Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 12. 10:57

Tisztán flashalapú tároló a 3PAR portfólióban

Ezredmásodperc alatti késleltetés, másodpercenként félmillió írási művelet - ezt tudja a specifikációk szerint a HP legújabb, csak SSD-ket tartalmazó tárolója. A StoreServ 7450 is a 3PAR architektúrát használja, ezúttal extrém sebesség elérésére.

A 3PAR kínálata december elején alakult át, a csúcskategóriás tárolók alá akkor érkeztek megfizethetőbb, középkategóriás modellek. A gyártó szerint a 7200-as és 7400-as eszközök hatalmas sikert arattak és a kínálat leggyorsabban felívelő tárolóivá váltak. A nagy gépek a kapacitásra, a kis gépek a jó árra vágyó vásárlók igényeit elégítették ki, a HP szerint azonban hiányzott a kínálatból a sebességre kihegyezett változat.

Ezt az űrt tölti be a most bemutatott HP 3PAR StoreServ 7450, amely kizárólag SSD-ket tartalmaz. A szélsebes médiumnak betudhatóan a tároló teljes kiépítésben több mint félmillió írás-olvasás művelet elvégzésére képes, egy ezredmásodperc alatti késleltetéssel. A saját fejlesztésű ASIC a terhelést egyenletesen osztja el az összes vezérlő és meghajtó között, így mind a meghajtók fáradása, mind a teljesítmény hosszabb távon is konzisztens marad az ígéret szerint. A fáradás kezelésére egyébként a fejlesztés során nagy hangsúlyt fektetett a HP, például a gyorsítótár kiírása olyan algoritmussal történik, amely alacsony igénybevétel esetén igyekszik kímélni a meghajtókat és minimalizálja az írások számát. Ennek eredményeként bizalommal ajánlja a rövidebb élettartamú MLC (multi-level cell) NAND lapkákat használó SSD-ket is a cég, amik maximális kihasználtság mellett is kibírnak legalább 5 évet.

A tároló nagy dobása, hogy az elérhető teljesítményt kvótázhatjuk, sávszélesség és IOPS szerint is. Ilyenkor többet is kioszthatunk, mint az elméleti maximum, így a kvóták nem mennek azért a kihasználtság rovására sem. A Priority Optimisation Software segítségével bérlőként vagy alkalmazásonként beállíthatóak a kvóták, így egy-egy mohó alkalmazás nem lassíthatja be a többit - ez a szoftver egyébként mostantól a StoreServ család összes tagja számára elérhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az eszköz támogatja a nyugvó adat titkosítását vagy tömörítését, aszerint, hogy a magasabb biztonság vagy a magasabb bruttó kapacitás a fontosabb. A nagy sebesség a gyártó szerint nem megy az adatbiztonság rovására, a tároló megkapta a nagy testvérek magas rendelkezésreállást garantáló képességeit és fejlett katasztrófát követő visszaállítási funkciókkal is bír, a esetlegesen meghibásodó meghajtókat is képes megfelelően kezelni.

A rendszer két és négycsomópontos változatban érhető el, ezzel skálázódik a vezérlők (2-4) és a rendelkezésre álló gyorsítótár kapacitása (60-128 GB) is, a lemezek száma nyolctól 24-ig (vagy 48-ig) változhat, kapacitásuk egyenként 100, 200 (SLC) vagy 400 gigabájt (MLC) lehet, a maximális nyers kapacitás rendszerenként így mintegy 96 terabájt lehet. A HP szerint a StoreServ 7450-re olyan környezetben lesz majd szükség, ahol nagymennyiségű véletlen elérés alatt kell konzisztens késleltetést nyújtani. Ilyen lehet desktop virtualizáció (VDI), felhasználó felé néző alkalmazások (ahol a nagyobb késleltetés a felhasználói élményt rontja), vagy az in-memory kapacitáshatárait meghaladó adatmennyiség analitikája, OLTP.

A StoreServ 7450 támogatja a gyártó saját ProLiant és Integrity szerverei mellett a Sun SPARC és x86-os gépeket, a Cisco UCS és IBM p-sorozat tagjait. A támogatott operációs rendszerek listája is hosszú, Windows Server 2003-tól HP-UX, SLES, RHEL, VMware ESX és ESXi, Oracle Solaris és számtalan más szoftver található rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról