Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 21. 13:49

G-Sync: a monitor igazodik a GPU-hoz

Új technológiával ígér simább játékélményt az NVIDIA. A vállalat gamer monitorokba épülő G-Sync modulja dinamikus frissítési frekvenciát biztosít a kijelzőknek, amelyet a GPU renderelési idejével tart szinkronban. Az NVIDIA szerint a játékosok így végleg búcsút inthetnek a képszakadásnak és a hasonló képhibáknak.

Bemutatta kifejezetten játékra szánt monitorokba fejleztett G-Sync technológiáját az NVIDIA. A megjelenítőkbe építhető modul jóval simább játékélményt ígér, miután az V-Sync használata nélkül képes a képszakadás ("tearing") kiküszöbölésére azáltal, hogy monitor frissítési frekvenciáját a GPU-éhoz igazítja. A technológiával felszerelt kijelzőkkel akár már jövőre is találkozhatunk a boltok polcain.

A monitorok már az első darabok óta állandó frissítési gyakorisággal működnek, ami általában 60 hertzet jelent. A különböző videojátékok futtatásánál azok dinamikus természetéből kifolyólag azonban a GPU-k változó gyakorisággal hozzák létre az egyes képkockákat, a két frekvencia eltérése pedig képszakadáshoz vezethet (persistent tearing). Ez a legtöbb játéknál a V-Sync vagy Vertical-Sync bekapcsolásával orvosolható, ebben az esetben a GPU a monitor adott frissítési ciklusának lezárultáig nem jeleníti meg az új képkockát, ami bár a szakadást meggátolja, akadozva futó játékokhoz vezethet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A G-Sync technológia a monitor frissítési gyakoriságát a GPU renderelési idejéhez igazítja, így az elkszült képkockák azonnal meg is jelennek a kijelzőn. A módszerrel élesebb képek, és jóval simább játékélmény érhető el az NVIDIA szerint. A megoldás egy, az NVIDIA által tervezett G-Sync modulból áll, amelyet kifejezetten a gaming monitorokba szánnak, illetve a GK110, GK104 és GK106-os Kepler alapú GPU-k is kiegészülnek majd a szükséges hardverrel és szoftverrel. Az MXM kártyára hasonlító modulokat egyedi alkalmazásspecifikus integrált áramkörrel (ASIC) szerelik fel, valamint saját memóriapuffert kapnak. A G-Sync tehát a monitor és a GPU frissítési gyakoriságát hangolja össze, a V-Sync-kel ellentétben azonban nem a GPU-t korlátozza, hanem a kijelzőt ruházza fel dinamikus frekvenciával.

Több vezető monitorgyártó már tervezi a technológia alkalmazását 2014-es termékeiben, ilyen az ASUS, a BenQ, a Phillips és a ViewSonic is. A G-Sync bevezetésével az NVIDIA újból megkísérel egy saját, szabadalmakkal körülbástyázott birodalmat kialakítani a PC-piacon belül, hogy lojális vásárlóközönséget hozzon létre. Korábban is láthattunk erre példát, az NVIDIA 3D Vision névre hallgató sztereo-3D technológiája esetében, melyhez a vállalat speciális szemüvegeire volt szükség. Jelen esetben azonban az NVIDIA azt várja a kijelzőgyártóktól, hogy hardverét egyenesen termékeikbe építésék be, ezáltal újabb értékesítési szempontot, illetve értelemszerűen növekvő árakat generálva. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a technológia olcsóbb monitorokban is feltűnik, megjelenhetnek ugyanis korábbi generációs panelekkel felszerelt képernyők is, így kompenzálva a G-Sync modul többletköltségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról