Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 1. 15:00

Mérséklődhet a tabletpiac zsugorodása

Csupán 5 százalék alatti visszaeséssel számol a 2016-os tabletpiacon a Digitimes. Mindezt elsősorban a nagyobb képátlóval érkező modellekre alapozza a tajvaniak piackutatása. Vajon elég lesz mindez a csökkenés mérsékléséhez?

Legfeljebb 5 százalékos mérséklődés várható a tabletpiacon jövőre, áll a Digitimes piackutatásában. A prognózis szerint a visszaesés mérséklődésének okát elsősorban a közelmúltban megjelent, nagykijelzős tabletekben jelöli meg a kutatás. Az iPad Pro az Apple első, 9,7 hüvelyknél nagyobb táblagépe, míg a Surface Pro 4, ha csak minimális mértékben is, de szintén növelte a kijelző átlóját, 12-ről 12,3 hüvelykre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tajvani illetőségű forrás beszámolója alapján jövőre 20 százalékos növekedés várható a 10 hüvelyknél nagyobb tabletek piacán, mindez pedig elsősorban az Apple és a Microsoft termékeinek lesz köszönhető. Ez nagyjából 30 millió leszállított készüléket jelentene, ami a következő évi teljes tabletpiac valamivel több mint 20 százalékát takarhatja. Emellett kisebb visszaesés várható a 9 hüvelykes kategóriában, míg a 7 hüvelykes tabletek eladása jelentősen fog visszaesni.

Az Apple esetében mindez az immáron két éve tartó erős visszaesést is megfékezné. A 2016-ban leszállítandó Apple táblagépek mennyiségét 46,6 millióra taksálja a Digitmes, amiben az iPad Pro mellett már a jövőre érkező, harmadik generációs iPad Air is benne van.

Ezzel a mennyiséggel az Apple továbbra is piacvezető maradhat a Samsung és a Lenovo előtt, a dél-koreaiak eladásai 30 millió alá fog csökkenni, prognosztizálja a Digitimes. A Lenovo táblagép-értékesítése szintén csökkenni fog, a hírek szerint ugyanis a kínaiak inkább a phabeletekre helyezik majd a hangsúlyt.

A Surface-paletta fokozatos bővítésének hála 5,6 millió eszközt értékesíthet majd a Microsoft, amivel 2016 végére a negyedik helyet foglalhatja el, hacsak az Asus nem kap megbízást a következő Google Nexus tabletre. Az ötödik pozícióban zárhat az Amazon sajátmárkás Fire táblagépeinek köszönhetően. Az összes leszállított darabszámot tekintve 196 millió tablettel kalkulál a Digitimes.

A piackutatás szerint jövőre tovább romlanak a "white-box" gyártók kilátásai. A Távol-Keleten nagy mennyiségben készülő, eltérő országokban, jellemzően kisebb márkák alatt piacra dobott készülékeket fokozatosan szorítják ki a nagyobb brandek termékei. A "white-box" készülékek eladásai 9,5 százalékkal fognak esni, ami legfeljebb 68,4 millió táblagépet jelenthet majd.

Valóban megoldás a nagyobb méret?

A Digitimes jelentése tehát a nagyobb képátlójú táblagépektől várja a már jó ideje tartó zsugorodás mérséklődést. Tény, hogy az elmúlt években csupán minimális fejlesztéseket hajtottak végre a gyártók, jellemzősen az okostelefonos újításokat kapták meg a táblagépek. Kérdés tehát, hogy a nagyobb kijelző lesz-e annyira vonzó a piac számára, hogy ez majd számottevően befolyásolja az eladásokat. A megnyúlt képátló bizonyos tartalmak fogyasztásához, illetve egyes munkafolyamatokhoz jobb választás lehet, ugyanakkor mindez a mobilitás kárára mehet. Ezt a kompromisszumot a jóval magasabb árazás mellett valószínűleg nem sokan fogják vállalni, így könnyen előfordulhat, hogy az előrejelzés túlzottan optimistának bizonyul.

a címlapról