Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 8. 12:23

Hivatalos: x86-os emulációval jön az ARM-os Windows 10

Jövő év második felében jelenhet meg a Microsoft következő ARM-os operációs rendszere, amely gyakorlatilag a Windows 10-et ülteti át az okostelefonos-tabletes piacon egyeduralkodó architektúrára. A rendszer kétség kívül legnagyobb durranása a szoftveres x86 emuláció lesz, amely a korábbi próbálkozással szemben életképessé teheti a megoldást.

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja, beigazolódtak a novemberben felkapott pletykák, miszerint x86-os emulációval próbálja feltámasztani az ARM-os konzumer Windowst a Microsoft. A vállalat a Qualcommal közösen dolgozik a projekten, melytől az ígéret szerint teljes kompatibilitás várhatunk, igaz első körben kizárólag 32 bites alkalmazásokkal. A Microsoft elképzelése szerint az okostelefonos Continuum mellett más területeken is hasznos lehet az emuláció.

A mindezt megvalósító, várhatóan jövő év második felében érkező új Windows 10 variáns alapvetően 64 bites rendszer lesz, ennek megfelelően ahhoz ARMv8-A utasításarchitektúrára épülő processzor szükséges majd, igaz 64 biten csak natív alkalmazások lesznek futtathatóak, emuláció mellett meg kell elégedni a 32 bites móddal. A CPU szerepét első körben a Qualcomm jövőre érkező új csúcsprocesszora, a Snapdragon 835 töltheti majd be, a Microsoft a megfelelő élmény érdekében ennek CPU és GPU mikroarchitekúrájához igazítja ARM-os operációs rendszerét.

Működés közben

A Qualcomm az Apple és a Samsung mellett azon kevés tervezőcégek közé tartozik, aki saját ARM-os mikroarchitektúrát, azaz saját processzormagot tervez rendszerchipjeihez, amellyel többé-kevésbé differenciálni tudja chipjeit. Valószínűleg ennek is köszönhető az együttműködés, ugyanis pletykák szerint az új Snapdragon egyes fejlesztései megkönnyítik majd a Microsoft dolgát.

Erre szükség is lesz, ugyanis optimális esetben a célplatformnak a forrásnál sokszor erőteljesebb hardverrel kell rendelkeznie a megfelelő élményhez, ami jelen állás szerint nem feltétlenül várható, a Snapdragon teljesítményét legfeljebb bizonyos Atomokkal lehet egy lapon említeni, az Intel Core processzorok továbbra is messze vannak, igaz a távolságot várhatóan csökkenti majd a jövőre érkező Snapdragon 835.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft helyzetét valamelyet könnyítheti, hogy a vállalat egy plusz funkcióként tekint az emulációra, amellyel futtathatóak lesznek az ARM-os verzióval vagy alternatívával (egyelőre) nem rendelkező, kevésbé erőforrás-igényes (ún. legacy) szoftverek. A probléma a vállalati környezetet hatványozottan érinti, ahol bizonyos esetekben árhidaló megoldásként távoli asztallal (pl. Citrix segítségével) oldják meg az x86-os üzleti alkalmazások futtatását ARM-os eszközökön.

Csak fusson

A Microsoft lépése tehát nem csak érthető, de kritikus fontosságú is. Emlékezzünk vissza: az ARM-os Windows RT rendszer, illetve az azzal piacra került gépek korai halála épp az alkalmazások hiányára vezethető vissza, a Windows beépített appjain illetve az Office-on kívül a rendszer kizárólag metrós alkalmazásokat tudott futtatni, ami viszonylag gyorsan meg is pecsételte az operációs rendszer sorsát. Az RT másik nagy problémáját a perifériák támogatása jelentette, amely igencsak foghíjasnak bizonyult. A hírek szerint ezen is sokat javít majd a Microsoft, a támogatás szintjét az x86-os Windows 10-hez szeretné igazítani a vállalat.

A szoftveres emulációval párhuzamosan a Microsoft szeretne minél több natív, UWP-s alkalmazást. Ezzel ugyanis kvázi architektúra független appok készíthetőek, a fejlesztők az egyes architektúrákra fordított verziókat feltölthetik a Microsoft alkalmazásboltjába, ahonnan az operációs rendszer mindig az adott processzornak megfelelőt tölti le, amivel okafogyottá válik az emuláció.

A Windows 10 ARM-os verzióját elsősorban mindig online, mobil adatkapcsolattal rendelkező eszközökhöz képzeli el a Microsoft, legyen szó okostelefonról, tabletről, vagy ultrahordozható notebookról, amit a cég csak "cellular PC" jelzővel illet. A Microsoft egyes piacokon saját szolgáltatással valósítaná meg a kapcsolatot, beágyazott (vagy virtuális) SIM kártya segítségével, melyhez az adatcsomagot a Windows Store-ban lehet majd megvenni.

De mit szólhat ehhez az Intel?

Bár az x86-os processzorgyártó minden bizonnyal nem örül a fejleményeknek (azon belül is a Qualcomm esetleges további térnyerésének), a szoftveres emulációba nehezen lehet belekötni, ráadásul azt az operációs rendszer biztosítja, a hardver ilyen szempontból nem támadható. Az Intel ugyanakkor nyilván jobban örülne, ha az emuláció helyett saját CPU-it tolná a Microsoft, ez viszont nagy részt már épp saját korábbi döntése miatt nem valósulhat meg, ugyanis a vállalat májusban bejelentette, hogy kivonul a telefonos-tabletes piacról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról