Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 12. 16:50

Mérföldkő a Samsung Exynos 8

A Samsung bejelentette a Samsung Exynos 8890 SoC-t, melyben a vállalat első saját tervezésű CPU magja mellett rendkívül erős GPU, illetve fejlett LTE modem is helyet kapott.

Kisebb meglepetésre a Samsung ma lerántotta a leplet az első, Exynos 8 szériás rendszerlapkájáról, az Exynos 8890-ről. Az új SoC a Galaxy S6-ból és Note 5-ból már ismert Exynos 7420 utódjának tekinthető, azaz a csúcskategóriát célozza meg.

Az Exynos 8890 az elődhöz hasonlóan 14 nanométeres FinFET eljárással készül, az ARMv8-A 64 bites utasításarchitektúrára alapozik, és 4+4-es big.LITTLE koncepciót alkalmaz. A kis magok szerepét még Cortex-A53-as modellekre bízták, ugyanakkor a nagyok már egy teljesen saját fejlesztésű mikroarchitektúrára épülnek. A Samsung austini fejlesztőközpontjában lefektetett, Exynos M1 névre keresztelt mag a dél-koreaiak első teljesen saját építésű mikroarchitektúrája, mely ezzel gyakorlatilag mérföldkőnek számít a cég történetében.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az M1-ről egyelőre nem sok részletet árult el a Samsung. A hírek szerint a megoldás meglehetősen hasonlít az ARM A72-es referenciamegoldására, ez röviden azt jelenti, hogy az Exynos M1 is egy 3 uop széles out-of-order mikroarchitektúrát alkalmaz, ugyanakkor míg a végrehajtók száma egyezik, a futószalag felépítése valószínűleg eltér. Mindez azt vetíti előre, hogy az M1 egy vagy két szálon továbbra is messze lesz az Apple A9-ben található 6 uop széles Twister magoktól, ugyanakkor ezt több maggal (többé-kevésbé) kompenzálni tudják.

Nem csak az M1 mag számít újdonságnak, ugyanis a Samsung az ARM CCI IP buszát is dobta egy saját fejlesztésű megoldás kedvéért. A két, magokat tartalmazó klasztert összekapcsoló, gyorsítótár-koherens fejlesztésnek az SCI (Samsung Coherent Interconnect) nevet adták a dél-koreaiak. Ahogy az M7 magról, úgy egyelőre erről sincs túl sok információ, tehát az apró technikai részletek még váratnak magukra. A Samsung belső mérései szerint az Exynos 8890 CPU része 30%-kal gyorsabb elődjénél, miközben a teljesítmény/fogyasztás mutatója 10%-kal jobb.

A CPU oldal mellett a GPU sem maradt érintetlenül. Az Exynos 8890 megkapta az aktuálisan elérhető legerősebb ARM Mali modellt, a T880 M12-t. Az előd 7420 MP8-as konfigurációjához képest ez 50%-kal több végrehajtót jelent, ugyanakkor a Mali T760-hez mérten a shader feldolgozónkénti ALU végrehajtók száma is 50%-kal nőtt. Ezzel azonos órajel mellett 2,25-ös szorzóval lehet számolni a teoretikus tempót illetően. A Samsung 4K képesnek állítja be az Exynos 8890-et, melynek tükrében az alaposan kigyúrt GPU már nem is annyira meglepő.

Az új Exynos a Samsung ModAP termékvonalának tagja, ami modemről is árulkodik, ugyanakkor ez valószínűleg csak egybetokozást (System-in-Package) jelent, azaz a Shannon nevű rádiós egység nem a processzorral közös szilíciumlapkán helyezkedik el. Ettől függetlenül az Exynos 8890-ben található rádiós egység Cat 12/13 tempóra képes, azaz legfeljebb 600 Mbps letöltési sebességet produkálhat. Ez gyakorlatilag megegyezik a Snapdragon 820-ban található modem képességével.

A Samsung elárulta, hogy az Exynos 8890 év végén kerülhet tömeggyártásba, ami a jövő esztendő első negyedévére prognosztizálja a legújabb rendszerlapkával szerelt csúcskészülékek felbukkanását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról