Szerző: Voith Hunor

2016. február 29. 15:30

Kétmilliárd helyett semmit sem kap a Samsungtól az Apple

Újabb peres ügy végére került pont, a fellebbviteli bíróságon a Samsung teljes győzelmet aratott. A testület eltörölte a 2014-ben meghatározott kártérítést, és néhány, az ügy alapját képező Apple-szabadalmat is érvénytelenített.

Teljesen elapasztotta a szabadalmi ügyekben illetékes amerikai fellebbviteli bíróság az egyik Apple-Samsung perben a cupertinói vállalatnak korábban megítélt kártérítést. Sőt, a testület egyhangú döntéssel nem csak a 2014-ben meghatározott 120 milliós utólagos licencdíjfizetési kötelezettséget semmisítette meg, de több, az ügy alapját képező szabadalmat is érvénytelennek nyilvánított, az elmarasztalását (szintén szabadalomsértés miatt) pedig helyben hagyta.

"Nyilvánvaló"

A háromtagú fellebbviteli bíróság azt az ítéletet bírálta felül, mely a Samsungot utólag 120 millió dollárnyi jogdíj megfizetésére kötelezte az úgynevezett slide-to-unlock és a linkify szabadalmak megsértése miatt. Az esküdtszék akkor úgy találta, hogy a dél-koreai gyártó szándékosan engedély nélkül implementált hasonló funkciókat bizonyos okostelefonjaiban (Admire, Galaxy Nexus, Galaxy S2 és S3, S2, Epic 4G Touch, S2, Skyrocket, Stratosphere).

A slide-to-unlock a telefonok egy oldalirányú ujjmozdulattal történő feloldását, a linkify pedig a bizonyos szöveges adatok appközi hivatkozássá alakítását takarta (utóbbira példa, amikor egy e-mailben kapunk egy telefonszámot, és azt nem kell külön beírni a tárcsázóba, a hívás indításához elég a szövegre bökni).

A győzelem már akkor is inkább jelképes, mint nagy horderejű volt, már ami az ügy anyagi részét illeti. Az Apple ugyanis eredeti beadványában 2,191 milliárd dollárt szeretett volna kivasalni versenytársából, a Samsung azonban egy olyan stratégiával ment csatába, amit arra épített, hogy a kérdéses szabadalmak szürreálisan túlértékeltek – az esküdtszék pedig ezzel az értékítélettel azonosult.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Valószínű, hogy a Samsung elsősorban nem is a pénz, hanem a szóban forgó szabadalmak miatt nem hagyta annyiban a dolgot. Ezek ugyanis olyan megoldásoknak nyújtottak jogi védelmet, melyek – ahogy most a fellebbviteli bíróság is kimondta – szakmai körben teljesen nyilvánvalóak voltak, és első körben már a védettséget sem kellett volna megkapniuk. Ezt az álláspontot számos iparági szereplő (Google, Facebook, eBay, Dell, HP) is támogatta, azzal érvelve, hogy az ilyen döntések "abszurd eredményekhez" fognak vezetni és "pusztító hatással" lesznek az évente amúgy dollármilliárdokat kutatás-fejlesztésre költő cégekre.

Érdemes megemlíteni, hogy Németországban tavaly nyáron az illetékes fellebbviteli bíróság már helybenhagyott egy 2013-as döntést, amely szintén érvénytelennek minősítette az Apple slide-to-unlock Németországban bejegyzett szabadalmát.

Adok-kapok

Ugyan a Samsung győzelmével közvetve az egész szektor jól járhat, a Samsung egy másik perben végül hajlandó volt 548 millió dollárt fizetni az Apple-nek, de hagyott magának egérutat, így később – például a fenti, számára kedvező és precedensértékű bírósági ítéletre apellálva – akár vissza is szerezheti ezt a pénzt. A két vállalat egyébként 2014 nyarán döntött úgy, hogy az Egyesült Államokon kívül minden országban elejtik az egymás ellen indított pereket.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról