Szerző: Voith Hunor

2016. július 7. 13:46

Az Avast felvásárolja az AVG-t

A két cseh biztonsági cég egy 1,3 milliárd dolláros tranzakció keretében egyesül, az AVG márkanév is használatban marad.

Egy felvásárlás keretében kivonul a tőzsdéről az AVG és a szintén cseh alapítású, de nem nyilvános részvénytársaságként működő Avastba olvad - jelentette be ma a két IT-biztonsági cég. Az Avast a tőzsdei értékénél mintegy harmadával többet, 1,3 milliárd dollár készpénzt fizet, és az akvizíciót egyrészt saját kútfőből, másrészt egy jókora, 1,7 milliárd dolláros hitelből fogja finanszírozni a szükséges jóváhagyások megszerzése után. A folyamat a tervek szerint ősszel fog lezárulni, az AVG márka pedig nem tűnik el, azt az Avast továbbra is használni fogja termékpozícionálási célokra.

Az Avast szerint azért van szükség szükség a lépésre, hogy felhasználói bázisát és technológiai kompetenciáját is bővítse - elsősorban a mobileszközök védelme terén, de a cég persze megemlíti a nagy üzleti lehetőséggel kecsegető Internet of Things-t is, azaz gyakorlatilag a mobilvégpontokra kerül majd a fókusz a jövőben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egyesült cég mintegy 400 millió végpontot fog kiszolgálni, ezekből a jelenlegi becslés szerint 160 millió mobileszköz. Az Avast már most közölte, hogy "szervezeti hatékonyságnövelésre" is számít az üzletet követően, azaz gyakorlatilag biztos, hogy egyelőre nem ismert mértékű létszámleépítés lesz a harmadik és negyedik negyedévben, így a kombinált szervezet hatékonyabban termelhet profitot, mint a két cég külön-külön. "A szervezeti integráció tervezését még nem kezdtük meg. A következő hónapokban elemezzük és újratervezzük a kombinált szervezetet, a potenciális leépítésekről is csak akkor születik döntés" - mondta az Avast szóvivője.

Az IT-biztonsági piacon mostanában megindult a mozgolódás, a mostani üzleten felül a Symantec is alig néhány hete jelentette be, hogy 4,7 milliárd dollárért felvásárolja a Blue Coatot (és ezzel egyúttal új vezérigazgatót is "vesz" magának), és a Financial Times értesülése szerint az Intel is megszabadulhat a 2010-ben 7,68 milliárd dollárért megszerzett McAfee-tól.

Az 1991-ben alapított AVG a tavalyi naptári évben 428 millió dolláros forgalmat bonyolított, de bevétele évek óta folyamatosan növekszik (2012-ben még 355 millió dollár volt). Az adózott eredmény azonban stabil maradt, sőt, 2011-hez képest még számottevően vissza is esett az elmúlt években, 2015-ben csak 47 millió dollárt tett ki. A HUP házi felmérése szerint egyébként itthon az ESET után az Avast, illetve a Microsoft megoldása után az AVG az egyik legnépszerűbb céges környezetben.

A tranzakció várhatóan szeptember-október körül zárul majd, a hatósági beleegyezéstől függően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról