Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Újra független a McAfee

Gálffy Csaba, 2016. szeptember 08. 16:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Visszatér az IT biztonsági piacra a McAfee, miután az Intel Security üzletág leválik az Intel testéről. A hányatott sorsú részleg most magántőkéből erősödhet fel, folytatódik a biztonsági cégek adásvétele.

Leválasztja és értékesíti IT-biztonsági üzletágát az Intel - jelentette be a vállalat szerdán. A McAfee-felvásárlással létrehozott részleg tehát önálló céggé válik, visszakapja az eredeti McAfee nevet, ebben pedig többségi, 51 százalékos részesedést szerez a TPG Capital, a világ egyik legnagyobb befektetési alapja - a kisebbségi részvénypakett az Intelnél marad. A tranzakció értéke mintegy 4,2 milliárd dollár, beleértve a cég adósságállományát is.

A tranzakció nem meglepetés, a Financial Times még júniusban írta meg belsős forrásokra hivatkozva, hogy az Intel lezárná rossz véget ért kiruccanását az IT-biztonság területéről és szabadulna ettől a tevékenységtől. A cég még 2010-ben vásárolta fel esztelen, 7,68 milliárd dolláros összegért a McAfee-t, a világ egyik legnagyobb biztonsági megoldásszállítóját. Az eredeti elképzelés szerint a megszerzett cég köré nagyszabású IT biztonsági portfóliót fejlesztett volna az Intel, szoros harmóniába fogva a szoftvereket és a cég központi kompetenciájának számító processzorokat.

Az IT biztonsági piac idén nyáron egyébként nagyon felpezsdült, a Symantec még júniusban a Blue Coatot vásárolta fel 4,65 milliárd dollárért, az Avast pedig az AVG-t szerezte meg 1,3 milliárdért, és elképzelhető, hogy további jelentős felvásárlások következnek a piacon a közeljövőben. A kiberháborús fenyegetés erősödésével a független szereplők, mint a Palantir vagy a FireEye is vevőre találhatnak, ahogy a fenti példa is mutatja, nem is csak a szakmai befektetők érdeklődnek a terület iránt.

Többször átgondolták

Az Intel a McAfee felvásárlása mellett eredetileg úgy érvelt, hogy az IT-biztonság kritikus területté vált, ahol a hardveres és szoftveres megoldások összefonódására van szükség, az energiahatékonyság és a hálózati képességek után ez a következő terület, ahol a hardveres fejlesztésekre kell fókuszálni.

Az első fogadkozásokat azonban az Intel oldalán nem követték eget rengető bejelentések, a cég biztonsági portfóliója és a processzorok fejlesztése között nem nagyon találni átfedést az elmúlt évekből. Pedig a 2010-es felvásárlást és 2011-es beolvasztást követően ma már bőven piacon kellene lenniük az első fejlesztéseknek. Az Intel komolyabb biztonsági fejlesztései, mint az Anti-Theft vagy a hírhedt Intel AMT (Management Engine) még ezt megelőzően bekerültek a processzorokba, fejlődésük pedig jobbára független maradt a McAfee-felvásárlástól.

Az Intel Security az első jelentős átalakítást tavaly év végén kapta. Novemberben jelentette be ugyanis az Intel, hogy fontos stratégiaváltást eszközöl, és a "megvéd-detektál-javít" kulcsszóhármas jegyében fejleszti tovább (illetve karcsúsítja) a portfóliót, amely inkább IT-biztonsági platformmá válik. A döntés értemében az Intel több terméket is kivezetett a piacról, és értékesítésüket befejezte, a McAfee NGFW (next generation firewall) és Firewall Enterprise portfóliót pedig a Raytheon-Websense vette át kínálatába.

Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínálná a jövőben, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele.

A részleg leválasztása és értékesítése arra utal, hogy az új koncepciót is feladta a vállalat, és inkább a készpénzt választja. Erre szükség is van, a cég tavaly az Alterát, FPGA-gyártó partnerét vásárolta fel, 16,7 milliárd dollárért, ezzel számottevően, 28 milliárd dollárra nőtt a cég adósságállománya (ezt mintegy 17,7 milliárd dollárnyi készpénz és 13,7 milliárdnyi hosszú távon lekötött befektetés ellensúlyozza).

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.