Szerző: Voith Hunor

2016. július 7. 13:46

Az Avast felvásárolja az AVG-t

A két cseh biztonsági cég egy 1,3 milliárd dolláros tranzakció keretében egyesül, az AVG márkanév is használatban marad.

Egy felvásárlás keretében kivonul a tőzsdéről az AVG és a szintén cseh alapítású, de nem nyilvános részvénytársaságként működő Avastba olvad - jelentette be ma a két IT-biztonsági cég. Az Avast a tőzsdei értékénél mintegy harmadával többet, 1,3 milliárd dollár készpénzt fizet, és az akvizíciót egyrészt saját kútfőből, másrészt egy jókora, 1,7 milliárd dolláros hitelből fogja finanszírozni a szükséges jóváhagyások megszerzése után. A folyamat a tervek szerint ősszel fog lezárulni, az AVG márka pedig nem tűnik el, azt az Avast továbbra is használni fogja termékpozícionálási célokra.

Az Avast szerint azért van szükség szükség a lépésre, hogy felhasználói bázisát és technológiai kompetenciáját is bővítse - elsősorban a mobileszközök védelme terén, de a cég persze megemlíti a nagy üzleti lehetőséggel kecsegető Internet of Things-t is, azaz gyakorlatilag a mobilvégpontokra kerül majd a fókusz a jövőben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyesült cég mintegy 400 millió végpontot fog kiszolgálni, ezekből a jelenlegi becslés szerint 160 millió mobileszköz. Az Avast már most közölte, hogy "szervezeti hatékonyságnövelésre" is számít az üzletet követően, azaz gyakorlatilag biztos, hogy egyelőre nem ismert mértékű létszámleépítés lesz a harmadik és negyedik negyedévben, így a kombinált szervezet hatékonyabban termelhet profitot, mint a két cég külön-külön. "A szervezeti integráció tervezését még nem kezdtük meg. A következő hónapokban elemezzük és újratervezzük a kombinált szervezetet, a potenciális leépítésekről is csak akkor születik döntés" - mondta az Avast szóvivője.

Az IT-biztonsági piacon mostanában megindult a mozgolódás, a mostani üzleten felül a Symantec is alig néhány hete jelentette be, hogy 4,7 milliárd dollárért felvásárolja a Blue Coatot (és ezzel egyúttal új vezérigazgatót is "vesz" magának), és a Financial Times értesülése szerint az Intel is megszabadulhat a 2010-ben 7,68 milliárd dollárért megszerzett McAfee-tól.

Az 1991-ben alapított AVG a tavalyi naptári évben 428 millió dolláros forgalmat bonyolított, de bevétele évek óta folyamatosan növekszik (2012-ben még 355 millió dollár volt). Az adózott eredmény azonban stabil maradt, sőt, 2011-hez képest még számottevően vissza is esett az elmúlt években, 2015-ben csak 47 millió dollárt tett ki. A HUP házi felmérése szerint egyébként itthon az ESET után az Avast, illetve a Microsoft megoldása után az AVG az egyik legnépszerűbb céges környezetben.

A tranzakció várhatóan szeptember-október körül zárul majd, a hatósági beleegyezéstől függően.

a címlapról