:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 15. 15:53

Akár 600 megabites LTE-t hoz a Snapdragon 820

Izmos LTE-t kap a Qualcomm közelgő csúcsprocesszora - a vállalat elárult néhány új adatot a jövőre érkező Snapdragon 820 chipről, továbbá két új, belépőkategóriás lapkát is bejelentett.

Tovább csepegteti az információkat új csúcslapkája kapcsán a Qualcomm. A vállalat által közzétett legfrissebb információk szerint a Snapdragon 820-as mobilprocesszor nem csak gyorsabb és energiatakarékosabb lesz, mint melegedési és throttling problémákkal küzdő elődje, de komoly LTE Advanced támogatással is kiegészül.

A gyártó adatai szerint a Snapdragon 820-ba kerülő X12-es rádiós modem a downlinken Cat 12-es sebességet produkál, másodpercenként 600 megabites elméleti maximummal, az uplink oldalán pedig Cat 13-mal dolgozik, 150 megabites elméleti csúccsal. A felsorolt sebességekhez persze ideális körülmények szükségesek: ahogy azt az AnandTech is kiemeli, a modem által használt magas szintű modulációs sémák miatt csökken az eszköz zajjal szembeni toleranciája, így több esetben problémákba ütközhet a megjelölt sebességek elérése - nem mintha a gyakorlatban ne lenne szinte bármilyen okostelefonon jellemző feladatra vastagon elég egy akár a fenti értékeknek csak hatodára képes mobilinternet kapcsolat.

A modul mindezek mellett, ha egyetlen downlink vivőcsatorna áll rendelkezésre, 4x4-es MIMO LTE-vételt is támogat, ami gyengébb lefedettség esetén is jobb vételt és nagyobb sávszélességet tesz lehetővé - a gyártó szerint akár a korábbi LTE-s megoldásainak dupláját. A modem további érdekessége az egyelőre gyerekcipőben járó LTE-U támogatása. Utóbbi megoldás az LTE kapcsolathoz a nem licencelt frekvenciákat használja, egész pontosan a jellemzően Wi-Fi hálózatok által elfoglalt 2,4, illetve 5 gigahertzes sávokat - legalábbis ha a chiphez a vállalat WTR3950-es adóvevő egysége társul. Az adatátvitelt főként kisebb távolságokon gyorsító LTE-U kezdeményezés egyelőre nem aktív, ugyanakkor többek között a T-Mobile és a Verizon Wireless tervei között is szerepel egy hasonló hálózat bekapcsolása 2016-ban - ekkor számíthatunk az első Snapdragon 820-szal szerelt okostelefonokra is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A processzor a fentieken túl, csúcslapkától elvárható módon a 802.11ac 2x2 MU-MIMO Wi-Fit, sőt, még a következő generációs 802.11ad szabványt is támogatja, arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy az ehhez szükséges hardver felkerül-e a lapkára vagy külön chipként lesz elérhető.

Jön a Quick Charge 3.0

A jövőre érkező okostelefonoknál a mobilinternet mellett a töltés is tempósabb lesz: a Qualcomm a napokban új generációs gyorstöltő technológiáját, a Quick Charge 3.0-t is bejelentette. A megoldás ugyancsak jövőre, a Snapdragon 820-szal debütál, ugyanakkor a gyártó egy sor másik chipjébe is bekerül majd, mint például az olcsóbb, Snapdragon 620, 618, 617 és 430 lapkák. A vállalat szerint megoldásával az okostelefonok nulláról alig 35 perc alatt lesznek 80 százalékra tölthetők.

A Qualcomm szabadalmaztatott töltési technológiája egyébként nem csak a kompatibilis eszközök saját fali töltőivel vehető igénybe, a Quick Charge-ot, legalábbis az előző generációkat, több külső akku, sőt autós töltő is támogatja, így jövőre vélhetően a megoldás legújabb verziójával szerelt, hasonló kiegészítők is napvilágot látnak.

Új belépőkategóriás chipek

A Snapdragon 617 és 430 processzorokat a Qualcomm egyaránt most mutatta be, noha a két belépőszintre szánt lapkáról egyelőre nem árult el minden részletet. A 617-es chipben két darab, négy magot számláló Cortex-A53 klaszter található. A lapka az ismert big.LITTLE elrendezést használja, a komolyabb teljesítményt igénylő feladatokért felelős fürt 1,5 gigahertzen ketyeg, a másik, szerényebb teljesítményű és kisebb fogyasztású négyes órajelét viszont még nem árulta el a vállalat. A chipbe egy másodpercenként 7,5 gigabájtos sávszélességű memóriavezrélő került, továbbá egy Adreno 405 GPU. A Snapdragon 617 Cat 7-es LTE-t támogat, 300 megabites downlinkkel és 100 megabites uplinkkel.

A Snapdragon 430 valószínűleg még olcsóbb készülékekbe kerül majd. A chipben szintén kétszer négy darab Cortex-A53 mag található itt azonban az erősebb klaszter is csak 1,2 gigahertzen pörög - az energiatakarékosabb magok órajele itt sem ismert. A processzorhoz Adreno 505 GPU és 6,4 gigabájtos memória sávszélesség tartozik, továbbá Cat 4-es LTE-t kezel, 150 megabites downlink és 50 megabites uplink értékekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.