Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 27. 13:15

Magyarországra érkezett a Violin Memory

A 2009-ben alapított Invigor Informatika Kft lett a Violin Memory kizárólagos magyarországi viszonteladója és partnere. A vállalat nagy reményeket fűz a flashmemória-alapú adattárolók hazai elterjedéséhez, amelyeket máris ügyfeleknél tesztelnek.

Magyarországra is megérkezett a flashalapú tárolókat gyártó és fejlesztő Violin Memory, amely az Invigor Informatikát választotta kizárólagos partneréül. Az Invigor 2009-ben jött létre, a tízfős cég mára 10 millió dolláros forgalmat bonyolító vállalattá vált, kínálatában Oracle/Sun, Symantec, Hitachi Data Systems és HP megoldásokat és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat találni, az ügyfelek között pedig a Budapest Bankot, az OTP-t, a MOL-t és az Országos Bírói Hivatalt emelte ki Vadnai Tamás ügyvezető.

Violin: flash, de nem SSD!

A Violin hazánkban valószínűleg nem ismert széles körben, a 2005-ben alapított vállalat 2009-ben lépett ki "lopakodó módból" és állt elő első termékével, amely egy kizárólag flash memórián alapuló külső adattároló a legnagyobb teljesítményt igénylő nagyvállalati környezetek számára. A cég 100 százalékos indirekt értékesítési megközelítéssel dolgozik és az első években kizárólag az amerikai ügyfelekre koncentrált, nemrég nyitott csak a nemzetközi piac felé, mondta el egy mai sajtóbeszélgetése Christian Putz regionális értékesítési vezető.

A 400-nál is több főt foglalkoztató cég egyik stratégiai befektetője a Toshiba, amellyel közvetlen értékesítési megállapodást és kutatás-fejlesztési megállapodást is kötött a vállalat. Ennek köszönhetően több generációra előre ismeri a Toshiba flash chipjeinek paramétereit és hozzá tudja igazítani saját fejlesztésű firmware-ét, ezáltal a legnagyobb teljesítményt elérve. Putz elmondása szerint a legújabb VMOS változat a hardver módosítása nélkül 20 százalékos teljesítménynövekedést hoz magával, pusztán a jobb optimalizációnak köszönhetően.

A Violin tömbök architektúrája alapjaiban eltér a hagyományos diszkes tárolótömbökétől, ugyanis ezeket kezdettől fogva a flash köré tervezték, nélkülözik a hagyományos diszkes tömbök buszos-kontrolleres felépítését. A memóriachipeken kívül minden saját fejlesztésű technológia és szabadalmakkal alaposan körülbástyázott. A 3U magas Violin tárolókban VMM (Virtual Memory Module) kártyákon helyezkednek el a flash chipek, ezek a kártyák kezelik a fáradáskiegyenlítést és a hibajavítást is. A VMM-ek felett van egy Violin Switched Memory (vXM) réteg, valamint a vRAID, amely egy kifejezetten flash memóriához optimalizált RAID algoritmus. A Violin tárolókon saját fejlesztésű operációs rendszer fut, ez a VMOS. Az eszközök Fibre Channel, Infiniband vagy iSCSI interfészen illeszthetők meglevő tárolókörnyezetbe, de lehetőség van közvetlen PCIe felületű csatlakozásra is a szerverekhez.

A Violin elsősorban teljesítménykritikus nagyvállalati adatbázisok és alkalmazások, virtualizált desktop környezetek és szervervirtualizáció, valamint a masszív párhuzamos adatfeldolgozás ("big data") területén tudja megvillantani az oroszlánkörmeit.Az itt felmerülő teljesíményproblémákra a szervergyártók vagy a hagyományos storage-gyártók legtöbbször SSD-k használatát javasolják, ez jár a meglevő architektúra legkisebb bolygatásával,  mondja Putz. Alkalmazások teljesítményproblémáit lehet kezelni olyan újszerű megoldásokkal mint az in-memory feldolgozás vagy célberendezésekre történő átállás (pl. Exadata, SAP HANA), azonban ezekben az esetekben az alapoktól újragondolt architektúra szükséges, ami bonyolult migrációs projektek lefolytatását igényli. Ráadásul csak egy-egy alkalmazás lesz gyorsabb.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Violin ígérete ezzel szemben hatalmas gyorsulás a meglevő architektúra megtartása mellett. A vállalat berendezéseit afféle "nulladik" rétegű tárolónak érdemes bevetni egy meglevő infrastruktúrán, az alkalmazás vagy a fájlrendszer adatrétegező képességét felhasználva a legsűrűbben elért információk (pl. metaadatok, logok, legforróbb rekordok) tárolására, de természetesen automatikus rétegezésre is lehetőség van például egy tárolóvirtualizációs megoldás (IBM StorWize V7000/SVC) mögé kötve. A vállalat szerint egy több petabájtos adatbázis esetén is elég néhány tucat terabájtot flashre mozgatni többszörös teljesítménynövekedéshez - konkrétumokat természetesen csak az adott alkalmazás IO karakterisztikájának ismeretében lehet számolni. A Violin flash hasznos kapacitását tömörítéssel és deduplikációval tovább lehet növelni.

Már itthon is tesztelik

A flash memória alacsonyabb késleltetést, nagyobb sávszélességet és több művelet egyidejű végrehajtását teszi lehetővé mint a diszkek. Putz szerint az IOPS-korlátba nagyon kevés helyen futnak bele a nagyvállalati felhasználók, az alacsonyabb késleltetést és a nagyobb sávszélességet azonban nagyra értékelik, amikor meglevő alkalmazások teljesítményét kell növelniük vagy a batch feladatok futásának idejét rövidíteni. Ennek persze ára is van, egy Violin tömb végfelhasználói ára százezer dolláros nagyságrendű, Putz szerint azonban ár/kapacitásban állják az összehasonlítást a nagyvállalati kategóriás SSD-kkel, ár/teljesítmény tekintetében pedig jóval lekörözik azokat.

Pap Gábor, az Invigor műszaki vezetője a HWSW-nek elmondta, Magyarországon leginkább a pénzügyi és távközlési területen tevékenykedő nagyvállalatok érdeklődésére tarthatnak számot a Violin tömbök, az első példányok már az ügyfeleknél vannak tesztelésen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról