Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 16. 13:05

Itt vannak a legújabb Nexusok

A Google szerdán bejelentette legújabb Nexus készülékeit, amelyek között a kiszivárgott adatokból és fényképekből már jórészt megismert méretes Nexus 6 okostelefon és a Nexus 9 táblagép mellett az első Android TV rendszert futtató kütyü, a Nexus Player is feltűnik.

Megérkeztek a Google várva várt Nexus készülékei: a különböző gyártói felületektől és gyakran csak a helyet foglaló alkalmazásoktól mentes, tiszta Android rendszert futtató referenciaeszközök, ahogy az lenni szokott, szinte teljesen megfelelnek az utóbbi néhány hónapban hallott pletykáknak, illetve a kiszivárgott fotók is hitelesnek bizonyultak. A bejelentés ugyanakkor mégsem maradt teljesen meglepetés nélkül, a keresőóriás ugyanis a Nexus 6 okostelefon és a Nexus 9 táblagép mellett egy harmadik eszközt is leleplezett, ez Nexus Player "tévéokosító", amely egyben az első, Android TV-t futtató készülék.

Az eddigi legnagyobb Nexus telefon

De kezdjük a sort a fő attrakcióval, a Nexus 6-tal. Ez a Google eddigi legnagyobb referenciatelefonja: az eszköz nevének megfelelően 6, illetve egészen pontosan 5,96 hüvelykes  AMOLED kijelzővel érkezik, QHD, vagyis 2560x1440 pixeles felbontással. Ez nem kevesebb mint 492 PPI-s pixelsűrűséget jelent, a legújabb Nexus okostelefontól tehát minden joggal várhatunk látható képpontoktól mentes, tűéles képet.

A referenciakészüléket ezúttal a Motorola gyártja, ami a dizájnból is visszaköszön: a Nexus 6 külsőre gyakorlatilag egy felnagyított Moto X, ugyanazzal a fém kerettel és a hátlapon középen elhelyezett, gyűrűvakus kamerával. A hátoldalon a gyártó logója alatt a jól ismert Nexus felirat is helyet kapott, maga a hátlap pedig a képek alapján a Nexus 5-ből megismert kellemes tapintású matt műanyagból készült.

A termetes házban dolgozó hardverrel kapcsolatban is beigazolódtak a várakozások - sajnos. A Nexus 6-ban ugyanis egy négy darab 2,7 gigahertzen ketyegő Krait 450 maggal felszerelt Snapdragon 805 processzor található, Adreno 420 GPU társaságában, amely bár a jelenleg elérhető egyik legerősebb lapka, ARMv7 utasításkészletet használ, így nem képes kihasználni a Google mobil operációs rendszere, az Android 5.0 Lollipop 64-bites képességeit - ez kifejezetten szomorú, tekintve hogy egy referenciaeszközről van szó, amely a platform képességeit hivatott demonstrálni, a hardver persze így is a legerősebbek között van. A RAM mérete egyelőre ismeretlen, noha valószínűleg 2 vagy 3 gigabájt lesz. A belső tárhely opcionálisan 32 vagy 64 gigabájt, bővítési lehetőség nélkül.

A Nexusok általában nem kiváló kamerájukról voltak híresek, ez azonban most könnyen megváltozhat, a Nexus 6 ugyanis megörökölte az idei Moto X figyelemreméltó hátlapi szenzorát. A 13 megapixeles kamera 4K videó rögzítésére képes, továbbá optikai képstabilizációt is kapott, illetve a már említett LED-es körvakuval is kiegészül. Az előlapra egy 2 megapixeles szenzor került. A vállalat a széria másik gyengeségét, az akkus üzemidőt is igyekezett orvosolni, a készülékbe egy  3220 mAh kapacitású akkumulátor került - ez ráadásul a Motorolától ismert Turbo Charge funkciót is támogatja, amely a cég szerint 15 perc töltéssel hat óra használatot biztosít az eszköznek. A Nexus 6 természetesen LTE-képes, illetve a 802.11ac 2x2 MiMO Wi-Fit is támogatja, ráadásul plusz jó pont, hogy ez az első vízálló Nexus telefon, noha egyelőre sem a Google sem a Motorola nem közölt IP besorolást.

Nexus 9: a 64 bites erőmű

A HTC nevével fémjelzett Nexus 9-ről is lehullt a lepel. A 8,9 hüvelykes táblagép formatervét illetően a Nexus 5-ből és a Nexus 7-ből ismert vonalakat és anyaghasználatot követi, noha jóval nagyobb méretben, 4:3-as képaránnyal. A keret, akárcsak a phablet esetében, itt is fémből készült. Az eszköz kijelzője 2048x1536 pixeles felbontást, azaz 287 PPI-s pixelsűrűséget tudhat magáénak, amely egy táblagép esetében kielégítő érték.

Természetesen ez a modell is Lollipop rendszerrel a fedélzetén kerül a boltokba - aki szeretné kihasználni a legújabb Android teljes tudását, annak mindenképp érdemes ezt a tabletet választani, a készülékben ugyanis egy kétmagos 2,3 gigaherztes NVIDIA Tegra K1 ("Denver") chip rejtőzik, amely már ARMv8 utasításkészletre támaszkodik, azaz 64 bites, ellentétben a Nexus 6 processzorával. A RAM mérete az elmúlt néhány hét merész 4 gigabájtos találgatásaival szemben 2 gigabájt, a belső tárhelyből igény szerint pedig 16, illetve 32 gigabájt választható - miután itt sincs microSD-kártyahely, vélhetően a legtöbben az utóbbira csapnak majd le.

A kamera itt már nem olyan kiemelkedő, a hátlapon egy mezei 8 megapixeles LED-vakus darabot találunk, az előlapra pedig egy 1,6 megapixel felbontású szenzor jutott. Az akkumulátor kapacitását tekintve a gyártó ebben az esetben sem volt szűkmarkú, az 6700 mAh. Az LTE támogatás és a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi innen sem hiányzik, a táblagéphez ezen felül egy billentyűzettel, illetve támasszal kiegészített tok is kapható lesz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Nexus 6 fekete és fehér színekben, várhatóan 650 dollár körüli indulóáron, a Nexus 9 pedig fekete, fehér és szürke kivitelben, 399 kezdőárért lesz előrendelhető október 17-től. Ezzel a széria elhagyni látszik az olcsó-csúcshardver kategóriát és inkább a prémium szegmensbe helyezi magát, amely árán is meglátszik.

Bemutatkozik az Anrdoid TV

A mobil kütyük mellett a Google már a nappaliba is igyekszik bejutni: a frissen bemutatott Nexus Player a tévéket veszi célba. A kicsi, fekete, hokikorongra emlékeztető készülék az ASUS keze munkája és távirányító, valamint a játékokhoz vezeték nélküli kontroller is elérhető hozzá. A kütyüt HDMI-n köthetjük a televíziókhoz, ezen kívül csak egy microUSB-csatlakozót találunk rajta - még Ethernet-aljzat sem jutott rá, a készülék kizárólag Wi-Fin keresztül kapcsolódik az internetre, ebből viszont, akárcsak a fenti készülékek, a 802.11ac 2x2 MIMO szabványt is támogatja.

Az eszközben egy négymagos 1,8 gigahertzes Intel Atom processzor kapott helyet, valamint aránylag szerény, 1 gigabájt RAM. A korongon futó szoftver a már említett Android TV, a Google rendszerének nagy képernyős változata, amely maximálisan Full HD felbontásban jeleníthető meg. A távirányító és a kontroller is Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a készülékhez, utóbbi külön lesz kapható. Az irányítóra egyébként mikrofon is jutott a hangvezérléshez, és két darab AAA típusú ceruzaelemmel működik. A Nexus Player 99 dollárért lesz megvásárolható, a kontroller pedig 39 dollárba kerül majd. Az előrendelések, akárcsak a fenti két készülék esetében, október 17-től lesznek leadhatók.

a címlapról