Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 4. 13:44

Elhúzzák a Violin Memory nótáját?

Csökken a bevétel, stagnál a veszteség. Röviden így lehetne jellemezni a Violin Memory elmúlt pár negyedévét és nem látszik a fény az alagút végén. A szebb időket is megélt vállalat napjai meg vannak számlálva?

Egyre nagyobb slamasztikában a Violin Memory. A tisztán flash-alapú, kifejezetten nagyvállalati igényekhez tervezett külső tárolómegoldásairól ismert cég a sokadik veszteséges pénzügyi negyedévén van túl. Az eredménykimutatásnál aggasztóbb, hogy jó ideje már a bevétel is csökkenő tendenciát mutat, vagyis egyre kevesebb remény van arra, hogy a gyors növekedésben “feloldódnak” a fix költségek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Violin Memory 2016 harmadik pénzügyi negyedévére szóló beszámolója alapján a cég mindössze 12,5 millió dolláros árbevételt tudott elérni, míg az előző év hasonló időszakához képest 42 százalékos visszaesést jelent. Csupán olcsó vigasz lehet, hogy a veszteség az előző évhez képest 3,7 százalékkal mérséklődött.

Kevin DeNuccio, a vállalat elnöke nem titkolta az eredmények miatti csalódottságot, és frusztrálónak nevezte a cég teljesítményét. A kincstári optimizmus ugyanakkor megmaradt, hisz a vezető elmondása szerint a Violin Memory összességében jó irányba halad, a cég kilátásai pedig rendkívül vonzóak. A vezető továbbá közölte, hogy az igazgatótanács felhatalmazásával különféle alternatív stratégiákat vizsgálnak, melyekkel a vállalat tőzsdei értékét szeretnék az azt megillető szintre emelni.

A Violin Memory még 2013 őszén lépett be a New York-i tőzsdére. A nyilvános részvénykibocsátás célja 180 millió dollár friss tőke bevonása volt, mellyel a cég további növekedését tervezték finanszírozni. A vállalat részvényeinek induló ára 7,51 dollárban állapították meg, ami mára 1 dollár környékére zuhant. Ennek tükrében máris érhető a részvényesek frusztrációja, illetve az árfolyam felélesztésére tett lépések szükségessége.

Hol siklott ki a vonat?

A vállalat problémáinak több különböző oka van. A Violin Memory nagyban profitált a HP-vel fennálló partnerségből, mely vállalaton keresztül számos terméket értékesített korábban. Az üzleti kapcsolat szűk 3 évvel ezelőttig tartott, amikor a HP által még 2010-ben felvásárolt 3PAR házon belüli tárolómegoldásaival váltotta ki a külső partnert.

A vállalat hatalmas erőforrásokat ölt egy egyedi hardveres architektúra kifejlesztésébe, melyet a Toshibával szoros együttműködésben alkottak meg. Ennek eredménye lett az FFA (Flash Fabric Architecture), valamint a flash és DRAM kombinációját alkalmazó VIMM (Violin Intelligent Memory Modules) modul. A Toshiba által szállított NAND, illetve a DRAM chipeken kívül szinte minden saját fejlesztésű, illetve szabadalmaztatott technológia. Emellett a szoftveres részre már nem jutott kellő mennyiségű erőforrás, így a vállalat a Symantec megoldásaival kínálta egyes tárolóit, amivel nem tudta kellően differenciálni a termékeket.

A korábbi sikerekre alapozva a cég bepróbálkozott a PCI Express felületű flashmemória-kártyák piacán is. Itt olyan vállalatok ellen kellett harcba szállnia mint a Fusion-io, a Virident, a Micron, az EMC, vagy az időközben a szövetséges Toshiba által felvásárolt OCZ. Az első termékek 2013 márciusában jelentek meg, a következő év júniusában pedig a vállalat már arról számolt be, hogy elhagyja a piacot, a tiszavirág életű üzletágat pedig eladja a Hynixnek. A kitérő tehát csúnya bukással végződött, a Violin Memory képtelen volt megfelelően kamatoztatni technológiáját.

A vállalatot szintén kellemetlenül érintette a PCI Express busz adattárolós térhódítása. A Violin Memory technológiájának legfőbb előnye az egyedi hardveres architektúrában rejlett, amit kezdetektől fogva a flash memóriachipek képességihez igazítottak Fibre Channel, Infiniband vagy éppen iSCSI illesztéssel. Ezen a generációnként rendre nagyot gyorsuló PCI Express csatoló NVMe felülettel kombinálva már számos esetben fordít, amivel a Violin Memory saját technológiája veszít relevanciájából.

Segíthetnek az új termékek?

A napokban két új termékkel bővítette 7000-es tárolóplatform széria palettáját a vállalat. A 100 000 dollár alatti piacot megcélzó, 8 terabájtos kapacitástól elérhető FSP 7250 mellett egy teljesítményre kihegyezett modellt is bejelentett a Violin Memory. A 3U magas, FSP 7600 típusjelzésű zászlóshajó 35 és 140 terabájt közötti kapacitással érhető el, amihez 1,1 millió IOPS-os tempó társul 500 mikroszekundumos késleltetés mellett. Utóbbi a konkurens megoldások értékének fele, áll a Violin Memory közleményében.

A fentiek tükrében kérdéses, hogy az új termékek pálfordulást hoznak majd a cég eredményeiben. A vállalat vezetője azzal számol, hogy a Violin Memory potenciális ügyfeleinek döntő többsége az elkövetkező 2-3 évben megkezdi a flash-alapú tárolókra való átállást. Jelen állás szerint kétséges, hogy mindezt megéri-e majd a cég. Per pillanat ugyanis arra mutatkozik a legnagyobb esély, hogy a piaci konszolidáció keretein belül bekebelezik Violin Memoryt, valószínűleg már a jövő év folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról