Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 18. 16:51

Nincs ellenfele a GeForce GTX 1080-nak

A tesztek szerint is nagyon ütős lett a GeForce GTX 1080, az új grafikus kártya szinte mindent lenyom, legyen szó nyers tempóról vagy éppen energiahatékonyságról.

Lejárt a titoktartási periódus, felbukkantak az első GeForce GTX 1080 tesztek, melyekben az Nvidia legújabb asztali grafikus kártyája jóformán mindenkit maga mögé utasít. Az új gamer kártyának az egyetlen GPU-val szerelt modellek között abszolút nincs ellenfele, de még két grafikus processzorral is csak helyenként tudják megszorongatni a legújabb csúcskártyát, derül ki a TechPowerUp cikkéből.

A tesztben a GTX 1080 Founders Edition kártyát boncolgatták, mely gyakorlatilag a referenciakártyának felel meg, amit jelen esetben az Nvidia az ajánlott árhoz képest 100 dolláros felárral, 700 dollárért értékesít. A TechPowerUp szerint az új GeForce fogyasztása nagyjából megegyezik az közvetlen előd GTX 980 értékével, a különbség terheléstől függően legfeljebb néhány százalékos lehet. A hűtés ennek ellenére zajosabb, miközben a hőmérséklet sem éppen alacsonyabb, a tesztben könnyen értek el 80 °C-os GPU hőmérsékletet, erre alapozva pedig a kártya leggyengébb pontjának nevezték a hőkamrás megoldást.

Ezzel szemben áll a megjelenítési sebesség, amibe gyakorlatilag nem lehet belekötni, a GTX 1080 a legtöbb játékban könnyedén állt az élre, csak néhány helyen tudott a közelébe férkőzni a két GPU-val szerelt Radeon R9 295X2, de volt olyan eset is, ahol a második helyezett Titan X-re 35 százalékot vert rá a legújabb GeForce.

A Full HD-s összesítésben, tehát az eredmények átlagolásában nagyjából 27 százalékkal bizonyult jobbnak a Titan X-nél GTX 1080, 4K-ban pedig az előny már közel 32 százalék, miközben az újdonság 300 dollárral kerül kevesebbe. A közvetlen előd GTX 980-hoz viszonyítva óriási, 4K-ban nagyjából 70 százalék az előrelépés. Mindez a teljesítmény/fogyasztás mutatóra is erősen rányomta a bélyegét, ugyanis a GeForce GTX 1080-nél jelenleg nincs hatékonyabb videokártya.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tesztek alapján tehát a GTX 1080 hozta azt amire a nyers számok alapján nagyjából számítani lehetett, ezzel pedig egycsapásra az élre állt, aki jelenleg a leggyorsabb videokártyát szeretné PC-jében tudni, annak csakis az új GeForce jöhet szóba.

Lesz-e ellenfél, és mikor?

Hogy az iménti állítás meddig lehet helytálló, az elsősorban az AMD-n fog múlni, aki korábban még az év végére prognosztizálta legújabb, Vega kódnevű csúcs grafikus megoldásait. Friss pletykák szerint a vállalat kénytelen volt előrehozni a rajtot, mely részben a gyártópartnerek elégedetlenségéből eredhetett, akik nem szerették volna majd fél évig ölbe tett kézzel nézni az új GeForce kártyák egyeduralmát. Az AMD helyzetét nehezíti, hogy a tervezők HBM2 memóriával álmodták meg a nagy Vega GPU-kat, melynek tömegtermelése csak a harmadik negyedévben indulhat, így a vállalat stratégiája a Fury kártyákhoz hasonlóan ismét a memóriachipek gyártójától függ.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról