Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 16. 12:40

A mobil videokártyák piacán is tarolhat az Nvidia Pascal

Hamarosan nem csak az asztali PC-k privilégiuma lesz a 4K-s gaming, az új mobil GeForce széria erősebb tagjainak valószínűleg nem jelent majd gondot a legnagyobb felbontás sem.

Az elsősorban notebookokba szánt, mobil Pascal videokártyákat is leleplezte az Nvidia, a hetek óta tartó termékfrissítési cunami részeként. A 10-es széria egyik legfőbb újításával az egyes modellek az asztali megoldásokhoz nagyon hasonló specifikációkat kaptak, így a pár hónapja bemutatott GTX 1080 acélos teljesítménye hamarosan hordozható formában is elérhető lesz.

Az évek óta alkalmazott, mobil verzióra, illetve jellemzően kisebb teljesítményre utaló "M" betű a típusszámok mögül végleg köddé vált, ezzel is hangsúlyozva az asztali modellekkel szorosabb rokonságot. Ennek megfelelően a közelmúltban megismert Pascal mikroarchitektúra minden fejlesztése megtalálható az új termékekben, melyeket a cég most is néhány további, elsősorban az energiahatékonyságot és takarékosságot célzó funkciókkal egészített ki.

A GTX800M sorozatnál megismert Battery Boostot az Nvidia továbbfejlesztette. Az ígéret szerint így már a felhasználó beállításának megfelelően rögzített, tökéletesen stabil másodpercenkénti képkockaszámot produkálhat a rendszer, miközben az ehhez szükséges órajelet és feszültséget a lehető legalacsonyabb szinten tartja a vezérlés, így csökkentve a fogyasztást, illetve növelve az akkumulátoros üzemidőt. Ezt az Nvidia egy a grafikai minőségre vonatkozó beállítással egészítette ki, tehát az alacsonyabb fps érték mellett például már a textúrák minőségével is wattokat lehet spórolni. A Maxwell-alapú mobil sorozat tulajdonosainak jó hír, hogy a Battery Boost új verziója a meghajtóprogram frissítésével számukra is elérhető lesz.

Ugyancsak a fogyasztáshoz fűződnek a tápellátással kapcsolatos fejlesztések. Az Nvidia a stabilabb és pontosabb feszültség és áramerősség, ezzel együtt pedig a nagyobb hatékonyság érdekében már többfázisú vezérlést alkalmaz Dual-FET tranzisztorokkal. Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a cég hivatalosan is engedélyezte a túlhajtást, a gyártópartnerek megfelelő tervezés (pl. hűtés) mellett túlléphetik a gyári specifikációkban foglalat órajeleket, melyekkel az Nvidia jóváhagyását követően piacra kerülhet az adott konfiguráció. Utóbbival a cég elsősorban az alul méretezett hűtés miatti problémákat szeretné elkerülni, amely miatt szélsőséges esetben akár a gyári értékeket sem érhetné el a kártya.

Végül, de nem utolsó sorban a dinamikus frissítési frekvenciát biztosító G-Sync-hez is hozzányúlt az Nvidia. A korábbi mobil konfigurációk csak Full HD felbontás mellett, legfeljebb 75 hertzes képfrissítésig támogatták a funkciót. Az értékeket a Pascal-alapú megoldásokkal az Nvidia felemelte, a felbontás immár 2560x1440-ben, a frissítés pedig 120 hertzben tetőzhet.

Három új kártya

Első körben három új Pascal-alapú mobil videokártyát jelentett be az Nvidia. A kínálat csúcsán a GTX 1080 áll, mely csupán egyetlen paraméterében, a GPU alapórajelében tér el a májusban bemutatott asztali modelltől. Előbbire 1556, utóbbira pedig 1607 MHz-es értéket adott meg a cég, tehát a különbség nagyjából mindössze 3 százalék. A turbó órajel egyezik (1733 MHz), illetve a 8 gigabájt összkapacitású GDDR5X memória sem maradt le.

Ennél érdekesebb a GTX 1070, melyen a GPU az asztali verziónál majd 7 százalékkal több, összesen 2048 darab végrehajtót tartalmaz. Az Nvidia valószínűleg így kompenzálta az alacsonyabb órajelet, az asztali megoldás alapfrekvenciája ugyanis 4,4 százalékkal, a turbó pedig 2,3 százalékkal magasabb, miközben a többi paraméter egyezik. A GTX 1060 esetében csak a GPU órajelei változtak, az alapfrekvencia 6,8 százalékkal, a turbó pedig 2,3 százalékkal csökkent. A memória, illetve a többi paraméter ebben az esetben sem változott, a kártyákon 6 gigabájt GDDR5 memória található.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy érdekes adatra egyelőre nem derült fény, a kártyák TDP értékéről ugyanis az Nvidia egyelőre nem beszélt, így nem tudni, hogy az asztali megoldásokhoz viszonyítva mennyivel sikerült (még) lejjebb tornászni a fogyasztást, de a csökkenés valószínűleg 15-20 százalék körül mozoghat.

Utóbbitól függetlenül az új mobil GeForce-ok hatalmas előrelépést jelenthetnek az előző generációhoz viszonyítva. Kiindulási alapnak tökéletes a régi és új asztali mogoldások közötti különbség, melynél minden bizonnyal még nagyobb eltérést mutatnak majd a mobil verziókat taglaló tesztek, itt a Pascal-alapú megoldások még komolyabb előnyben lehetnek a Maxwell-alapú kártyákhoz, illetve a konkurenciához képest.

Az Nvidia már szállítja az új kártyákat, a frissített konfigurációk pedig a következő pár hétben, illetve hónapban bukkanhatnak fel, a csúcsmodellek esetben 1300 dolláros kezdőárra számít a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról