Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2016. január 18. 13:00

Csak a Windows 10 támogatja az új processzorokat

Jövő nyárig adott határidőt a Microsoft a Skylake processzort használó Windows 7 és 8.1 felhasználóknak, hogy a rendszer legújabb verziójára frissítsenek - ezt követően a cég megszünteti a chipek támogatását a régebbi operációs rendszereken. A döntés nem csak az említett lapkacsaládot érinti, az Intel újonnan érkező chipjei, valamint az AMD és a Qualcomm új processzorai is csak Windows 10-en kapnak támogatást.

Váratlan bejelentéssel borzolta a kedélyeket a Microsoft múlt hét végén: a vállalat a jövőben kizárólag Windows 10 futtatását támogatja a friss processzorokon. A hír különösen a vállalati felhasználókat érintheti érzékenyen, akik hajlamosak jelentősen elhúzni a migrációt a platform újabb verzióira, így kénytelenek lesznek hamarosan használt PC-kkel pótolni a használatból kieső számítógépeket.

A döntés értelmében az újabb processzorokkal szerelt hardverek már nem támogatják a Windows 10-nél régebbi Windows-kiadások futtatását, így sem a Windows 7, sem a Windows 8.1 nem működik majd garantáltan. A Microsoft felsorolta, hogy mi számít újabbnak - az Intel Kaby Lake chipjei a megjelenést követően csak 10-es Windows-t futtatnak majd és hasonló a helyzet az AMD Bristol Bridge processzoraival és a Qualcomm Snapdragon 820-szal (8996) is. A Skylake ilyen értelemben átmeneti terméknek minősül, a Windows 7 és Windows 8.1 jövő nyárig támogatott marad a platformon, ezt követően kötelezően váltania kell a felhasználónak. A Microsoft ugyanakkor nem közölte, hogy ehhez a licencet ingyen biztosítja-e, a jelenlegi ingyenes frissítési lehetőség ugyanis idén július 29-én lejár.

A Skylake tehát 2017 júliusáig támogatott Windows 7 és 8.1 alatt, a Microsoft azonban igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy biztonsági frissítések ezután is érkeznek majd a telepített operációs rendszerekhez, ugyanúgy, ahogy a többi hardverplatformon is. Ugyanez igaz a Windows 7 és 8.1 támogatására a régebbi hardvereken is, a Windows 7 esetében 2020. január 14-én, Windows 8.1-nél pedig 2023. január 10-én húzza le a rolót a szoftverház.

Terjeszteni, tűzzel-vassal

A Microsoft a Windows 10 kapcsán kifejezetten agresszív stratégiát folytat, tavaly novemberben például bejelentette, idén év elején a Windows 10 már ajánlott frissítésként érkezik a korábbi változatot futtató felhasználók számítógépeire, vagyis a rendszer telepítője az esetek zömében automatikusan elindul. A korábbi eszközökre irányuló offenzíva után a legújabb bejelentéssel vállalat egyetlen mozdulattal lezárta a korábbi rendszerek útját az újonnan érkező hardverekre, ami drámai váltás a cég által korábban követett gyakorlathoz képest.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miután a cég termékeihez eddig jellemzően elég nagylelkű támogatási idők párosultak, a lépés valószínűleg sokakat ért - kellemetlen - meglepetésként. A fő áldozatok a vállalati felhasználók, akiknek számottevő része valószínűleg már a (néhány esetleges kegyelemhónappal megtoldott) 2020-as, illetve későbbi migrációra rendezkedett be. Ha az egyes cégek a következő négy évben friss hardver vásárlását is betervezték, azt csak a Windows frissítésével együtt tudják majd levezényelni - utóbbi folyamat pedig nem sétagalopp, az adott vállalat háttérinfrastruktúrájának átszabásán és rengeteg tesztelésen túl többek között az alkalmazottak továbbképzését is szükségessé teszi.

A legrosszabb helyzetben az Intel Skylake chipekkel szerelt, de régebbi Windowst futtató gépeket használó vállalatok vannak, nekik minderre jövő nyárig van idejük. A határidő nagyon rövid, nem lenne meglepő, ha 2017 júliusához közeledve a vállalat valamelyest kitolná azt.

A cég közleményében döntését azzal indokolja, hogy új chipek - egész pontosan a Skylake lapkák - esetében a Windows 7 futtatásához a különböző illesztőprogramok, firmware-ek számos területen "emulációra kell támaszkodjanak", például a busztámogatás, a grafika vagy a különböző energiagazdálkodási fokozatok terén - nem mintha a Windows 10 esetében nem lenne meg ugyanez az "emulációs" réteg a hardverekhez tartozó API-k és a rendszer között.

Csupán a UX felturbózására elkaszálni a régebbi rendszereket - ahogy arra a Microsoft kommunikációjában utal - mindenesetre elég drasztikus lépés lenne, így valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy egészében üzleti döntésről van szó a vállalat részéről, ami a szoftverház számos közelmúltbeli bejelentéséhez hasonlóan valószínűleg nem lesz túl népszerű a felhasználók, különösen a cég bevételeinek jelentős részéért felelős üzleti userek körében.

Az Intel a másik oldalról szorít

Míg a Microsoft az előremutató kompatibilitást vágta el, az Intel a visszafelé mutató hidakat perzseli fel. A chipgyártó a Windows 10-zel rengeteg hardver támogatását szüntette meg, így az integrált grafika esetében a Sandy Bridge (2011) és Cloverview (2012) generáció, a NUC esetében a 2013-as modell számít tabunak a Windows 10 számára. Több felhasználót érint ugyanakkor a Wi-Fi chipek támogatása, a Windows 10-zel rengeteg különböző rádiós egységet vont ki az Intel, a listán olyanok állnak, mint a Centrino Advanced-N 6230 és a 6200, amelyek egyébként a Sandy Bridge processzorok oldalán a Centrino platform kötelező részeként teljesítettek szolgálatot.

Gyakori vendég lehet nem támogatott hardveren.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Intel formális támogatást csak két-négy évnél fiatalabb processzorokra és platformokra biztosít, az ennél korábbi PC-t használók pedig támogatás nélkül futtathatják az új operációs rendszert. Erre jó eséllyel van is lehetőség, a Windows 10 visszafelé működik a Windows 7-hez és 8-hoz írt meghajtókkal is, ezt azonban már senki nem garantálja, ha egy meghajtó "eltörik" (ahogy az történt a 8-ről 8.1-re frissítéssel az Intel Wi-Fi esetében), akkor a gyártó mossa kezeit, a hibát pedig nem javítja.

Támogatás - minek az?

A helyzetet nem könnyíti, hogy a Microsoft, a PC-gyártók és a különböző komponensek és perifériák gyártóknak egészen eltérő támogatási gyakorlata van, így nagyon nehéz felmérni a fenti bejelentés horderejét. A Microsoft fenti kommunikációjában a "támogatás" azt jelenti, hogy az operációs rendszer garantáltan működik a processzorral, ha pedig a cég hibát észlel valahol, akkor azt a legrövidebb időn belül kijavítja. Ezt a feladatot egyébként nem a Microsoft, hanem a hardver gyártója szokta elvégezni, ezért is nagyon szokatlan, hogy a bejelentést most a szoftverház tette.

Szokatlan a helyzet abban az értelemben is, hogy a kompatibilitás eddig jellemzően visszafelé irányban volt kérdéses, vagyis hogy az adott hardveren fut-e az új kiadású Windows. Az azonban újdonságnak számít, hogy egy, a Microsoft által teljes körűen támogatott Windows-kiadáshoz, esetünkben a 8.1-hez ne készüljön meghajtó, ezzel kényszerítve a felhasználókat a modernebb verzióra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.