Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 2. 13:08

Alaposan átalakul az Intel Security

Új stratégiát hirdetett az Intel biztonsági divíziója. Az Intel Security a jövőben az IT-biztonság "szövete", biztonsági platformja lenne, amelyre külső szolgáltatások, szoftverek tudnak ráépülni.

Az Intel még 2010-ben jelentette be, hogy felvásárolja a McAfee-t, a biztonsági szoftverekben utazó cégért akkor a chipgyártó 7,68 milliárd dollárt fizetett - messze a cég piaci értékelése fölött. A két cég összeolvadása már teljes, a McAfee például egy ideje már Intel Security-ként működik. Most mérföldkőhöz érkezett az Intel IT-biztonsági kalandja, fontos stratégiaváltást jelentett be a vállalat.

Megvéd, detektál, javít - de mit is ígér pontosan?

Az Intel új biztonsági stratégiáját a "megvéd, detektál, javít" kulcsszóhármas jelenti majd, a cég szerint válaszként az átalakuló IT-biztonsági problémákra. "Világos számunkra, hogy ami most történik, az nem oldja meg az ügyfelek problémáit - a kérdés az, hogy mikor tudunk újítani és mikor tudunk dialógust folytatni a vásárlóinkkal. Ez egy kihívás, és egyben egy lehetőség is számunkra" - mondta Chris Young, az Intel Security igazgatója.

Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínálná a jövőben, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele.

Valaminek mennie kell

Az Intel stratégiaváltása máshol is megnyilvánult már, a cég október 22-én jelentette be, hogy rengeteg McAfee termékcsaládját, elsősorban a SaaS-ként kínált termékeket január 11-től EoL (end-of-life) státuszba helyezi. A listán megtalálható az Asset Manager, az Email Security Solutions, az Enterprise Mobility Manager, Network Threat Response, SaaS Endpoint Protection és a Vulnerability Manager is.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy a termékek értékesítése leáll, a nyújtott szolgáltatást pedig fokozatosan kivezeti a vállalat. A részletes leírás szerint a szolgáltatások még hosszú ideig, terméktől függően akár 2021-ig igénybe vehetőek, a termékekhez pedig az eredeti szerződés szerinti támogatás is jár a meghatározott ideig. Az EoL státuszú termékek azonban további frissítéseket és fejlesztéseket nem kapnak, terméktől függően az Intel vagy saját, jobb termékeit, vagy alternatív szolgáltatókat kínál, a Proofpointot meg is nevezi.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A régi termékek kivonásával együtt az Intel két újat is bejelentett. Az első a hagyományos McAfee Endpoint Security legújabb, 10.X kiadása, amely valósidejű fenyegetés-követést hoz, ezt egészíti ki a McAfee Active Response, amely nem csak a passzív védekezést, hanem a válaszadás lehetőségét is megadja az üzemeltetőknek, nagyjából a fenti "javít" kulcsszó megfelelőjeként. A cég álláspontja szerint az "áramvonalasabbá" tett termékportfólióban nagyobb fókuszt kaphatnak majd ezek a termékek.

Raytheon-Websense - kezdhetjük tanulni a nevet

A stratégiaváltás bejelentésével egy időben az Intel azt is hírül adta, hogy bizonyos termékvonalakra talált vásárlót, a McAfee Next Generation Firewall és a McAfee Firewall Enterprise üzletágakat a cég leválasztja és értékesíti. Már a vásárló is ismert, a Raytheon részeként folytatja a tűzfal-biznisz, a tranzakció értékét a felek azonban nem hozták nyilvánosságra. A vásárlás várhatóan év végéig lezárul majd.

A Raytheon az amerikai hadiipar egyik régi nagy neve, a cég az elmúlt időszakban aktívan igyekszik a kibervédelmi (és kibertámadási) terület felé is mozog. Ennek megfelelően nemrég felvásárolta a Websense-t és létrehozta a Raytheon-Websense vegyesvállalatot, ez foglalkozik majd az IT-biztonsághoz kapcsolódó tevékenységgel. Ez a cég bővül most majd a McAfee tűzfal-technológiájával (és piaci részesedésével).

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról