Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 2. 13:08

Alaposan átalakul az Intel Security

Új stratégiát hirdetett az Intel biztonsági divíziója. Az Intel Security a jövőben az IT-biztonság "szövete", biztonsági platformja lenne, amelyre külső szolgáltatások, szoftverek tudnak ráépülni.

Az Intel még 2010-ben jelentette be, hogy felvásárolja a McAfee-t, a biztonsági szoftverekben utazó cégért akkor a chipgyártó 7,68 milliárd dollárt fizetett - messze a cég piaci értékelése fölött. A két cég összeolvadása már teljes, a McAfee például egy ideje már Intel Security-ként működik. Most mérföldkőhöz érkezett az Intel IT-biztonsági kalandja, fontos stratégiaváltást jelentett be a vállalat.

Megvéd, detektál, javít - de mit is ígér pontosan?

Az Intel új biztonsági stratégiáját a "megvéd, detektál, javít" kulcsszóhármas jelenti majd, a cég szerint válaszként az átalakuló IT-biztonsági problémákra. "Világos számunkra, hogy ami most történik, az nem oldja meg az ügyfelek problémáit - a kérdés az, hogy mikor tudunk újítani és mikor tudunk dialógust folytatni a vásárlóinkkal. Ez egy kihívás, és egyben egy lehetőség is számunkra" - mondta Chris Young, az Intel Security igazgatója.

Az új paradigma szerint az Intel az IT-biztonsági "szövetet" kínálná a jövőben, erre építhetnek majd partnerek saját megoldásokat. Lényegében arról van tehát szó, hogy az Intel Security Connected formájában egy biztonsági platformot hozna létre, amelyet megnyit a partnerek előtt és segít nekik ökoszisztémává bővíteni azt. A platform részei például a McAfee Data Exchange Layer vagy a McAfee Threat Intelligence Exchange, amelyekhez külső fejlesztők szolgáltatásai, szoftverei tudnak csatlakozni és információt cserélhetnek vele.

Valaminek mennie kell

Az Intel stratégiaváltása máshol is megnyilvánult már, a cég október 22-én jelentette be, hogy rengeteg McAfee termékcsaládját, elsősorban a SaaS-ként kínált termékeket január 11-től EoL (end-of-life) státuszba helyezi. A listán megtalálható az Asset Manager, az Email Security Solutions, az Enterprise Mobility Manager, Network Threat Response, SaaS Endpoint Protection és a Vulnerability Manager is.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy a termékek értékesítése leáll, a nyújtott szolgáltatást pedig fokozatosan kivezeti a vállalat. A részletes leírás szerint a szolgáltatások még hosszú ideig, terméktől függően akár 2021-ig igénybe vehetőek, a termékekhez pedig az eredeti szerződés szerinti támogatás is jár a meghatározott ideig. Az EoL státuszú termékek azonban további frissítéseket és fejlesztéseket nem kapnak, terméktől függően az Intel vagy saját, jobb termékeit, vagy alternatív szolgáltatókat kínál, a Proofpointot meg is nevezi.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A régi termékek kivonásával együtt az Intel két újat is bejelentett. Az első a hagyományos McAfee Endpoint Security legújabb, 10.X kiadása, amely valósidejű fenyegetés-követést hoz, ezt egészíti ki a McAfee Active Response, amely nem csak a passzív védekezést, hanem a válaszadás lehetőségét is megadja az üzemeltetőknek, nagyjából a fenti "javít" kulcsszó megfelelőjeként. A cég álláspontja szerint az "áramvonalasabbá" tett termékportfólióban nagyobb fókuszt kaphatnak majd ezek a termékek.

Raytheon-Websense - kezdhetjük tanulni a nevet

A stratégiaváltás bejelentésével egy időben az Intel azt is hírül adta, hogy bizonyos termékvonalakra talált vásárlót, a McAfee Next Generation Firewall és a McAfee Firewall Enterprise üzletágakat a cég leválasztja és értékesíti. Már a vásárló is ismert, a Raytheon részeként folytatja a tűzfal-biznisz, a tranzakció értékét a felek azonban nem hozták nyilvánosságra. A vásárlás várhatóan év végéig lezárul majd.

A Raytheon az amerikai hadiipar egyik régi nagy neve, a cég az elmúlt időszakban aktívan igyekszik a kibervédelmi (és kibertámadási) terület felé is mozog. Ennek megfelelően nemrég felvásárolta a Websense-t és létrehozta a Raytheon-Websense vegyesvállalatot, ez foglalkozik majd az IT-biztonsághoz kapcsolódó tevékenységgel. Ez a cég bővül most majd a McAfee tűzfal-technológiájával (és piaci részesedésével).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról