Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 19. 13:45

A lakásért indul hadba a Google

Okosotthon központtal, virtuális asszisztenssel, VR-integrációval és új csevegőappokkal célozta meg a felhasználókat a Google.

Hangvezérelt otthonokkal, mobilos VR-szemüvegekkel és helyettünk válaszoló csevegőappokkal teli jövőt képzel el a Google - derült ki a keresőóriás idei fejlesztői konferenciáján. A vállalat a fejlesztői újdonságok mellett egy sor, közvetlenül a végfelhasználóknak szánt szolgáltatást és eszközt is bejelentett, amelyekkel a telefonok, tabletek, illetve lényegében az összes az embert a mindennapokban körülvevő kijelző mellett a nappalit, sőt, a teljes lakást is ostrom alá veszi.

A cég bejelentésözönét egy új virtuális asszisztenssel kezdte, amely az egyszerűség kedvéért a Google Assistant nevet kapta. A megoldás igazából nem teljesen új, a jelek szerint a Google Now evolúciójának következő lépcsőjéről van szó: a szolgáltatás lényegében egy okos, komplex nyelvértelmezésre képes beszélgetőrobottá avanzsált, amely az összetett kérdésekkel is megbirkózik, illetve képes az adott kontextusban kezelni a kapott kérdéseket, utasításokat.

A keresőóriás példájával élve, ha megkérdezzük az asszisztenst, hogy egy adott filmet ki rendezett, majd a választ követően, a rendező ismételt megnevezése nélkül rákérdezünk, hogy az milyen díjakat gyűjtött be, az Assistant tudni fogja, hogy továbbra is a filmrendezőre gondolunk, és ennek megfelelően dobja ki az eredményeket. Emellett persze az olyan komplex kérdések sem jelentenek neki problémát, mint például a "Milyen idő lesz két hét múlva Washington déli részén?" - a koncepció nagyon hasonlít a Siri fejlesztői által nemrég bemutatott, konkurens Vivnél felvázoltakra illetve a Microsoft-féle Cortanára is.

A Google új virtuális segédjének talán leglátványosabb képessége, hogy nem csak a szöveges kontextust veszi figyelembe a keresések során, de több mást tényezőt, például a felhasználó földrajzi pozícióját is. A vállalat szerint például a chicagói "A Bab" becenéven is ismert Cloud Gate szobor előtt állva a "Mi ez?" kérdést hallva az Assistant érti, hogy a műalkotásról van szó, és ennek megfelelően válaszol.

Új fejezet nyílik a nappaliért vívott harcban

A Google azonban nem éri be csupán okostelefonokkal, az új segédhez saját hardvert is kiad, Google Home néven: a tetszetős külsejű, okos (nagyon okos) Wi-Fi.s hangszórót a cég, ahogy az a termék nevéből sejthető, otthoni használatra, elsősorban a nappalikba szánja - a vállalat gyakorlatilag klónozta az Amazon Echo rendszerét. A Google a Home-mal egyértelműen az online áruházáról ismert cég konkurens terméke ellen indul harcba, és ebben annak ellenére sem lesz könnyű dolga, hogy mögötte áll a kereső és a teljes Google.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A 2014-ben bejelentett Amazon Echo, illetve a fedélzetén fülelő, Alexa névre hallgató személyi asszisztens ugyanis az elmúlt két év során rengeteget fejlődött, több mint száz új funkcióval bővült és továbbra is napról napra egyre okosabb lesz. A két eszköz képességei jelenleg nagyon hasonlónak tűnnek, azokkal hangparancsra játszható le zene különböző szolgáltatásokból, vezérelhetők az otthoni okoseszközök a villanykörtéktől a termosztátig, illetve a különböző multimédiás eszközökig.

Noha a Home megjelenéséig előreláthatólag még néhány hónapot várni kell, az eszköz néhány előnye már most jól látható: az eszköz többek között értelemszerűen gond nélkül együttműködik a Google Chromecast termékeivel (ellentétben az Echóval), illetve azt a vállalat már a kezdetektől többszobás használatra tervezte, azaz a házban több Home egységet is letehetünk, azok egyszerre lesznek vezérelhetők, a cég asszisztense csupán több "fület" és hangszórót kap. Egy készülékkel nem használható több fiók, a vállalat azonban ígérete szerint egy későbbi frissítéssel ezt a funkciót is elérhetővé teszi.

Mindezeken túl a Home mögött ott vannak a Google, illetve új asszisztensének fentebb említett keresőképességei is, az eszköz a feltett kérdéseket azonnal megválaszolja. A vállalat egyelőre nem árulta el, hogy a készülék pontosan milyen okosotthon-kiegészítőkkel lesz képes kommunikálni, ugyanakkor valószínűleg nem túl merész feltételezés, hogy ezen a téren még elmarad az Echo mögött - az Amazon terméke ugyanis hasonló IoT kütyük igen kiterjedt palettáját tudja koordinálni és teszi hangparanccsal vezérelhetővé.

A Home mindenesetre rendkívül ígéretes kezdeményezésnek látszik, még ha kissé megkésve, az Amazonhoz képest kétéves lemaradással érkezik is a cég részéről - persze ez még mindig nem akkora hátrány mint mondjuk a Microsoft esetében, amelynek folyamatosan fülelő Xbox One konzoljai már jó ideje ott vannak számos nappaliban, a Cortana integrációja azonban még mindig várat magára. A késlekedés pedig komoly területvesztést jelent, az Echo népszerűségéből kiindulva Home is pozitív fogadtatásra számíthat, így pedig egyre kevesebb nappali marad szabad préda. Nem lenne egyébként meglepő, ha idővel a Google egybeolvasztaná a Home-ot OnHub routereivel, vagy valamilyen szinergiát építene ki a két termékcsalád között.

