:

Szerző: Voith Hunor

2015. január 23. 12:00

Nem kap frissítést a Windows RT

A Windows 10 szerdai sajtóeseményén a Microsoft még terelt, amikor a Windows RT, azaz a Surface és a Surface 2 jövője került szóba. Mostanra – hivatalosan is – kiderült, az operációs rendszer ARM-os változata lényegében lassú halálra van ítélve: megkapja ugyan a Windows 10 néhány újdonságát, de új verzió nem készül belőle.

Dolgozunk rajta – szerdán még ezt a választ kapták az újságírók a Microsofttól, amikor a Windows 10 újdonságainak bemutatóján megkérdezték, az operációs rendszer ARM-os változata (RT és RT 8.1) is főverziót ugrik-e. Ebből már sejteni lehetett, hogy az ennél bővebb hivatalos állásfoglalásnak a Surface és Surface 2 tulajdonosok nem fognak örülni, és a sejtés beigazolódott. Néhány tűzhöz közeli újságíró először informálisan kapott további tájékoztatást, majd a vállalat szóvivőin keresztül is közölte: az ARM-os tabletek csak néhány backportolt funkciót kapnak, a teljes Windows 10-et nem.

A döntés egyáltalán nem meglepő, a Windows RT, a korlátozott asztali környezettel rendelkező, ARM-on futó Windows 8-port szükségmegoldás volt, amely a piacon kudarcot is vallott. Ennek prózai oka, hogy időközben az Intel előállt saját, a teljes Windowst futtatni képes tabletes processzorokkal, így a korlátozott (és igencsak teljesítményhiányos) ARM-os tabletek mögül 2013 végére az összes OEM gyártópartner kihátrált. A termék ráadásul növelte is a felhasználók zavarát, a viszonylag drága, majdnem-Windowst futtató tableteket nem sikerült elmagyaráznia a Microsoftnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ARM-os Windows kényszerdöntés volt, amit egyik oldalról a mobil- és tabletforradalmat átalvó Intel miatt, másik oldalon a touch-optimalizált Office hiánya kényszerített ki. Az ugyanis elképzelhetetlen volt, hogy a Microsoft olyan tabletet adjon ki, amely nem képes az Office programcsomag futtatására (ARM vagy x86-on), ehhez azonban máig szükség van az asztali környezetre. A kompromisszum: asztali rendszer ARM-on, ez lett a Windows RT. Mára ez szükségtelenné vált: elkészült az alacsony fogyasztású Atom (illetve Haswell/Broadwell), másik oldalon pedig a célegyenesbe fordult az "Office for Windows 10", amely WinRT futtatókörnyezetre alapoktól újraírt irodai programcsomag. Lássuk, mi is ez.

Office for Windows 10 és Office 2016

A Microsoft szerdán már adott némi ízelítőt a mobilos környezethez igazított Office for Windows 10-ből, ami a legfeljebb 8 colos képernyőméretű Windows 10-es telefonokon és tableteken ingyenes szériatartozék lesz. Ennél nagyobb kijelzőjű tabletekre az appokat a Windows Store-ból lehet majd letölteni, de arról még nincs információ, hogy ezek ingyenesek lesznek-e, vagy nem – esetleg Office 365 előfizetés kell-e majd hozzájuk, ahogy most a teljes értékű Office for Android és Office for iPad esetében. Az appok tesztverziója a vállalat szerint a következő hetekben lesz elérhető.

Természetesen az új operációs rendszerhez új dobozos desktop Office is dukál, ez Office 2016 néven fog érkezni valamikor 2015 második felében. Erről még nagyon keveset tudni (lényegében csak a nevét és a várható megjelenés időszakát), de álljunk meg itt egy szóra a névadást illetően. Már előre felsejlik, mekkora kavarodás lesz ebből az átlagfelhasználók fejében: a WinRT-s Office for Windows 10 mellett a Win32-es Office 2016, amelyet ráadásul rengeteg felhasználó az Office 365 előfizetésén keresztül kap majd meg.

A Microsoft az új Windows kapcsán a nagy egységesítést, a platformokon átívelő univerzalitást hirdeti – ezzel eddig nincs is probléma, az Office for Windows 10 ezt tükrözi is, hiszen a közös WinRT-t használva mindenhol képes futni, a telefontól az asztali gépig. De miért kell a programcsomag asztali, Win32-es verzióját máshogy elnevezni? Azért, hogy utána el kelljen magyarázni, hogy ácsi, az Office for Windows 10 ugyan tényleg Windows 10-re készült, de nem arra (értsd: desktop) Windows 10-re? Utána pedig azt, hogy ez a Windows 10 nem az a Windows 10, de amúgy igazából mindkettő mégiscsak Windows 10? Felesleges bonyolítás, amire nincs szükség. Erre jön még az Office 2016 előfizetéses változata, az Office 365 (ami közben szükséges az appok iPades és androidos verzióinak teljes funkcionalitásához is), és kész is az Office-káosz receptje. Platformtól függetlenül egyszerűen Office-nak (és ezen belül Wordnek, Excelnek stb.) kéne hívni az új generációtól a csomagot, talán csak a “dobozos” változat – mint nem szolgáltatás – megkülönböztetésével.

07:02
 

Overview of Office on Windows 10

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.