Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 16. 13:13

Android Lollipop: meghódítani minden platformot

Hivatalosan is elrajtolt a Google új mobil operációs rendszere, az Android 5.0 (Lollipop). A jelentős verzióváltásnak megfelelően a rendszert alapjaitól újragondolta és átdolgozta a Google - a júniusi első bejelentéshez képest azonban most kevés újdonság derült ki.

Végre hivatalosan bejelentette új mobil operációs rendszerét a Google. Az új Nexus modellekkel együtt bemutatott Android végül az 5.0-s verziószámot és a desszert-nevezéktanban a Lollipop nevet kapta, az "L" kódnév után. A bejelentésnek a Google semmilyen hírverést nem csapott, sem sajtótájékoztatót, sem komolyabb eseményt nem rendezett az új rendszer és az azt kísérő új Nexus eszközök számára.

A Lollipop legfontosabb újdonságait a Google már a júniusi fejlesztői konferencián megmutatta, a cég akkor hosszas, mintegy 3 órás prezentációban részletesen kivesézte az új rendszer fejlesztési irányát és az érdemi változásokat kapó területeket is. A legfontosabb új elem a vadonatúj alapokra helyezett, újrarajzolt felhasználói felület, a Holót váltó Material Design, amely a Google összes szoftverére fokozatosan kikerül, a weben és a változatos eszközökön is, a tévétől az okosóráig.

A szoftver emellett rengeteg kisebb-nagyobb újdonságokat kapott, az értesítéseket például teljesen új alapokra helyezte a Google, a megjelenéstől az elérhető válaszokig és a több lépcsős, finom szűrőig. Telefonokon is megjelent a felhasználói fiókok kezelése, vagyis létrehozhatunk saját bejelentkezést a családtagok eszközein, így közösen használhatjuk azokat. Barátoknak, ismerősöknek pedig kijelentkezés után törlődő vendégfiók áll rendelkezésre, az ideiglenes használathoz. Ha pedig csak egyetlen képernyőt szeretnénk megmutatni másoknak az eszközön, azt le is szúrhatjuk, így nem kalandozhatnak a telefon memóriájában tetszés szerint.

Gmail az új UI-jal, minden eszközön

Van valódi újdonság is: a Lollipop egy új szinkronizációs képességet is kap, amellyel "zeneszámok, fotók, appok, sőt, internetes keresések is" szinkronizálhatóak az androidos eszközök között - erről a funkcióról korábban a Google nem ejtett még szót. A Google fejlesztői konferenciáján már beszélt a Project Voltáról, amely a Lollipopot futtató eszközök akkus üzemidejét hivatott megnövelni. A most kiadott információk szerint a használatot mintegy 90 perccel hosszabbítja meg a rendszer egészének újraoptimalizálása. A Lollipop a történeti felhasználási adatok alapján viszonylag pontos becslést tud a hátralévő üzemidőre és a töltési időtartamára is.

Indulhat a Nagy Várakozás

A Google közlése szerint a Lollipop elérhető lesz a Nexus 4 és Nexus 5 telefonokra - a Galaxy Nexustól már a KitKattal megvonta a frissítést a Google. Szintén jár az új rendszer a Nexus 10-re és a Nexus 7 tabletek mindkét kiadására, a Tegra 3-as rendszerlapkát használó 2012-es és a Qualcomm-alapú 2013-as verzióra is. A sort a Google Play Edition modellek zárják, amelyek gyártótó függetlenül a Google garanciáját élvezik a frissítésre, a GPE kiadású eszközök mindenike gyors ütemben frissülni fog.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az androidos gyártók a következő napokban-hetekben fogják közölni, hogy mely modellek tulajdonosai számíthatnak frissítésre. A HTC már közölte, hogy az One M7 és One M8 esetében továbbra is érvényes a 90 napos frissítési garancia (az óra attól a naptól ketyeg, amikor a Google a tajvaniak rendelkezésére bocsátja a Lollipop kódját). Az olcsóbb modellek vásárlói sok jóra persze most se számítsanak, a gyártók hagyományosan semmibe veszik ezen eszközök támogatását, a frissítéseket pedig hónapok-negyedévek múlva adják ki - ha egyáltalán kiadják.

Az Android Lollipop további újdonságairól, mint a vadonatúj ART futtatókörnyezet, a 64 bites működés és a megújult biztonsági funkciók a júniusi beszámolóban írtunk részletesen. A Lollipop persze a fejlesztőknek is elképesztő mennyiségű újdonságot hoz, a Google szerint mintegy 5000 új API-val kell megismerkedniük ebben a verzióban. Ezekre később egy hosszabb cikk erejéig még visszatérünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról