Szerző: Voith Hunor

2015. január 22. 00:00

Ingyenes frissítésként érkezik a Windows 10

Váratlanul nagyot dobbantott a Microsoft Windows 10-ről szóló sajtóeseménye. Bizonyos lépések, mint a Windows 10 kvázi-ingyenessé tétele az operációs rendszerek piacának ismeretében várható volt, hardverfronton azonban nagyot gurított a vállalat: HoloLens néven saját kibővített valóság platformot dob piacra, ennek API-készlete megtalálható lesz az új operációs rendszerben is.

Tavaly a Microsoft éves fejlesztői konferenciája környékén már egyértelműen látszott, hogy az ezredfordulótól a Windows 8 piacra dobásáig többnyire fantáziátlan termékekkel és szolgáltatásokkal előrukkoló, a saját hatékony működését jelentősen akadályozó szervezeti struktúrával operáló, a jövő trendjeinek felismerését rendre elbukó vállalatnál új szelek fújnak. A redmondiak végre belátták, amit külső szemlélők már évek óta szajkóztak nekik: alapvető változásokra van szükség, ha a vállalati szegmens kivételével nem akarnak minden téren behozhatatlanul lemaradni jóval agilisabb versenytársaik mögött.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az univerzális alkalmazások és az iOS-es Office bevezetése már mutatta az új irányt, ami a Microsoftot vigaszágon újra az első vonalba emelheti vissza. Ez a felfogás volt az első kézzel fogható jele annak a stratégiai célnak, ami a mai rendezvényen több alkalommal is elhangzott: a felhasználói élmény mobilitása, nem pedig az eszközök mobilitása a lényeg. Ezt pedig a Microsoft oldaláról a legkönnyebben egy lényegében minden eszközön futtatható operációs rendszerrel, univerzális Windows és Office platformokkal lehet megvalósítani.

Windows 10: ingyen, szolgáltatásként

A Windows mára az egyetlen pénzbe kerülő otthoni operációs rendszer a piacon. Régóta ment már a találgatás arról, hogy a Microsoft mikor és milyen formában fogja meglépni az elkerülhetetlent, a kis tabletekre ingyenes Windows és a Windows with Bing ennek jeleit hordozta. Most fény derült néhány részletre, de a vállalat még közel sem tisztázott minden kérdést. Ami biztos: a Windows 7 és Windows 8.x tulajok, valamint telefonos vonalon a WP 8.1-es felhasználók teljesen ingyen juthatnak hozzá a Windows 10-hez a megjelenést követő egy éven belül. Hogy utána mi lesz, arról egyelőre nincs információ. Ahogy arról sincs, mi lesz a Windows 7-nél korábbi verzióinak felhasználóival, illetve a Windows RT-s eszközök kapnak-e frissítést, és ha igen, milyen formában. Utóbbiról annyit lehet tudni, hogy "dolgoznak rajta". A döntés a Microsoft részéről abszolút érthető: a cél az új standard Windows API, a WinRT elterjesztése, ennek a célnak pedig a Microsoft hajlandó a rövidtávú pénzügyi érdekeket alárendelni és inkább lemond a licencbevételekről.

Elhangzott még egy nagyon fontos megjegyzés – a Microsoft az új Windowsra már szolgáltatásként fog tekinteni. A korlátozott ingyenesség, valamint ez a megközelítés egy olyan üzleti modell alapjait képezi, melynek segítségével a vállalat viszonylag gyorsan tudja majd modernizálni a meglévő Windows-ökoszisztémát, majd azt később egységessé kovácsolni. A konzumer licencek értékesítése amúgy sem hoz túl sokat a konyhára, az OEM-eknek felszámított árakat se lehet már hova csökkenteni (már az ingyenességen kívül), az Android és az iOS pedig valós és komoly fenyegetést jelentenek a PC-piacon megszokott Windows-hegemóniára. Mivel a Microsoft mára ott tart, hogy korábban dobozosként értékesített szoftverei túlnyomó részét szolgáltatásként (is) tudja biztosítani, a jövőben ezek fogják a forgalom gerincét képezni. A Windows-as-a-Service témáról azonban magán a bejelentésen felül semmi konkrétum nem hangzott el, így azt sem tudni, a későbbiekben lesznek-e például csak valamilyen havidíjas konstrukcióban elérhető prémium szolgáltatásai – például vállalati felhasználóknak.

Terry Myerson nem győzte hangsúlyozni, a Windows 8 kapcsán szerzett tapasztalatok alapján mennyit változott a Microsoft hozzáállása az operációs rendszer fejlesztéséhez. Még egy reklámfilmet is készítettek a nagy pálfordulásról. A lényeg: odafigyelnek a visszajelzésekre, sőt, a Windows 10 szerintük egyfajta fejlesztő-felhasználó kooperációban történik. „Akárhol vagy, ez a mi Windowsunk” – hangzott el a videóban.

A Windows 10 tesztverziójának új buildje a jövő héttől lesz elérhető a Windows Insider program résztvevői számára, egyes most bemutatott funkciók viszont még nem ebben a változatban, hanem a következő 3-6 hónapban érkeznek majd.

Cortana PC-n is

Már a Windows 10 fejlesztésének kezdetén eldöntötték, hogy a már említett élménymobilitásra, az adatbiztonságra és a természetes kezelőfelületre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Az elsőért az univerzalitás felel, a biztonságot például az új titkosított dokumentumkonténer hozza majd el, valamint azt, hogy az új rendszer az irányítást minden esetben a felhasználó kezében hagyja.

A kezelőfelület a Windows 8-cal érkező „touch first” koncepciója után most a hangvezérléssel bővül, azaz a Windows Phone után PC-re is jön Cortana, a Microsoft digitális személyi asszisztense. Az élő demó alatt nem volt gond sem a természetes beszédstílusban feltett komplex kérdések értelmezésével, sem a beszéd-szöveg konverzióval. A funkció természetesen áthatóan integrálva lesz a Windows 10-ben, saját helyet is kap a tálca bal felén. Sőt, mivel folyamatosan tanul, az általa „feljegyzett” dolgokat megtekinthetjük egy noteszbe összegyűjtve, amihez bármikor, manuálisan is hozzáadhatunk új információt. Lehet vele keresni, e-mailt küldetni, és nagyjából minden mást, amit mobilplatformon a hasonló megoldások már nyújtanak egy ideje.

Viszlát Internet Explorer, hello Project Spartan!

A Project Spartanról már írtunk röviden, amikor decemberben kiderült, a Microsoft egy újragondolt és technológiailag jelentősen felturbózott böngészőt szán a Windows 10-be. A mai rendezvényen elhangzott, hogy a program új renderelő motort kap, Windows 10-re szabott felületet, és a már említett Cortana-integrációt. Lesz benne (végre!) olvasó-mód, ami például Safarin már régóta megkönnyíti a hosszú írások elolvasását, a weboldalak megosztását és az azokkal kapcsolatos közös munkát pedig új szintre emeli. A Spartanban az oldalakra szabadon lehet jegyzetelni, kommentelni, rajzolni – egyszerűen úgy, mintha a weblap kinyomtatott verziójával dolgoznánk – majd ezeket egy klikkel megosztani másokkal. A demó meggyőző volt, kíváncsian várjuk, vajon tényleg ilyen jól fog-e működni a valós felhasználás során.

El se hisszük rovatunkban: Modern Office!

Pedig tényleg, sőt, nem is akármilyen. A demó alapján csak az a kérdésünk: ezzel tényleg eddig kellett várni? Ez a touch-optimalizált Office-élmény már önmagában komoly százalékpontokat jelenthetett volna a tabletpiacon a Microsoftnak – ha nem 2015 végén, hanem a Windows 8 megjelenésekor kerül piacra. Látszólag minden nagyon a helyén van, átemelték a szalag-menüt (persze optimalizálva), és a bemutatott Word és PowerPoint is pont úgy nézett ki, ahogy annak már évek óta kellene ha nem is minden mobilplatformon, de legalább windowsos telefonokon és tableteken. Az új Word, Excel és PowerPoint minden Windows 10-es telefonon szériatartozék lesz, erőteljes OneDrive integrációval megtámogatva.

Még nem lesz Xbox a PC-ből

A Windows 10 Xbox alkalmazása lényegében egy PC-re igazított és a platform lehetőségeit kihasználó Smartglass app, kombinálva a Valve Steam platformon és a Sony PlayStationön már megismert, helyi hálózaton történő streaming lehetőségével. Mivel a Windows 10 piacra dobása után természetesen az Xbox One is megkapja saját frissítését, nem meglepő, hogy PC-s és konzolos játékosok tudnak majd egymással kommunikálni (hanggal vagy írott szöveggel) a programon keresztül. A Skype-integráció hiánya viszont érthetetlen – ha amúgy is mindkét platformon jelen van, miért nem használják ki jobban az ebben rejlő lehetőségeket?

Az rendszerszintű integrációnak köszönhetően a "windows+g" kombináció megnyomásával bármelyik játékban rögzíthetünk videót (az Xbox One-ról ismert utolsó 30 másodperces lehetőség is elérhető lesz), és a konzolról bármilyen Windows 10-es PC-re, vagy PC-tablet hibridre át lehet majd streamelni a játékokat, csak egy kontrollerre lesz szükség az irányításhoz. PC és Xbox One közötti többjátékos módra is lehetőség lesz, az első ezt támogató játék a Fable Legends. A két platform tehát minden eddiginél közelebb kerül egymáshoz, de az igazi ziccert, az Xbox One-on elérhető játékok natív PC-s futtatását egyelőre még nem ütötte le a Microsoft.

HoloLens – AR Microsoft-módra

A Facebook-felvásárlás által feltőkésített Oculus Riftből a mai napig nem készült kereskedelmi forgalomba hozható termék, a Google pedig épp a napokban állította le a Glass fejlesztői változatának forgalmazását és bizonytalan időre jegelte is a projektet. Amikor a Microsoft látszólag irdatlan magas összegért megszerezte a Minecraft játékot fejlesztő Mojangot, már sejthető volt, hogy a játékból a virtuális valóság (VR) még épp, hogy bimbódzó piacán akarnak hasznot húzni.

A mai bejelentésre azonban minden bizonnyal kevesen számítottak. A Microsoft ugyanis saját VR, vagy inkább AR (kibővített valóság) platformot mutatott be, szemüveggel, API-val, élő demóval. A HoloLens specifikációjáról lényegében semmi információt nem adtak, ha csak az nem számít annak, hogy semmilyen kábel nem lóg ki belőle, és mindenféle szenzorral felszerelték, amire csak szükség lehet. Ezek jelét amúgy egy, a GPU és CPU munkáját kiegészítő harmadik processzor dolgozza fel, és a készülék használatához sem PC, sem tablet, sem okostelefon nem kell majd.

Az ár ismeretlen, Nadella újságírói kérdésre azt válaszolta, otthoni és vállalati környezetbe egyaránt szánja a Microsoft, így könnyen lehet, hogy több változat kerül majd piacra. Hogy mikor is lesz ez? A vállalat szerint a Windows 10 megjelenésének környékén, ami egészen elképesztő sebesség, tekintve azt, hogy eddig egy-két kósza cikket leszámítva mennyire titokban tudták tartani a fejlesztést.

Csapatmunka 84 colon

A HoloLens mellett a Microsoft még egy hardvert bemutatott. A Surface Hub egy 84 colos, 4K felbontású kijelző-számítógép hibrid, kifejezetten irodai környezetbe tervezve. A vállalat még 2012 nyarán vásárolta fel a Perceptive Pixel Inc. (PPI) nevű céget, mely addig nagyméretű multitouch képernyők kutatás-fejlesztésével és gyártásával foglalkozott. Már maga az akvizíció is egyértelmű üzenet volt a vállalati telekommunikációs, telekonferenciás és kollaborációs megoldások nagyájúja, a Cisco felé – a Hub pedig igen meggyőzően vegyíti a PPI technológiáját a Windows 10 képességeivel. A bemutató alapján gyakorlatilag lagmentesen lehet rá írni és rajzolni, természetesen egyszerre több tollat vagy ujjat is képes érzékelni, és erre a méretre optimalizált felülettel rendelkezik. Az árról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról