Szerző: Voith Hunor

2016. január 19. 15:00

Nagy pofont adott a dollár tavaly az IT-piacnak

A valuta erősödése több mint 200 milliárd dollárral vetette vissza az éves forgalmat.

A tavalyi negyedéves jelentések során számos alkalommal kiemeltük, hogy a dollár rendkívüli erősödése visszafogta az IT-piac meghatározó, többségükben amerikai bázisú vállalatainak forgalmát. A Gartner most mindezt összegezte is, és a frissen kiadott statisztika tisztán mutatja, hogy az amerikai techcégeknek bizony volt okuk a sírásra 2015-ben.

A piackutató számításai szerint a globális IT-piaci költés az elmúlt évben 5,4 százalékkal, 216 milliárd dollárral esett vissza 2014-hez képest, 3,517 billió dollárra. A legnagyobb vesztesnek az IT-szolgátatási és a távközlési szektor, valamint az eszközgyártás (PC, telefon, tablet, nyomtató) bizonyultak - a telekommunikációs szolgáltatások forgalma például 8,3 százalékkal, mintegy 130 milliárd dollárral csökkent.

Az eszközök kategóriában futó okostelefon-piacon leginkább az Apple-t sújtja az árfolyamhatás, mellette gyakorlatilag minden nagyobb szereplő távol-keleti, így náluk leginkább a licencdíjakban jelentkezhet az erős dollár hatása. A terület növekedése pedig a korábbi évek felfokozott üteméről mostanra egy fokozattal visszaváltott, ahogy a fejlődő régiókban is emelkedik az okostelefon-penetráció, a meglévő készülékek cseréje pedig már nem tartja fent a korábbi pörgést.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kategória másik komoly tényezőjének számító PC-piac régóta tartó lejtmenete sem állt meg. A Windows XP támogatásának megszűnése miatti vállalati számítógépcserék többsége 2015 elejére lezajlott, a konzumer szegmensben pedig mára nagyon lelassult a csereciklus. Utóbbi köszönhető az okostelefonok és tabletek elterjedésének, valamint annak is, hogy akár egy fél évtizedes PC is megfelel az átlagos otthoni netezős, levelezős, zenehallgatós, videónézős, szövegszerkesztős követelményeknek - egy SSD-vel és 8 gigabájt memóriával pláne.

A Gartner szerint a Windows 10 a következő egy-két évben fellendítheti a keresletet (nem csak a PC-k, de a kijelzők iránt is), a Microsoft pedig bőven tesz is azért, hogy az operációs rendszer otthoni és vállalati környezetben egyaránt gyorsan leváltsa a korábbi Windowsokat. A piackutató cég viszont ennek ellenére összességében 2016-ra további 1,9 százalékos csökkenést vár a kategóriában, kiemelve a tabletek utóbbi időben egyre gyengébb szereplését is.

Az utóbbi időben a Dell, HP és IBM példáján egyaránt jól láthatjuk, hogy az egykor megmentőnek kikiáltott IT-szolgáltatási üzletágban csak durva költségcsökkentés árán lehet hosszú távon versenyben maradni a specializált céggekkel szemben. A szektor forgalma tavaly 4,5 százalékkal 912 milliárd dollárra csökkent, viszont idénre már növekedést jósol a Gartner, elsősorban a felhőalapú szolgáltatások miatt - ahogy nő ezek elfogadottsága, úgy áll át egyre több cég a helyszíni megoldásokról, a folyamathoz pedig sok esetben külső tanácsadók, szolgáltatók segítségét veszik igénybe.

Az egyetlen szektor, ami a piackutató szerint nőni tudott, az az adatközponti rendszereké, 1,8 százalékkal 170 milliárd dollárra. Idén várhatóan tovább folytatódik a pozitív trend, elsősorban a szerverek iránti nagyon erős keresletnek köszönhetően, ahol a Gartner a vártnál nagyobb forgalmat tapasztalt. Jól teljesített még a szoftverpiac is, amely a tavalyi minimális visszaesést csak az erős dollárnak köszönheti, ebben az évben pedig újfent bővülésbe válthat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról