Szerző: Voith Hunor

2015. június 1. 10:15

Megvan a Windows 10 hivatalos megjelenési dátuma

Az operációs rendszer július 29-étől lesz elérhető, a Windows 7 SP1 és 8.1 felhasználók már előregisztrálhatnak az ingyenes frissítésre. A vállalat egyelőre csak a PC-s és tabletes (tehát 8 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel szerelt eszközök) verziót dobja piacra, a Windows 10 Mobile nem kerül be az első ütembe.

A Microsoft láthatóan nagyon igyekszik tartani a korábban vállalt nyári megjelenési dátumot: amellett, hogy az idei Build és Ignite konferenciák óta nagyon felgyorsult az új buildek kiadási üteme, mostantól már elő is lehet regisztrálni az ingyenes Windows 10 frissítésre. A cég a megjelenési dátumot is bejelentette, az operációs rendszer július 29-étől lesz elérhető. Érdemes kiemelni, hogy az első körben csak a PC-s és tabletes (ez alatt 8 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel szerelt eszközök értendőek) verziók kerülnek piacra, a nemrég WIndows 10 Mobile névre keresztelt mobilos változat megjelenési dátumáról egyelőre nincs pontos információ.

Az előregisztrációra szolgáló értesítő Windows 7 SP1 és Windows 8.1 tulajok gépein bukkanhat fel a KB3035583 frissítés letöltése és telepítése után. A tálca jobb szélén megjelenő Windows-ikonra (ezt főleg a hetes verzió felhasználói szúrhatják ki könnyen, lévén ez már az újabb, a Windows 8-cal bevezetett stilizált ablak) kattintva felugrik egy, az új operációs rendszer néhány fontosabb funkcióját szűkszavúan bemutató ismertető, valamint egy regisztrációs lehetőség.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az így beregisztrált gépekre a Windows 10 megjelenésekor automatikusan letöltődik majd. Fontos, hogy települni viszont további jóváhagyás nélkül természetesen nem fog, attól tehát senki ne féljen, hogy egy újraindítást követően egy szokásos frissítési procedúrához hasonlóan megkezdődik az operációs rendszer cseréje. A regisztráció során a felhasználók kapnak egy összefoglalót arról is, hogy az adott gépen a Windows 10 telepítését követően milyen eszközökkel lehet majd probléma a meghajtóprogramok esetleges inkompatibilitása miatt, így ezek nem ütnek majd be teljesen váratlanul. A regisztráció során megadható a felhasználó email-címe is, amelyre a Microsoft információkat és emlékeztetőt küld, de ez nem kötelező része a folyamatnak.

A lépéssel a Microsoft két legyet üt egy csapásra. Egyrészt az előregisztrációval tovább tudja optimalizálni a disztribúciós folyamatot, másrészt kvázi direkt marketingként, közvetlenül a célközönség asztalára juttatja el az ingyenes frissítési lehetőség üzenetét. Ahogy arról korábban már írtunk, a vállalat egyik legfontosabb célja a Windows 10 kapcsán a windowsos piac egységesítése. Ennek érdekében gyakorlatilag minden Windows 7 SP1 és 8.1 felhasználónak ingyenes frissítésként elérhető lesz a Windows 10, ami viszont automatikus legalizálást már nem jelent: a kalózverziók továbbra is azok maradnak, az erre utaló egyértelmű jelzésekkel (például vízjelezett háttér).

Belsős információink szerint a Microsoft a stratégiai cél elérése érdekében meglehetősen elnéző lesz azokkal szemben, akik olyan kalózverziókat használnak, melyek eddig még nem akadtak fenn az ellenőrző szűrőkön - ilyenek például a nagyobb gyártók BIOS aláírásával, hamis OEM-kiadásként aktivált rendszerek. Ezeket a Microsoft jellemzően nem azonosítja kalózpéldányként, a Windows Update a mai napig tökéletesen működik, és egyéb korlátozásokkal, figyelmeztetésekkel sem kell számolni, és úgy tudjuk, ez a Windows 10 telepítése után is így fog maradni – annak ellenére, hogy jogi értelemben továbbra sem legális verzióról lesz szó. A hivatalos kommunikáció szerint ezek a telepítések természetesen továbbra sem lesznek támogatottak (telefonon tehát ne hívjuk a céget), a gyakorlatban azonban minimális zaklatással sem kell számolni.

Az még kevésbé kapott nyilvánosságot, hogy a frissítéssel megszerzett Windows 10 licenc nem mozgatható, vagyis ahhoz az eszközhöz kötődik, amelyen a frissítést telepítjük. Ez hazánkban kevésbé releváns, a dobozos Windows vásárlása nem túl népszerű, és még ezeknek is csak parányi töredékét teszik ki a hordozható, nem-OEM licencek. Azoknak azonban, akik ilyen licenccel rendelkeznek, jó lesz tudni, hogy a frissítés elfogadása effektíven downgrade-et jelent, a hordozhatóság ezzel megszűnik. Arra persze lehetőség van, hogy az eredeti hordozható licencet más PC-re vigye át a felhasználó, ez az új telepítés azonban az előzővel (frissített vagy sem) nem használható egyszerre legálisan. Frissítve: A Microsoft Magyarország megkeresésünkre pontosította a korábbi álláspontját, a Windows 10 frissítéssel szerzett licenc megőrzi a szülő (frissített) operációs rendszer licencét, vagyis a számítógéphez kötött licenc marad számítógéphez kötött, a hordozható (korábban "dobozosként" emlegetett) licenc pedig marad hordozható.

Arról, hogy a Windows 7 és 8 mely változatairól és mennyi ideig lesz lehetséges ingyenesen Windows 10-re frissíteni, itt írtunk részletesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról