Szerző: Voith Hunor

2015. március 18. 17:27

Minden kalózpéldányt lehet Windows 10-re frissíteni

A Microsoft hivatalosan először idén januárban beszélt arról, hogy a Windows 10-et ingyenes frissítésként teszi majd elérhetővé. Az akkori bejelentésben azonban ennek előfeltételeként még egy legális Windows 7 vagy 8.1 licenc szerepelt. Terry Myerson, a vállalat operációs rendszerekért felelős igazgatója ma reggel azt mondta a Reutersnek, a kalózpéldányok tulajdonosai is élhetnek a lehetőséggel. Akkor úgy tűnt, a kijelentés csak Kínára vonatkozik, de megérkezett a hivatalos állásfoglalás: a döntés globális érvényű.

Hatalmas vihart kavart Terry Myerson ma reggeli mondata, amit a Reuters egy, a Windows 10 megjelenésével kapcsolatos bejelentések után közölt interjúban hozott le. A Microsoft operációs rendszerekért felelős igazgatója a hírügynökségnek a kínai helyzetre vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a redmondi vállalat minden alkalmas PC-t frissíteni fog, fusson azon eredeti Windows vagy kalózváltozat.

Borítékolni lehetett, hogy Myerson mondata hatalmas lavinát fog elindítani, mert a Reuters cikke azzal kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, hogy ez a döntés csak Kínára vonatkozik, vagy globális érvényű. Számos lap közölte tényként, hogy minden kalózpéldányt is ingyenesen lehet majd frissíteni Windows 10-re, mi úgy döntöttünk, a bejelentéseket ismertető írásunkban a hivatalos állásfoglalásig a konzervatívabb verziónál maradunk.

Nem csak azért, mert a kínai piac 90 százalék feletti kalózkodási arányának ismeretében ez logikus lépésnek tűnt, hanem azért is, mert nem gondoltuk, hogy egy ilyen horderejű változást a Microsoft ennyire sután fog kommunikálni. Úgy fest, mégis. Miután a cég fél napig hagyott a levében főni mindenkit, egy szóvivő a The Verge-nek megerősítette: minden, a hardveres követelményeknek megfelelő PC-re lehet majd frissítésként telepíteni az új Windowst. Ebbe a cég immár beleérti a legális licencek mellett a kalózpéldányokat futtató PC-ket is - tehát de facto otthoni használatra ingyenessé tette a rendszert a vállalat.

Fontos részlet lehet, hogy a Microsoft mai kommunikációjában nem jelent meg az egy éves frissítésre vonatkozó korlát, tehát elképzelhető, hogy ezzel a bejelentéssel hallgatólagosan ezt a korlátot is eltörölte.

A legkisebb közös többszörös

Miután a Microsoft teljesen lemaradt az okostelefonos és tabletes forradalomról, a vállalat stratégiát váltott. A “szolgáltatás-mint-platform” elvre építette mobilpiaci stratégiáját, és a terv beválni látszik – miközben a Windows Phone globális részesedése továbbra is bőven 5 százalék alatt van (a legutóbbi adatok szerint 3 százalék), a cég szolgáltatásaihoz vezető alkalmazások ennél lényegesen nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Microsoft ezt a növekedést partneri megállapodásokkal is igyekszik erősíteni, legutóbb a barcelonai MWC-n jelentette be több gyártó is (például a Samsung és a HTC), hogy előre telepített Office-szal fogják szállítani új csúcsmodelljeiket.

A PC-piacon könnyebb a Microsoft helyzete, de az utóbbi fél évtizedben itt is nagyot fordult a világ. A keresztplatformos szolgáltatások elterjedésével az operációs rendszerek meghatározó szerepe alaposan háttérbe szorult, és a Windows mára utolsó mohikánként maradt fizetős otthoni operációs rendszer. Erre irányult az első, januári válasz, a mostani bejelentés után pedig egyértelmű: a Microsoft nem bevételi forrásként, hanem növekedési motorként tekint a Windowsra. Ne felejtsük el: tavaly egymilliárdnál is több androidos mobileszköz talált gazdára, miközben a windowsos PC-k száma összességében van másfél milliárd körül, a Windows Phone pedig jelenleg nem tényező.

Azzal, hogy a cég otthoni felhasználók számára ingyenesen biztosítja a frissítés lehetőségét, talán végre tényleg lezárhatja a Windows 7-es és Windows XP-s korszakot. Előbbi a Netmarketshare mérései szerint globálisan jelenleg 51 százalékos részesedéssel rendelkezik az operációs rendszerek piacán, és a mindenféle támogatás nélküli Windows XP is még mindig 24 százalékon áll.  A rendszerek leváltására harcba küldött Windows 8 pedig óriási fiaskó lett. A rendhagyónak és előre mutatónak szánt szoftver a megjelenése óta eltelt két és fél év alatt a 8.1-es frissítéssel együtt mindössze 13 százalékot tudott elérni – mindezt úgy, hogy a Microsoft lényegében biankó csekkel állta a marketingjét.

Honnan - hová lehet frissíteni?

A most publikált upgrade mátrix pontosan leszögezi, hogy milyen Windows rendszerekről lehet Windows 10-re frissíteni. Az azonnal látszik, hogy a Windows 8 ARM-os kiadásáról, a Windows RT-ről egyáltalán nem lesz upgrade - ezt egyébként a cég már korábban bejelentette. Ugyanígy nincs frissítés Windows Phone 8.0-ról sem, kizárólag 8.1-ről lesz frissítés.

Az asztali rendszerek oldalán egyszerűbb a kép: a teljesen frissen tartott Windows 7 és Windows 8 a Windows Update rendszerén keresztül megkapja a legújabb operációs rendszert (frissnek ebben a mátrixban a Windows 7 első javítócsomagjának telepítése illetve a Windows 8.1 S14-es verziója számít). Ha valamiért a rendszer nem elég friss, akkor az egyetlen lehetőség van külső médiáról (DVD-ről vagy USB-kulcsról) telepíteni a Windows 10-et. Ez utóbbi egyébként várhatóan nem csak az adatok és alkalmazások megőrzésével történő upgrade-et, hanem a teljes újratelepítést is lehetővé teszi, várakozásunk szerint az egyetlen feltétel az lesz, hogy a telepítőt Windows 7 illetve Windows 8 alól kell elindítani.

Frissítés:

A cikk elkészülte után kaptunk egy szűkszavú közleményt a Microsoft Magyarországtól, amit változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk.

"Idén nyáron jelenik meg a Windows 10, és minden ügyfelünk, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek Windows 10-re. Amennyiben az ügyfeleink felismerik az eredeti és jogtiszta Windows értekeit, egyszerű lehetőségeket biztosítunk számukra a jogtiszta verziókra való áttéréshez."

Az információ némileg eltér a legelőször nyilvánosságra került, ennél is rövidebb angol verzióétól, és némileg más megvilágításba helyezi a dolgokat, ugyanakkor tovább kérdéseket is felvet. Azzal, hogy a Microsoft technikailag mindenkinek engedélyezi a Windows 10-re frissítést, a legalizálás fogalma hagyományos értelemben jelentőségét veszíti. A vállalat nyilvánvaló célja egy közös szintre emelni a windowsos felhasználói tábor lehető legnagyobb részét - hogy ennek félrecsúszott kommunikációját milyen hivatalos szövegbe bújtatva magyarázza, ezen a tényeg nem változtat.

Bosszantó viszont, hogy a második mondat jelentését semmivel nem magyarázza, így egyelőre nem tudni, lesz-e bármilyen különbség jogtiszta és kalóz operációs rendszerről frissített Windows 10 között. Az elérhető szolgáltatások korlátozásában nincs ráció, hiszen a Microsoft pont azért lépi meg az egységesítést, hogy azoknak minél szélesebb közönséget teremtsen. A biztonsági frissítések korlátozása pedig meg sem fordul a fejünkben.

Frissítés2:

A Microsoft Magyarország reggel küldött egy bővebb magyarázatot. Ennek alapján csak technikai piacegységesítésről van szó, jogiról nem. A második nyilatkozat azonban még mindig számos kérdést hagy tisztázatlanul - ezekkel megkerestük a vállalatot.

"A lakossági ügyfeleinknek szóló, ingyenes Windows 10 frissítési ajánlat a műszakilag megfelelő, új és meglévő Windows 7, Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 készülékekre érvényes. Bizonyos kiadásokra nem vonatkozik az ingyenes lakossági ajánlat, például a Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise és Windows RT/RT 8.1 kiadásokra. Mennyiségi licencszerződés keretében érvényes Software Assurance szolgáltatással rendelkező ügyfeleink a Windows 10 nagyvállalati kiadásaira való frissítésre jogosultak.

Mindig elkötelezettek voltuk amellett, hogy ügyfeleink számára a legjobb Windows-élményt adjuk. Habár a nem jogtiszta PC-k is frissíthetőek lesznek Windows 10-re, ezen licencek még nem változnak át jogtisztává a frissítés megtörténtével. A nem jogtiszta Windows rendszereket nem a Microsoft bocsátja ki. Nincsenek megfelelően licencelve, és nem támogatja sem a Microsoft, sem pedig minősített partnerei. Amennyiben egy eszköz a frissítés előtt nem jogtiszta vagy helytelenül van licencelve, az az eszköz a frissítést követően is nem jogtiszta vagy helytelenül licencelt marad. Iparági szakértők szerint, a kalóz szoftverek (így a nem jogtiszta Windows is) nagyobb kockázatnak vannak kitéve kártevőknek, csalásoknak (személyazonosság eltulajdonítása, bankkártya adatok eltulajdonítása stb.), személyes adatok publikálásának, illetve nagyobb eséllyel nyújtanak alacsonyabb teljesítmény vagy működnek hibásan."

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról