Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 8. 12:23

Hivatalos: x86-os emulációval jön az ARM-os Windows 10

Jövő év második felében jelenhet meg a Microsoft következő ARM-os operációs rendszere, amely gyakorlatilag a Windows 10-et ülteti át az okostelefonos-tabletes piacon egyeduralkodó architektúrára. A rendszer kétség kívül legnagyobb durranása a szoftveres x86 emuláció lesz, amely a korábbi próbálkozással szemben életképessé teheti a megoldást.

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja, beigazolódtak a novemberben felkapott pletykák, miszerint x86-os emulációval próbálja feltámasztani az ARM-os konzumer Windowst a Microsoft. A vállalat a Qualcommal közösen dolgozik a projekten, melytől az ígéret szerint teljes kompatibilitás várhatunk, igaz első körben kizárólag 32 bites alkalmazásokkal. A Microsoft elképzelése szerint az okostelefonos Continuum mellett más területeken is hasznos lehet az emuláció.

A mindezt megvalósító, várhatóan jövő év második felében érkező új Windows 10 variáns alapvetően 64 bites rendszer lesz, ennek megfelelően ahhoz ARMv8-A utasításarchitektúrára épülő processzor szükséges majd, igaz 64 biten csak natív alkalmazások lesznek futtathatóak, emuláció mellett meg kell elégedni a 32 bites móddal. A CPU szerepét első körben a Qualcomm jövőre érkező új csúcsprocesszora, a Snapdragon 835 töltheti majd be, a Microsoft a megfelelő élmény érdekében ennek CPU és GPU mikroarchitekúrájához igazítja ARM-os operációs rendszerét.

Működés közben

A Qualcomm az Apple és a Samsung mellett azon kevés tervezőcégek közé tartozik, aki saját ARM-os mikroarchitektúrát, azaz saját processzormagot tervez rendszerchipjeihez, amellyel többé-kevésbé differenciálni tudja chipjeit. Valószínűleg ennek is köszönhető az együttműködés, ugyanis pletykák szerint az új Snapdragon egyes fejlesztései megkönnyítik majd a Microsoft dolgát.

Erre szükség is lesz, ugyanis optimális esetben a célplatformnak a forrásnál sokszor erőteljesebb hardverrel kell rendelkeznie a megfelelő élményhez, ami jelen állás szerint nem feltétlenül várható, a Snapdragon teljesítményét legfeljebb bizonyos Atomokkal lehet egy lapon említeni, az Intel Core processzorok továbbra is messze vannak, igaz a távolságot várhatóan csökkenti majd a jövőre érkező Snapdragon 835.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Microsoft helyzetét valamelyet könnyítheti, hogy a vállalat egy plusz funkcióként tekint az emulációra, amellyel futtathatóak lesznek az ARM-os verzióval vagy alternatívával (egyelőre) nem rendelkező, kevésbé erőforrás-igényes (ún. legacy) szoftverek. A probléma a vállalati környezetet hatványozottan érinti, ahol bizonyos esetekben árhidaló megoldásként távoli asztallal (pl. Citrix segítségével) oldják meg az x86-os üzleti alkalmazások futtatását ARM-os eszközökön.

Csak fusson

A Microsoft lépése tehát nem csak érthető, de kritikus fontosságú is. Emlékezzünk vissza: az ARM-os Windows RT rendszer, illetve az azzal piacra került gépek korai halála épp az alkalmazások hiányára vezethető vissza, a Windows beépített appjain illetve az Office-on kívül a rendszer kizárólag metrós alkalmazásokat tudott futtatni, ami viszonylag gyorsan meg is pecsételte az operációs rendszer sorsát. Az RT másik nagy problémáját a perifériák támogatása jelentette, amely igencsak foghíjasnak bizonyult. A hírek szerint ezen is sokat javít majd a Microsoft, a támogatás szintjét az x86-os Windows 10-hez szeretné igazítani a vállalat.

A szoftveres emulációval párhuzamosan a Microsoft szeretne minél több natív, UWP-s alkalmazást. Ezzel ugyanis kvázi architektúra független appok készíthetőek, a fejlesztők az egyes architektúrákra fordított verziókat feltölthetik a Microsoft alkalmazásboltjába, ahonnan az operációs rendszer mindig az adott processzornak megfelelőt tölti le, amivel okafogyottá válik az emuláció.

A Windows 10 ARM-os verzióját elsősorban mindig online, mobil adatkapcsolattal rendelkező eszközökhöz képzeli el a Microsoft, legyen szó okostelefonról, tabletről, vagy ultrahordozható notebookról, amit a cég csak "cellular PC" jelzővel illet. A Microsoft egyes piacokon saját szolgáltatással valósítaná meg a kapcsolatot, beágyazott (vagy virtuális) SIM kártya segítségével, melyhez az adatcsomagot a Windows Store-ban lehet majd megvenni.

De mit szólhat ehhez az Intel?

Bár az x86-os processzorgyártó minden bizonnyal nem örül a fejleményeknek (azon belül is a Qualcomm esetleges további térnyerésének), a szoftveres emulációba nehezen lehet belekötni, ráadásul azt az operációs rendszer biztosítja, a hardver ilyen szempontból nem támadható. Az Intel ugyanakkor nyilván jobban örülne, ha az emuláció helyett saját CPU-it tolná a Microsoft, ez viszont nagy részt már épp saját korábbi döntése miatt nem valósulhat meg, ugyanis a vállalat májusban bejelentette, hogy kivonul a telefonos-tabletes piacról.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.