Kísérleti csevegőappok válthatják le a Hangoutst?

De a cég nem csak virtuális asszisztensét gondolta újra, fejlesztői konferenciáján egy új, eddig nem látott funkciókkal felfegyverzett csevegőappot is bejelentett Allo néven, valamint egy Duo nevű, kifejezetten videohívásokra szánt alkalmazást is bemutatott. Az Allo, a hagyományos üzenetküldési-fogadási képességek mellett több érdekes újdonságot is felvonultat, ilyen például a "Whisper Shout" funkció: az üzenetküldés gombot hosszan nyomva, egy csúszka segítségével szabályozhatjuk a megjelenő szöveg méretét, így egészen apró betűs "suttogás", illetve jókora karakterekkel szedett "kiabálás" is lehetséges az appal - ennek hasznáról egyelőre megosztott a szerkesztőség véleménye.

A chatalkalmazás emellett az Assistant fejlett kontextusértelmező képességeit is megkapta, továbbá a felhasználó szokásaiból is folyamatosan tanul, így csevegés közben az üzenetekre képes személyre szabott válaszokat generálni - még akkor is, ha az képet tartalmaz, hála a Google Photosból megismert képfelismerésnek.

Fontos továbbá, hogy az app "inkognitó" (magyarul: sexting) üzemmódot is kap, ilyenkor a beszélgetés végpontok közötti titkosítást kap, azaz maga a Google sem férhet hozzá - ennek megfelelően ezeknél a csevegéseknél a fenti prediktív funkciók sem működnek. A titkosítást a keresőóriás az Open Whisper Systemsszel, a Snowden-kedvenc Signal fejlesztőivel együttműködve építette be a szoftverbe.

A videohívásokra szánt Duo különlegessége a "Knock Knock" funkció, amely a hívó fél élő képét már csörgetéskor megjeleníti a hívott készüléken. A végpontok közötti titkosítás innen sem maradt ki (és itt állandóan működik), az app műszaki alapjait pedig két webes szabvány, a Google által kidolgozott WebRTC és a QUIC adja. Egyelőre nem világosak a vállalat szándékai a két önálló kommunikációs app piacra dobásával, hiszen jó ideje elérhető Hangouts alkalmazása a szöveges chatet, hang- és videohívásokat, sőt videokonferenciákat is kezel - igaz, fejlesztését hosszabb ideje hanyagolja a cég. Nem kizárt, hogy amennyiben az új funkciók népszerűek lesznek a felhasználók között, azokat a vállalat beolvasztja a Hangoutsba - vagy épp azt váltja le az új szoftverekre.

VR-gazdag jövőre készül a Google

Végül de nem utolsó sorban a VR sem maradt le az I/O színpadáról: az még korai szakaszában járó területben a Google lát jövőt a Cardboard projekten túl is, így a VR támogatását immár rendszerszinten teszi elérhetővé az Android N-ben. A Daydream névre keresztelt szoftverplatformhoz a vállalat egy referencia-szemüveget, illetve kontrollert is kiad, amely alapján a gyártók elkészíthetik saját eszközeiket. Az elképzelés kvázi a Cardboard új szintre emelése, a vállalat a többek között a Samsungtól és Huaweitől látott, kijelzőként a telefont használó eszközöknek ad egységes irányvonalat.

Ennek hatása felmérhetetlen, a Google az Android piaci sikerére alapozva egy új területre, a VR-re is kiterjesztené dominanciáját - gyakorlatilag kész tények elé állítva a gyártókat, fejlesztőket és felhasználókat egyaránt. A cég persze nem zárja ki, hogy az androidos eszközökön más VR-platform is jelen lehessen, de könnyű belátni, hogy a Google megint a Microsoft Internet Explorer stratégiáját másolja - amit a versenyügyi hatóságok már korábban is milliárdos bírságokkal "díjaztak".

A hardverek közül nem is a szemüveg, sokkal inkább a kontroller az érdekes: a konferencián bemutatott demó alapján az egyszerű, pár gombbal és egy touchpaddal szerelt egykezes vezérlő pontosan követi a felhasználó kezének pozícióját, ami hatalmasat lendíthet a vizuálisan a legtöbb készülékben még igen visszafogott VR-élményen. Noha első ránézésre nem olyan precíz megoldásról van szó, mint például HTC Vive esetében, a kis kontroller az olcsó, mobilos VR-hez kifejeztten jó kiegészítő lehet. A Daydream platform nem csak a kiegészítők terén, de a telefonoknál is számos hardveres követelményt támaszt, így csak a később érkező modellek támogatják majd.

A legújabb Androiddal a cég szoftveroldalon is kiterjedt támogatást hoz a VR-tartalmakhoz, bekerül a rendszerbe egy dedikált VR-nézet, ami az ilyen tartalmakhoz kínál felületet. Erről elérhető a VR-Play Store, a telepített VR-alkalmazások, és a VR-ben élvezhető filmek, videók is ide kerülnek - a Google már többek között a YouTube, a Play Store, Play Movies, Photos és a Street View szolgáltatásokat is felkészítette a daydreames rajtra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.