabb retro Google szolgáltatás húzza le a rolót, a keresőóriás ezúttal az egykor komoly népszerűségnek örvendő Google Talkot nyugdíjazza. A korai csevegőszolgáltatást valószínűleg nem sokaknak kell bemutatni, azt a cég 2005-ben hozta létre, a Talk a Gmail felhasználóinak biztosított egy egyszerű chatelési felületet.

A GTalk megszűnése nem jön meglepetésként, az ahhoz tartozó androidos alkalmazást a Play Store-ból például már évekkel ezelőtt kivezette a vállalat, a szolgáltatás helyét továbbá 2013-ban a Gmail felületén is a Hangouts vette át, amelyet megjelenése óta a Google fő csevegőplatformjának tekint, a vállalati felhasználókat is utóbbival célozza. Bár a Hangouts egy sor előnyt kínál az előző generációs Gtalkhoz képest, mint a csoportos videohívások vagy épp a más Google termékekkel való mély integráció, az előd körül máig fennmaradt egy kemény felhasználói mag. Ők a következő hetekben a Gmail felületén kapnak rövidesen egy értesítést a GTalk megszűnéséről, illetve egy meghívót, amellyel Hangoutsra válthatnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Június 26-tól ugyanakkor a cég minden GTalk felhasználót automatikusan átvisz a Hangouts felületére (kivéve ha ez valamilyen szerződési kitételbe ütközik). A harmadik féltől származó XMPP klinesek a kétszemélyes chateknél Hangoutsszal tovább működnek majd. A Google alkalmazásboltjából száműzött GTalk app még telepített példányai a vállalat szerint már a napokban működésképtelenné válnak, a felhasználóknak a cég természtesen itt is a Hangoutsra váltást ajánlja. A keresőóriás a szolgáltatás kivezetése kapcsán érintett G Suite rendszergazdákat már korábban, emailben értesítette a változásokról.

A GTalk elbúcsúztatásával a Google végre ritkít az elmúlt években igencsak elburjánzott csevegőappjainak sorain. A cég ugyanis, miután a Hangoutsot minden elképzelhető funkcióval felfegyverezte a szöveges chattől a csoportos videokonferenciákig, tavaly két kísérleti appot, a titkosított chatet is kínáló, AI-jal megspékelt Allót, illetve a végletekig leegyszerűsített videochat-alkalmazást, a Duót is leleplezte. Noha az Allóban már a képeket is kontextusukban felismerő mesterséges intelligencia is adhat válaszokat helyettünk, a cég a palettán egészen idáig a mára kifejezetten retro GTalkot is megtartotta - június végével azonban egy fokkal tisztább le a vállalat egyelőre meglehetősen kusza csevegőapp-kínálata. Legalábbis ezt hihetnénk.

A fentiekkel párhuzamosan ugyanis a Hangoutsot is megnyírja a cég, abból egész pontosan az SMS-funkcionalitást távolítja el. A lépés megint jól illusztrálja a Google üzenetküldő-berkeiben uralkodó káoszt: a cég a vállalati felhasználók igényeire hivatkozva távolítja el a mobilszolgáltatói SMS-ek kezelését az appból, és ismét egy új appot kínál helyette, a kifejezetten SMS-ezésre szánt Android Messagest. A Google csevegőalkalmazás-felhozatala tehát marad az eddig megszokott kaotikus vonalon, a következő hetekben a Hangouts alkalmazást használók értesítést kapnak majd a változásokról.

a címlapról