:

Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 8. 10:50

Már a bírónak is elege van az Apple-Samsung perből

2016 tavaszán jön a negyedik tárgyalás, a pert a kezdetektől, 2011-től tárgyaló Lucy Koh bírónő addig is mindkét fél számára megtiltotta, hogy további adalékokkal bonyolítsák az ügyet.

Jövő év tavaszánál előbb biztosan nem záródhat le az IT iparág egyik ikonikus, 2011 áprilisában kezdődött pere, amit az Apple indított bizonyos szabadalmainak megsértése miatt a Samsung ellen. Az ügy a múlt héten kiadott bírói rendelet szerint 2016 márciusában vagy áprilisában újra, immár negyedik alkalommal kerül majd esküdtszék elé, egy egybefüggő, hétnapos tárgyalás során.

A következő tárgyalás ütemezését ismertető dokumentum szerint az ügyet a kezdettől fogva tárgyaló Lucy Koh-nál lényegében mindkét érdekelt fél húzásaival betelt a pohár. A bírónő az Apple és a Samsung számára is megtiltotta, hogy a külön engedély nélkül további bizonyítékokat adjon hozzá a mára elképesztő méretűre duzzadt (mintegy 3200 dokumentumot tartalmazó) dokumentumhalmazhoz, kieső - de korábban bevont - szakértők helyett újakat állítson, kiterjessze a mostani tárgyalás alapjául szolgáló készülékpalettát és új értékesítési adatokat, metodológiákat vagy elméleteket vonjon be.

Több kár, mint haszon

Az Apple 2011 áprilisában indított pert a Samsung ellen egy kaliforniai bíróságon azzal a váddal, hogy a dél-koreai vállalat több szabadalmát (a szélekről gumiszerűen visszapattanó görgetést, a dupla koppintásra nagyítást, a pinch-to-zoom és egyujjas görgetést, valamint három ipari formatervi szabadalmat) is megsértette okostelefonjaiban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első esküdtszéki döntés 2012 nyarán született, melynek értelmében a Samsungnak 1,05 milliárd dollár kártérítést kellett volna fizetnie a felperesnek. Az okostelefon-piacon akkor már hatalmas lendülettel feltörekvő gyártó persze azonnal fellebbezett a döntés ellen, és 2013 novemberében újabb, esküdtszékes tárgyalásra került sor. Annak során Lucy Koh az ügyet két részre bontotta: egy – az Apple jelenlegi számításai szerint – mintegy 550 millió dolláros részt helyben hagyott, a maradék összeget pedig újratárgyaltatta. Ez utóbbit az esküdtszék akkor 290 milló dollárra mérsékelte, és 13 Samsung készüléket vizsgált.

Eddig s ne tovább!

2014 májusában, a harmadik tárgyaláson ez az összeg még tovább csökkent, 120 millió dollárra. A jövő tavaszi, negyedik tárgyalásra a bírónő a vizsgált Samsung modellek számát ötre csökkentette (Fascinate, Galaxy S4G, Galaxy S Showcase, Mesmerize, Vibrant), és véleménye szerint a hét tárgyalási napnak elegendőnek kell lennie a döntés meghozatalára.

A nagy szabadalomháborúban volt egyébként egy érdekes fordulat 2014 augusztusában, amikor a két vállalat közös nyilatkozatban jelentette be, hogy az Egyesült Államokat leszámítva minden érintett országban (például Japánban, Ausztráliában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban) visszavonja az egymás ellen benyújtott kereseteket. Ez mindkét fél részéről érthető döntés volt, a globális pereskedés rendkívül költséges volt. Könnyen lehet, hogy végül az Apple győzelme is csak eszmei értékű lesz, a cupertinói vállalat ügyvédi számlái jogi szakértők szerint az esetlegesen megítélt százmilliók tetemes része a fél évtizedes huzavona során az ügyvédek zsebébe vándorol(t).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.