Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 29. 14:35

Tőzsdére megy a Violin Memory

Még szeptemberben megjelennek a New York-i tőzsdén a Violin Memory részvényei. A vállalat régóta beszél a nyilvános részvénykibocsátásról, most végre a tettek mezejére lép. A cél közel 180 millió dollár friss tőke bevonása a további növekedéshez.

A tisztán flash memóriára épülő vállalati adattárolók fejlesztésére szakosodott Violin Memory 2005-ben alakult, de a cég csak 2009-ben lépett ki az árnyékból első termékeivel. A mintegy 400 főt foglalkoztató vállalat kezdetben kizárólag az amerikai piacra koncentrált, az USA-n kívüli területekre csak jóval később merészkedett. A cég kezdetben kizárólag flash chipeken alapuló külső tárolódobozokat kínált (6000-as sorozat), de mára megjelentek a portfólióban PCI Express felületű kártyák is. A Velocity termékcsalád tagjai 1,37 terabájt, 5,5 terabájt, illetve 11 terabájt kapacitást kínálnak egy kártyán.

Flashalapú tárolók

A Gartner tavalyi statisztikái szerint a Violin 19,4 százalékos részesedéssel vezette magpiacát, a flashmemórián alapuló külső vállalati tárolókét, megelőzve a "nagyokat", az EMC-t, a NetAppot, az IBM-et és a Hitachit. Ezek a cégek részben saját fejlesztések, részben pedig akvizíciók révén léptek be erre a piacra, az EMC például az XtremIO-t vette meg 400 millió dollár körüli összegért, az IBM pedig a Texas Memoryra vetette ki a hálóját tavaly. A felvásárlás összege itt is több százmillió dollárra rúgott, ami azt jelenti, a hagyományos tárológyártók valóban látnak fantáziát és növekedési lehetőséget ebben a területben.

A flash memória alacsonyabb késleltetést, nagyobb sávszélességet és több művelet végrehajtását teszi lehetővé azonos idő alatt mint a diszkek. A nagyvállalati tárolók teljesítményproblémáira korábban SSD-k használata volt az általános elterjedt recept, mivel az járt a meglevő architektúra legkisebb bolygatásával. Az SSD-k azonban hamar "kinőtték" a diszkekhez tervezett tárolók buszos-kontrolleres felépítését, a flash memóriachipek sebességével a tároló infrastruktúrája nem tudott lépést tartani, szűk keresztmetszetet képezve a teljesítmény további növelése előtt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Violin (és a versenytársak, például az XtremIO vagy a Texas Memory) eleve flash memóriához tervezett, masszívan párhuzamos felépítésű architektúrát kínálnak, amelyek mentesek a buszos-kontrolleres felépítés korlátaitól. Ezeket afféle "nulladik" rétegű tárolónak szokás bevetni egy meglevő infrastruktúrán, az alkalmazás vagy a fájlrendszer adatrétegező képességét felhasználva a legsűrűbben elért információk (pl. metaadatok, logok, legforróbb rekordok) tárolására.

Még veszteséges

Az Egyesült Államok Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletéhez eljuttatott dokumentum (S-1) szerint a Violin Memory 2010-es árbevétele még csak 11 millió dollár volt, 2011-ben már 53 millió, tavaly pedig közel 74 millió. 2012 első felében a társaság 51 millió dollár bevétellel zárt. Az eredménykimutatás ennyire már nem fest jól, a cég egyelőre hatalmas veszteségeket halmoz, tavaly 109 milliós mínuszt mutatott a mérleg, idén pedig 59 millió dollárt vesztett hat hónap alatt a Violin. A negatív eredmény azonban nem mond semmit, a tevékenységük elején extrém módon növekedő cégeknél a terjeszkedés és a kutatás-fejlesztés elképesztő összegeket emészt fel. Egy IPO előtt álló cég esetében a bevétel alakulása fontosabb mint a nyereség - noha a befektetői óvatosság miatt egyre jellemzőbb, hogy a cégek csak akkor szánják rá magukat a tőzsdei részvénykibocsátásra, amikor már profitot tudnak termelni.

A Violin Memory az évek során 268 millió dollár tőkét vont be. A vállalat legnagyobb tulajdonosa a Toshiba, amellyel szoros kutatás-fejlesztési együttműködést is folytat a cég, ennek keretén belül több generációra előre hozzájut a Toshiba NAND flash chipek működési paramétereihez, és a tárolóinak firmware-ét hozzájuk tudja optimalizálni. A cég a nyilvános részvénykibocsátás során majdnem 180 millió dollár friss tőkéhez szeretne jutni, de hogy a papírok mekkora hányadát viszi piacra, egyelőre nem tudni. A Violin legutolsó tőkebevonása idén tavasszal volt, mintegy 800 millió dolláros értékelés mellett.

Új szereplő a térképen

A szintén flashmemória-alapú adattárolókat gyártó Pure Storage közben közölte, befektetési bankoktól és privát befektetőktől 150 millió dollár tőkére tett szert, részben új támogatóktól, részben olyanoktól, amelyek már korábban is pumpáltak pénzt a cégbe, A Pure Storage-nak nyújtott kockázati tőke összesen 245 millió dollárra nőtt ezzel, a vállalat piaci értéke ezek alapján valahol 1-2 milliárd dollár között lehet.

A "lopakodó módból" néhány hete előlépő Pure Storage célja, hogy a merevlemezekkel versenyképes áron kínáljon flashalapú adattárolást. Ennek egyik eszköze a saját fejlesztésű deduplikációs és tömörítési technológia, amellyel lecsökkenthető a szükséges flashmemória-kapacitás és ezáltal a berendezések költsége.

a címlapról