Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 8. 16:06

Újra független a McAfee

Visszatér az IT biztonsági piacra a McAfee, miután az Intel Security üzletág leválik az Intel testéről. A hányatott sorsú részleg most magántőkéből erősödhet fel, folytatódik a biztonsági cégek adásvétele.

Leválasztja és értékesíti IT-biztonsági üzletágát az Intel - jelentette be a vállalat szerdán. A McAfee-felvásárlással létrehozott részleg tehát önálló céggé válik, visszakapja az eredeti McAfee nevet, ebben pedig többségi, 51 százalékos részesedést szerez a TPG Capital, a világ egyik legnagyobb befektetési alapja - a kisebbségi részvénypakett az Intelnél marad. A tranzakció értéke mintegy 4,2 milliárd dollár, beleértve a cég adósságállományát is.

A tranzakció nem meglepetés, a Financial Times még júniusban írta meg belsős forrásokra hivatkozva, hogy az Intel lezárná rossz véget ért kiruccanását az IT-biztonság területéről és szabadulna ettől a tevékenységtől. A cég még 2010-ben vásárolta fel esztelen, 7,68 milliárd dolláros összegért a McAfee-t, a világ egyik legnagyobb biztonsági megoldásszállítóját. Az eredeti elképzelés szerint a megszerzett cég köré nagyszabású IT biztonsági portfóliót fejlesztett volna az Intel, szoros harmóniába fogva a szoftvereket és a cég központi kompetenciájának számító processzorokat.

Az IT biztonsági piac idén nyáron egyébként nagyon felpezsdült, a Symantec még júniusban a Blue Coatot vásárolta fel 4,65 milliárd dollárért, az Avast pedig az AVG-t szerezte meg 1,3 milliárdért, és elképzelhető, hogy további jelentős felvásárlások következnek a piacon a közeljövőben. A kiberháborús fenyegetés erősödésével a független szereplők, mint a Palantir vagy a FireEye is vevőre találhatnak, ahogy a fenti példa is mutatja, nem is csak a szakmai befektetők érdeklődnek a terület iránt.

Többször átgondolták

Az Intel a McAfee felvásárlása mellett eredetileg úgy érvelt, hogy az IT-biztonság kritikus területté vált, ahol a hardveres és szoftveres megoldások összefonódására van szükség, az energiahatékonyság és a hálózati képességek után ez a következő terület, ahol a hardveres fejlesztésekre kell fókuszálni.

Az első fogadkozásokat azonban az Intel oldalán nem követték eget rengető bejelentések, a cég biztonsági portfóliója és a processzorok fejlesztése között nem nagyon találni átfedést az elmúlt évekből. Pedig a 2010-es felvásárlást és 2011-es beolvasztást követően ma már bőven piacon kellene lenniük az első fejlesztéseknek. Az Intel komolyabb biztonsági fejlesztései, mint az Anti-Theft vagy a hírhedt Intel AMT (Management Engine) még ezt megelőzően bekerültek a processzorokba, fejlődésük pedig jobbára független maradt a McAfee-felvásárlástól.

Az Intel Security az első jelentős átalakítást tavaly év végén kapta. Novemberben jelentette be ugyanis az Intel, hogy fontos stratégiaváltást eszközöl, és a "megvéd-detektál-javít" kulcsszóhármas jegyében fejleszti tovább (illetve karcsúsítja) a portfóliót, amely inkább IT-biztonsági platformmá válik. A döntés értemében az Intel több terméket is kivezetett a piacról, és értékesítésüket befejezte, a McAfee NGFW (next generation firewall) és Firewall Enterprise portfóliót pedig a Raytheon-Websense vette át kínálatába.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínálná a jövőben, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele.

A részleg leválasztása és értékesítése arra utal, hogy az új koncepciót is feladta a vállalat, és inkább a készpénzt választja. Erre szükség is van, a cég tavaly az Alterát, FPGA-gyártó partnerét vásárolta fel, 16,7 milliárd dollárért, ezzel számottevően, 28 milliárd dollárra nőtt a cég adósságállománya (ezt mintegy 17,7 milliárd dollárnyi készpénz és 13,7 milliárdnyi hosszú távon lekötött befektetés ellensúlyozza).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról