Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 31. 10:09

Itt vannak az első 64 bites ARM processzormagok

Az ARM tegnap bemutatta első 64 bites architektúrájára, az ARMv8-ra épülő processzormagjait, a Cortex-A50 család első két tagját. A licencvásárlók, köztük az AMD, a Broadcom és a Samsung 2014-2015 körül érkeznek a piacra első ilyen chipjeikkel.

Már tavaly megérkezett az első 64 bites ARM ISA, az ARMv7 továbbfejlesztéséből épített ARMv8. Erre épülnek a vállalat legújabb fejlesztésű processzormagjai, a tegnap bemutatott energiahatékony Cortex-A53 és a csúcsteljesítményre tervezett Cortex-A57. Utóbbi kerül majd az AMD hétfőn bejelentett ARM-alapú Opteronjaiba is.

Az ARMv8-on a munka évekkel ezelőtt, 2007-ben kezdődött, amikor az ARM is látta, hogy egyre több területen lesz szükség a 64 bites felépítésre. A fejlesztés alapja az ARMv7, amelyhez az ARM hozzáadta a 64 bites végrehajtáshoz szükséges komponenseket, például a 64 bites általános célú regisztereket, veremmutatót és utasításszámlálót. Emellett bekerült az ARMv7 NEON SIMD utasításkészlet, illetve kriptográfiai műveleteket gyorsító utasításokat is kapott az ARMv8, a vállalat szerint azonban ez nem pótolja a hardveres gyorsítást. A koncepció nagyon hasonló az AMD-féle x86-64-hez: az ARMv8 úgy vált 64 bitessé, hogy közben megtartotta a teljes visszamenőleges kompatibilitást a 32 bites ARMv7 "A-profile" architektúrával, így a korábban megírt szoftverek változtatás nélkül futnak. Az ISA iránt mélyebben érdeklődők ebben a videóban, ebben a prezentációban és ebben a cikkben találnak további részleteket.

Kicsi és nagy

Az első ARMv8 ISA-ra épülő processzormagokat tegnap mutatta be a szellemi tulajdonának licenceléséből élő brit cég. A Cortex-A50 család egyelőre kér tagot számlál, a nagy teljesítményre kihegyezett Cortex-A57 és a maximális energiahatékonyságra optimalizált Cortex-A53 alkotja. A vállalat big.LITTLE koncepciójában pedig keverhetők is a különféle magok, a nagy teljesítményűek és a kis fogyasztásra optimalizáltak. Egy két A57-ből és A53-ból álló big.LITTLE rendszer az alkalmazások fel kétmagosnak látszik, és azok teljesítményigényétől függően futtatja őket a nagyobb teljesítményű vagy a takarékos magon - hasonló elgondolást valósít meg az NVIDIA Tegra 3, amelyben a négy erős Cortex-A9 mag mellett van egy kis fogyasztású Cortex-A7 is.

Az Atlas kódnevű Cortex-A57 a legnagyobb teljesítményű eszközökbe, például csúcskategóriás telefonokba, tabletekbe, vagy akár szerverekbe szánt 64 bites magja az ARM-nak, és a jelenlegi csúcsmodell Cortex-A15 leszármazottjának tekinthető. Maradt a 15 fokozatú futószalag és a 3 utasítás egyidejű kibocsátására képes felépítés, megjelenik viszont a 64 bit és a 128 bites NEON SIMD támogatás. Az ARM becslései szerint a Cortex-A57 a 32 bites kódok futtatásakor 20-30 százalékkal gyorsabb a Cortex-A15-nél. A Cortex-A57 magok négyes csoportokban osztozhatnak az L2 cache-en, egy lapkán legfeljebb négy ilyen csoport lehet, ami 16 magot jelent. A szerverpiaci felhasználhatóságot olyan fejlesztések támogatják mint a SECDED ECC védelem az első- és másodszintű cache-en.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apollo néven fejlesztett Cortex-A53 az ARMv7-alapú Cortex-A7 továbbfejlesztésével jött létre, ez a processzormag is 64 bites, de a futószalagja csak 8 fokozatú és in order felépítésű - további részletekkel az ARM adós maradt. A vállalat szerint azonban az energiahatékonyságra optimalizált Cortex-A53 a fejlesztéseknek köszönhetően úgy hozza egy Cortex-A9 teljesítményét (a mai felső kategóriás okostelefonokban és tabletekben található chipek erre épülnek), hogy azonos gyártástechnológián implementálva 40 százalékkal kisebb méretű annál. Ugyanakkor a maggal a 28, 20 és 14 nanométeres gyártástechnológiai generációkat célozza meg az ARM, így a méret- és teljesítménykülönbség a mai Cortex-A9-alapú processzorokhoz képest még nagyobb lehet.

Két-három év múlva a piacon

Az új fejlesztésű processzormagokat az ARM közleménye szerint máris licencelte az AMD, a Broadcom, a Calxeda, a HiSilicon, az STMicroelectronics és a Samsung. Ezek a cégek feltehetően 2013 végén, 2014 elején készülnek el első A57- és A53-alapú chipjeikkel, amelyek tömegtermelése és valamilyen készülékben piacra érkezésére legkorábban 2014-ben lehet számítani.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról