Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 16. 13:05

Itt vannak a legújabb Nexusok

A Google szerdán bejelentette legújabb Nexus készülékeit, amelyek között a kiszivárgott adatokból és fényképekből már jórészt megismert méretes Nexus 6 okostelefon és a Nexus 9 táblagép mellett az első Android TV rendszert futtató kütyü, a Nexus Player is feltűnik.

Megérkeztek a Google várva várt Nexus készülékei: a különböző gyártói felületektől és gyakran csak a helyet foglaló alkalmazásoktól mentes, tiszta Android rendszert futtató referenciaeszközök, ahogy az lenni szokott, szinte teljesen megfelelnek az utóbbi néhány hónapban hallott pletykáknak, illetve a kiszivárgott fotók is hitelesnek bizonyultak. A bejelentés ugyanakkor mégsem maradt teljesen meglepetés nélkül, a keresőóriás ugyanis a Nexus 6 okostelefon és a Nexus 9 táblagép mellett egy harmadik eszközt is leleplezett, ez Nexus Player "tévéokosító", amely egyben az első, Android TV-t futtató készülék.

Az eddigi legnagyobb Nexus telefon

De kezdjük a sort a fő attrakcióval, a Nexus 6-tal. Ez a Google eddigi legnagyobb referenciatelefonja: az eszköz nevének megfelelően 6, illetve egészen pontosan 5,96 hüvelykes  AMOLED kijelzővel érkezik, QHD, vagyis 2560x1440 pixeles felbontással. Ez nem kevesebb mint 492 PPI-s pixelsűrűséget jelent, a legújabb Nexus okostelefontól tehát minden joggal várhatunk látható képpontoktól mentes, tűéles képet.

A referenciakészüléket ezúttal a Motorola gyártja, ami a dizájnból is visszaköszön: a Nexus 6 külsőre gyakorlatilag egy felnagyított Moto X, ugyanazzal a fém kerettel és a hátlapon középen elhelyezett, gyűrűvakus kamerával. A hátoldalon a gyártó logója alatt a jól ismert Nexus felirat is helyet kapott, maga a hátlap pedig a képek alapján a Nexus 5-ből megismert kellemes tapintású matt műanyagból készült.

A termetes házban dolgozó hardverrel kapcsolatban is beigazolódtak a várakozások - sajnos. A Nexus 6-ban ugyanis egy négy darab 2,7 gigahertzen ketyegő Krait 450 maggal felszerelt Snapdragon 805 processzor található, Adreno 420 GPU társaságában, amely bár a jelenleg elérhető egyik legerősebb lapka, ARMv7 utasításkészletet használ, így nem képes kihasználni a Google mobil operációs rendszere, az Android 5.0 Lollipop 64-bites képességeit - ez kifejezetten szomorú, tekintve hogy egy referenciaeszközről van szó, amely a platform képességeit hivatott demonstrálni, a hardver persze így is a legerősebbek között van. A RAM mérete egyelőre ismeretlen, noha valószínűleg 2 vagy 3 gigabájt lesz. A belső tárhely opcionálisan 32 vagy 64 gigabájt, bővítési lehetőség nélkül.

A Nexusok általában nem kiváló kamerájukról voltak híresek, ez azonban most könnyen megváltozhat, a Nexus 6 ugyanis megörökölte az idei Moto X figyelemreméltó hátlapi szenzorát. A 13 megapixeles kamera 4K videó rögzítésére képes, továbbá optikai képstabilizációt is kapott, illetve a már említett LED-es körvakuval is kiegészül. Az előlapra egy 2 megapixeles szenzor került. A vállalat a széria másik gyengeségét, az akkus üzemidőt is igyekezett orvosolni, a készülékbe egy  3220 mAh kapacitású akkumulátor került - ez ráadásul a Motorolától ismert Turbo Charge funkciót is támogatja, amely a cég szerint 15 perc töltéssel hat óra használatot biztosít az eszköznek. A Nexus 6 természetesen LTE-képes, illetve a 802.11ac 2x2 MiMO Wi-Fit is támogatja, ráadásul plusz jó pont, hogy ez az első vízálló Nexus telefon, noha egyelőre sem a Google sem a Motorola nem közölt IP besorolást.

Nexus 9: a 64 bites erőmű

A HTC nevével fémjelzett Nexus 9-ről is lehullt a lepel. A 8,9 hüvelykes táblagép formatervét illetően a Nexus 5-ből és a Nexus 7-ből ismert vonalakat és anyaghasználatot követi, noha jóval nagyobb méretben, 4:3-as képaránnyal. A keret, akárcsak a phablet esetében, itt is fémből készült. Az eszköz kijelzője 2048x1536 pixeles felbontást, azaz 287 PPI-s pixelsűrűséget tudhat magáénak, amely egy táblagép esetében kielégítő érték.

Természetesen ez a modell is Lollipop rendszerrel a fedélzetén kerül a boltokba - aki szeretné kihasználni a legújabb Android teljes tudását, annak mindenképp érdemes ezt a tabletet választani, a készülékben ugyanis egy kétmagos 2,3 gigaherztes NVIDIA Tegra K1 ("Denver") chip rejtőzik, amely már ARMv8 utasításkészletre támaszkodik, azaz 64 bites, ellentétben a Nexus 6 processzorával. A RAM mérete az elmúlt néhány hét merész 4 gigabájtos találgatásaival szemben 2 gigabájt, a belső tárhelyből igény szerint pedig 16, illetve 32 gigabájt választható - miután itt sincs microSD-kártyahely, vélhetően a legtöbben az utóbbira csapnak majd le.

A kamera itt már nem olyan kiemelkedő, a hátlapon egy mezei 8 megapixeles LED-vakus darabot találunk, az előlapra pedig egy 1,6 megapixel felbontású szenzor jutott. Az akkumulátor kapacitását tekintve a gyártó ebben az esetben sem volt szűkmarkú, az 6700 mAh. Az LTE támogatás és a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi innen sem hiányzik, a táblagéphez ezen felül egy billentyűzettel, illetve támasszal kiegészített tok is kapható lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nexus 6 fekete és fehér színekben, várhatóan 650 dollár körüli indulóáron, a Nexus 9 pedig fekete, fehér és szürke kivitelben, 399 kezdőárért lesz előrendelhető október 17-től. Ezzel a széria elhagyni látszik az olcsó-csúcshardver kategóriát és inkább a prémium szegmensbe helyezi magát, amely árán is meglátszik.

Bemutatkozik az Anrdoid TV

A mobil kütyük mellett a Google már a nappaliba is igyekszik bejutni: a frissen bemutatott Nexus Player a tévéket veszi célba. A kicsi, fekete, hokikorongra emlékeztető készülék az ASUS keze munkája és távirányító, valamint a játékokhoz vezeték nélküli kontroller is elérhető hozzá. A kütyüt HDMI-n köthetjük a televíziókhoz, ezen kívül csak egy microUSB-csatlakozót találunk rajta - még Ethernet-aljzat sem jutott rá, a készülék kizárólag Wi-Fin keresztül kapcsolódik az internetre, ebből viszont, akárcsak a fenti készülékek, a 802.11ac 2x2 MIMO szabványt is támogatja.

Az eszközben egy négymagos 1,8 gigahertzes Intel Atom processzor kapott helyet, valamint aránylag szerény, 1 gigabájt RAM. A korongon futó szoftver a már említett Android TV, a Google rendszerének nagy képernyős változata, amely maximálisan Full HD felbontásban jeleníthető meg. A távirányító és a kontroller is Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a készülékhez, utóbbi külön lesz kapható. Az irányítóra egyébként mikrofon is jutott a hangvezérléshez, és két darab AAA típusú ceruzaelemmel működik. A Nexus Player 99 dollárért lesz megvásárolható, a kontroller pedig 39 dollárba kerül majd. Az előrendelések, akárcsak a fenti két készülék esetében, október 17-től lesznek leadhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról