Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 23. 09:30

x86-os emulációt hozhat a jövő őszi Windows 10 Mobile

Emulációval tenné x86-kompatibilissé ARM-os operációs rendszerét a Microsoft. A Windows 10 Mobile jövő ősszel kaphatja meg a funkciót, ami Redmond elsősorban a vállalati felhasználókra lőne.

Az x86-os alkalmazások futtatásához szükséges emulátoron dolgozik a Microsoft - értesült a ZDNet szakújságírója, Mary Jo Foley. A forrás szerint jövő év őszén, a Redstone 3 frissítés keretein belül debütálhat a Cobalt kódnevű fejlesztés, amivel a cég az ARM processzorok kompatibilitását terjesztenék ki. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztést megkapó Windows 10 Mobile képes lehet futtatni a hagyományos Win32-es alkalmazásokat is, ami hatalmas áttörés lenne, elsősorban a Continuum miatt.

Semmi kétség, utóbbira ráférne egy ilyen fejlesztés, hisz jelenlegi állapotában erősen limitált a dokkolt módban futtatható alkalmazások száma (is). Emlékezzünk csak vissza: a Windows RT rendszer, illetve az azzal piacra került gépek halála pontosan erre vezethető vissza. Az alkalmazások hiánya miatt vállalati környezetben jelenleg például távoli asztallal (pl. Citrix segítségével) oldják meg az (x86-os) üzleti alkalmazások futtatását. Ehhez többek között a jelenlegi csúcs Windows 10 Mobile készüléket, azaz az Elite x3-at kínáló HP is nyújt alternatívát a HP Workspace szolgáltatás személyében.

Egy jól működő x86-os emulátorral ez részben kiváltható lenne, a hangsúly pedig jelen esetben a jól működőn van, ehhez ugyanis megfelelő szoftveres oldal mellett igen erős hardver is szükséges. Teljesítmény szempontjából például komoly problémát jelenthet az utasításkészletek közti fordítás, melyek jelentősen eltérnek a két utasításarchitektúra, az x86 és az ARM esetében. A kiszivárgott információk szerinte az emuláció a 64 bites ARMv8-A utasításarchitektúrára épít, egyetlen folyamaton belül pedig keverhetőek lennének az ARM és x86-os kódok, kvázi hibrid végrehajtás formájában. Emellett arra is vannak utalások, hogy az emuláció csak magas szintű kódokkal fog működni.

Már korábban is történtek kísérletek arra, hogy ezt emulátorral áthidalják, a teljes hardveremuláció azonban rendkívül alacsony hatékonyságú teljesítmény szempontjából, így vélhetően legalább hibrid, részlegesen emulált, részlegesen dinamikusan fordított megoldásra volna szükséges az elfogadható sebességű futáshoz. Egy ilyen fejlesztési erőfeszítéshez komoly támogatásra lenne szükséges, például az ARM processzorokat tervezők részéről.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A pletykák szerint a Microsoft ezért is vár a Redstone 3-ig, jövő őszre ugyanis már széles körben is elérhető lesz a Qualcomm Snapdragon 835 alkalmazásprocesszor, mely a pletykák  szerint nem csak nyers számítási teljesítményben, de virtualizációban is határozott előrelépést hoz, ezekkel pedig már élvezhető szinten lehetne megvalósítani az x86-os emulációt, legalábbis bizonyos, kevésbé erőforrásigényes alkalmazások esetében.

Már-már kőkorszaki technológia

A hardver- és szoftverplatformok közti szabad átjárás nem újdonság, hasonló mutatványra kereskedelmi szoftverek évek óta képesek, éles üzemben bizonyítottak. Az IBM által még az előző évtizedben felvásárolt Transitive például nagy teljesítménnyel futtatta a SPARC/Solaris kódokat Itanium/Linux platformon is, de az IBM Power gépein is tudott ezzel a technológiával x86/Linux kódokat fogadni. A Transitive tette lehetővé az Apple számára, hogy viszonylag fájdalommentesen tudjon átmigrálni PowerPC hardverről Intel processzorokra, nagyjából 10 évvel ezelőtt.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a felsorolt példákban a célplatform mindig sokkal erőteljesebb hardverrel rendelkezett, mint a forrás - az Intel processzorai lelépték a G5 chipeket, és az Itanium magjai is jóval potensebbek voltak MIPS vagy az (akkori) UltraSPARC processzoroknál. Mindez lehetővé tette, hogy a dinamikus fordítás jelentette futásidejű költségeket ellensúlyozva a forrás platform natív sebességéhez közeli, vagy akár feletti teljesítményt érjenek el. Az ARM chipek esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet, bár az egyes mikroarchitektúrák hatalmasat fejlődtek az évtized kezdete óta, egyelőre csak az Apple saját fejlesztése kezd közelíteni az Intel aktuális megoldásaihoz, előnyről pedig ebben az esetben sem beszélhetünk még.

A hír ismét felveti a sokak által egyre régebb óta várt Surface Phone kérdést, mely korábbi spekulációk szerint épp az x86-os alkalmazások futtatásával hívná fel magára a figyelmet, elsősorban vállalati környezetben. Ehhez sokáig Intel Atom processzort képzeltek el a témával foglalkozó források, ugyanakkor erre a processzorgyártó korábbi döntése szerint már aligha van esély, így a Microsoft egyik utolsó lehetősége az emuláció lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról